Kirsi-valgešokolaadi panna cotta

Tavaliselt panna cotta tehakse alla ja peale kas marjakaste või kerge tarretis. Kuna kirss on raske, siis seekord on tarretis alumine.Retsepti lõpus, pildil näeb ka tagurpidi kummutatud panna cotat aga nagu näha tarretis vajutab panna cota laiaks. Munadepühaks aga võib teha praemuna väljanägemisega panna cota´t. Munakollaseks sobib pooli virsik. Sellest kogusest sain 5 klaasitäit (á 200 ml)
----------------------------------------------------------------------
kirsitarretis:
♦ 250 ml (konserveeritud) kirsse
♦ 250 ml kirsimahla või kompoti vedelikku
♦ 1 sl suhkrut
♦ ½ tl mandliessentsi
♦ 5 želatiinilehte

panna cotta:
♦ 3 dl rõõska koort (35%)
♦ 2 dl piima
♦ 100 g valget šokolaadi
♦ 0,5 dl mandlilaaste
♦ 1 tl vanillisuhkrut
♦ 3 želatiinilehte

* Pane 5 želatiinilehte külma vette likku. Tõsta kirsid väikesesse nõusse, ja kalle peale mahl. Kuumuta keemiseni. Tõsta pliidilt. Lisa mandliessents. Pigista želatiinilehed liigsest veest. Sulata hetke mikrossa (1-3 sekundit täisvõimsusel). Sega kirsside hulka. Jaga tarretis vormidesse. Pane külma tarduma.
Pane 3 želatiinilehte külma vette likku. Mõõda koor ja piim potti ja kuumuta keemiseni. Keera kuumus maha. Lisa vanillisuhkur ja tükeldatud valge šokolaad. Pigista želatiinilehed liigsest veest. Sulata hetke mikrossa (1-3 sekundit täisvõimsusel). Sega vahukoore-šokolaadi hulka. Lisa mandlilaastud ja sega hoolega läbi ja lase  jahtuda. Tõsta leige panna cotta tarretisele. Pane külma mitmeks tunniks. Või jäta üleöö tarduma. Kaunist kirrsidega või mandlilaastudega.
Prindi retsept 




Lihavõtte kohupiimakook


põhi:
♦ 100 g toasooja võid
♦ 3/4 dl suhkrut 
♦ 1 muna
♦ 1½-2 dl nisujahu
♦ 1 dl mandlijahu
♦ 1 tl küpsetuspulbrit

täidis:
♦ 250 g kohupiima 
♦ 2 dl rõõska koort
♦ 3 kanamuna 
♦ ¾ dl suhkrut 
♦ 1 dl rosinaid
♦ ½ dl purustatud mandleid 
♦ 1 sidruni riivitud koor
♦ ½ dl sidrunit pigistatud mahla
♦ 2 tl vanillisuhkrut 

peale:
♦ 1 purk (410 g) konserveeritud virsikuid 
♦ 1 dl apelsinimarmelaadi

* Vooderda lahtikäiv koogivormi œ(ø 24 cm) põhi küpsetuspaberiga. Vahusta või ja suhkur. Sega juurde muna.
Sega omavahel jahud, küpsetuspulber ja lisa tainasse. Suru tainas vormi põhjale ja servadele (umbes 2-2,5cm) Tõsta külmkappi niikauaks kuni valmistad täidist. 
* Mõõda kohupiim kaussi. Lisa rõõsk koor, munad, rosinad, mandlipuru, riivitud sidrunikoor ja vanillisuhkur.  Kalla täidis vormi ka küpset kooki 200°C ahju alumises osas umbes 30 minutit. Jahuta täielikult või veel parem, pane ööseks jahedasse. 
* Nõruta virsikud. Lõika õhukesteks viiludeks(sektoriteks). Kata kook virsikuviiludega. Kuumuta pliidil, potis või mikros marmelaadi 
niikaua, et see muutub natuke vedelamaks. Tõsta lusikaga marmelaad koogile ja aja laiali.

