Jõlumaitseline pajaleib

Pajaleiva küpsetamiseks on vaja 2-3 liitrist kaanega malmpotti. Kuid sobib ka klaas või teras, mis juhivad soojust.

♦ 4 dl nisujahu
♦ 2½ dl sepikujahu
♦  ½ dl rukkijahu
♦ 1 tl kuivpärmi
♦ 1 - 1 ½ tl soola
♦ 1 tl fenkoli seemneid
♦ ½ tl aniisiseemneid
♦ ½ tl pomerantsi (mõruapelsini) koort
♦ 3 dl vett
♦ 1/2 dl tumedat siirupid või leivasiirupit
♦ (1 tl õli)*

1.päev
Sega kõik kuivad ained omavahel. Lisa 42 kraadini soojendatud vee-siirupisegu. Sega kõik kiiresti taignaks. Ära sõtku !!! Kata taignakauss toidukilega ja jäta toasooja 12-16 tunniks kerkima.
2.päev
Puista lauale palju jahu. Kummuta taigen lauale ja moodusta jahu abil ümmargune leib. Ära sõtku !!! Keera taigna servad leiva alla nii saad kena ümmarguse kuju.
Võta suurem kauss. Pane kaussi küpsetuspaber ja tõsta leib kaussi. Kata rätikuga ja jäta kerkima umbes 30 minutiks. 

Tõsta pada koos kaanega külma praeahju. Keera pliidi kuumus 250° peale. Kui ahi on saavutandu teatud temepratuuri, siis tõsta pada ahjust välja. Tõsta kaas pealt. Ole ettevaatlik, et ei põleta kätt kaant kergitades sella alt tuleva auruga ! Tõsta leivapäts koos küpsetuspaberiga patta. Pane kaas peale ja tõsta ahju küpsema 30 minutiks. Võta kaas pealt ja küpseta veel 15 minutit. Kui sul on sisetemperatuuri mõõtja siis sellega võid kontrollida leiva küpsust. Kui sisetemperatuur on 94°-96° siis on leib valmis. 
* Kui soovid krõbedat põhja siis ära kasuta küpsetuspaberit. Õlita kuuma paja põhja ennem kui tõstad taignapätsi patta. 

!!! Aniisi,- fenkoliseemnete ja pomeransikoore asemel võib leivasse lisada näiteks 1 dl röstitud ja purustatud pähkleid või seemneid.

allikas K-ruoka
prindi retsept

0 Response to "Jõlumaitseline pajaleib"