Prantsuse sai

♦ 250 g piima
♦ 17 g (umbes pool pakki kuivpärmi*) presspärmi
♦ 12 g (umbes 1 sl) suhkrut
♦ vaevalt tl soola
♦ 400 g nisujahu
♦ 25 g võid või margariini või 1,5 spl õli**

*Kuivpärmi puhul sega pärm jahuga ja lisa kuuma piima sisse koos suhkruga. 
**Kui kasutad õli siis lisa see kohe sõtkumise alguses. 

Soojenda piim pärmi jaoks sobivasti soojaks; presspärmi jaoks käesoojaks ja kuivpärmi jaoks soojemaks, 42 kraadini. Lisa sooja piima sisse pärm, suhkur ja jahu.  Sõtku umbes 10 minutit kas käsitsi või masinaga. Lisa sool ja rasvaine. Sõtku veel umbes 2 minutit ehk niikaua kuni sool ja rasv on ilusti taignasse imendunud. Kergita taigend umbes 20 minutit sellises paigas kus pole tuuletõmmet, näitkes pane kausiga mikrohaju. Sõtku taignast õhk välja ja hakka "voolima"saia: 
Aseta taigen lauale ja tao see rusikaga tasaseks. Võta taignatüki ülemisest servast kinni ja keera rulli nagu rullbiskviiti tehes. Keera hästi tihedakas rulliks. Rulli nüüd  taignakangi laual edasi-tagasi ja kahanda kangi otstest rulli pikkust. Patsuta taignakangi otsad kätega kenasti kinni. Tõsta sai küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nii, et liitekoht jääb allapoole.



                                             pilt on laenatud

Pane ahi 240 kraadi peale sooja. Lase saial kerkida veel 30-40 minutit. Tõmba saia peale hästi terava noaga  pikkupidi viil. Lase veel hetk kerkida. Sai peab olema pealt puudutades vetruv. Ennem ahju panemist pintselda saia pealt veega. Vesi aitab kaasa kooriku moodustamisel. 
Alanda ahju kuumust 210 kraadini ja küpseta saia umbes 25-30 minutit. Selleks et saada prantsuse saiale omane kuulus krõbe koorik peab saama ahju niiskeks. Viska klaasitäis vett ahju põhjale küpsetamise alguses ja lükka kähku aju uks kinni et aur välja ei pääseks. Soovi korral võid seda tempu korrata küpsetamise lõpu poole.
 Mina panin ahju põhjale veekausi.

prindi retspet

0 Response to "Prantsuse sai"