prindi retsept

Tibumuffinid

♦ 100 g mandlimassi
♦ 100 g võid või margariini
♦ ¾ dl muscovadosuhkrut või roosuhkrut
♦ paar tera soola
♦ 3 muna
♦ 1 dl nisujahu
♦ ½ dl tärklist
♦ 1 tl küpsetuspulbrit
♦ 1 sl vanillisuhkrut

peale:
♦ 150 g toasooja maitsestamata toorjuustu 
♦ tuhksuhkrut maitse järgi
♦ 1 tl vanillisuhkrut
♦ (kollast toiduvärvi)

kaunistuseks:
♦ 1 sl vett + tilk kollast toiduvärvi
♦ 50-60 g kookoshelbeid

* Kui mandlimass on kõvetunud, siis riivi see kaussi. Värske mass pane kohe kaussi. Lisa juurde või ja suhkur. Vahusta. Sega ükshaaval juurde munad. Lisa terake soola ning omavahel segatud kuivad ained. Sega kiiresti ühtlaseks
tainaks. Jaga muffinivormidesse ja küpseta 175°C  15–20 minutit. Jahuta. 
* Hõõru või mikserda toorjuust siledaks.  Lisa vanillisuhkur ning oma maitse järgi suhkrut. Sega kreemjaks. . Soovi korral võid lisada kollast toiduvärvi. Määri juust muffinitele. 
* Sega vee hulka paar tilka kollast toiduvärvi. Mõõda kookoshelbed kaussi ja kalla kollane vesi peale. Sega niikaua kuni kookoshelbed on värvunud kollaseks. Kata muffinid kollaste kookoshelvestega.  Kui soovid, kaunista kas väikeste šokolaadimunadega või toredateks tibudeks.

Prindi retsept

Kihiline mämmimagustoit


Mämmi on Soome traditsiooniline toit, mida süüakse just ülestõusmispühade ajal. Müügil on see alates jaanuarist  munadepühani. See on magus pudru mis on valmistatud veest, linnasest ja rukkijahust. Süüakse põhiliselt piimaga. 

♦ 2½ dl vahustuvad vaniljekastet või vahukoort
♦ 200 g vaniljemaitselist kohupiima
♦ suhkrut
♦ 700 g mämmi
♦ konserveeritud virsikuid või persikuid

Vahusta vaniljekaste ja sega kokku kohupiima- ja tükeldatud virsikutega. Lisa oma soovi järgi suhkrut. Peenest virsikud ja sega  Tõsta bokaalidesse vaheldumisi mämmiga.
Tõsta kaunistuseks peale peenestatud virsikuid.

Nougat-mandlikeeks


tainas:
♦ umbes 18 tk Wiener nougat -komme 
♦ 3 ½ dl nisujahu
♦ 2 tl küpsetuspulbrit
♦ 1 sl kaneeli
♦ 1 sl vanillisuhkrut
♦ 1 tl kardemoni
♦ 150 g võid või margariini
♦ 2 dl fariinisuhkrut
♦ 2 muna
♦ 2 dl keefiri
♦ 50 g mandlilaaste

kaunistuseks:
♦ umbes 100 g Wiener nougat -komme
♦ mandlilaaste
Fazerin Wiener nougat
Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja maitseained. Vahusta või ja fariinsuhkur. Lisa ükshaaval munad. Siis sega hulka vaheldumisi jahusegu ja keefir. Lõpuks sega juurde mandlilaastud. Võita 1,5 l keeksivorm. Puista üle riivsaiaga. Tõsta põhjale lusikaga tainakuhjakesi ja nende peale lao komme. Siis taas tainast ja siis komme. Viimaseks kihiks tainast. Küpseta keeksi 175° kraadises ahjus, keskmisel tasemel umbes 45 minutit. Ahjust võttes, lase hetk seisat vormis ja siis kummuta taldrikule. Jahuta. Sulata ülejäänud kommid mikros, väikesel võimsusel. Kalla sulanud šokolaad
keeksile ja puiste peale mandlilaaste.