♦ 25 g pärmi
♦ 1 tl soola
♦ 2 sl suhkrut
♦ 2.5 dl sooja vett
♦ 1 muna
♦ 0,5 dl õli
♦ 8-9 dl jahu
täidis:
♦ 400 g hakkliha
♦ 1 sibul
♦ soola, pipart
♦ pitsamaitseainet
♦ 1 väike purk (227 g) konservananassi
♦ 300 g riivjuustu
♦ 100 g sinihallitusjuustu
♦ ketšupit
Sega toasoe pärm soola ja suhkruga vedelaks. Lisa soe vesi, muna, õli ja jahu. Sega segamini ja sõtku seni, kuni saad ühtlase tainapalli. Vajadusel lisa veel jahu. Jäta 1 tunniks sooja kohta, rätiku alla kerkima. Pane ahi kuumenema 200 kraadini. Täidise tegemiseks prae lahtinäpitud hakkliha pannil koos hakitud sibulaga. Maitsesta soola, pipra ja pitsamaitseainega. Rulli tainas ristkülikuks ja määri peale ketšup. Siis jaota õhukese kihina peale hakkliha, purustatud ananass ja 2/3 riivjuustust. Keera tainas rulli ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Puista peale ülejäänud riivjuust. Küpseta 20 minutit või kuni pitsarull on saanud kauni kuldkollase värvi. Pintselda rull veega üle ja jäta hetkeks rätiku alla jahtuma.
Minu vormi põhi on 31 x 23 cm. Suure ahjuplaadi jaoks võta aineid topelt.
♦ 4 muna
♦ 2 dl suhkrut
♦ 4 dl nisujahu
♦ 1 dl kaerahelbeid
♦ 2 tl küpsetuspulbrit
♦ 1 tl vanillsuhkrut
♦ 2 dl rõõska koort
♦ 100 g kohupiima
♦ 1,25 dl sulatatud või vedelat margariini
♦ 2 dl mustikaid (kui on külmutatud mustikad siis ½ sl tärklist +½ sl sukrut)
♦ 200 g valget šokolaadi
(♦ umbes 0,5 dl rõõska koort)*
Vahusta munad ja suhkur. Sega omavahel jahu, kaerahelbed, küpsetuspulber ja vaniljesuhkur. Klopi koor ja kohupiim ühtlaseks. Lisa muna-suhkruvahusse omavahel segatud kuivad ained, margariin ja koore-kohupiimasegu. Sega (külmutatud)mustikad tärklise ja suhkruga ja lisa need tainasse, segades tainast vaid nii palju et mustikad on ühtlaselt segunenud. Kalla tainas küpsetus-paberiga vooderdatud vormi ja küpseta 200°C umbes 30 minutit (pöördõhuga ahjus 175°C ahju all osas umbes 20 minutit). Sulata tükeldatud šokolaad. Kata jahtunud kook šokolaadiga ja lõika sobivateks ruutudeks ennem kui šokolaad kõvetub.
* kui soovid pehmemat katet siis kuumuta rõõsk koor ja sega tükeldatud šokolaadiga kokku. Kui jääb klimpi siis sega käsimikseriga ühtlaseks,
allikas Ruokaohjeita ja herkkuja à la Marie
prindi retsept
Kiire ja maitsev toit kahele. Sobib niisama söömiseks kui ka mingi lihatükiga☺
---------------------------------------------------------------------------------------------
♦ 300 g spargelkapsast
♦ 40 g soolast võid
♦ 40 g sarapuupähkleid
Eemalda spargelkapsaõisikud. Suuremad tükelda väiksemaks. Tükelda või viiluta vars. Lase vesi keema, lisa soovi korral soola. Keeda algul varsi mõned minutid, siis lisa õienupud ja keeda veel umbes 5 minutit. Nõruta. Jahvata pähklid ja sega sulavõiga. Sega nõrutatud spargelkapsas või-pähkliseguga.
põhi:
♦ 4 muna
♦ 1 ½ dl suhkrut
♦ 1 dl nisujahu
♦ ½ dl tärklist
♦ 2 tl küpsetuspulbrit
♦ 1 dl vaarikamoosi
täidis:
♦ 5 želatiinilehte
♦ 2 dl vahustuvat rõõska koort
♦ 200 g vaniljemaitselist kohupiima või toorjuustu
♦ 100 g sulatatud valget šokolaadi
♦ 1 tl vanilliinisuhkrut
♦ ½ dl suhkrut
♦ 150 g (külmutatud)vaarikaid
♦ 2 sl vett või vaarikamahla
vahukommikaaned peale:
♦ 100 g vahukomme
♦ 1 tl vett
♦ 2-2½ dl tuhksuhkrut
Vahusta munad suhkruga kohevaks. Sõelu hulka omavahel segatud kuivad ained. Sega kergelt läbi nii et kõik ained segunevad. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200°C ahjus 7 minutit. Jahuta hetke ja kummuta põhi teisele, suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile. Jahuta põhi. Siis lõika ümmarguse vormiga (ø 6-7cm) välja 12 ketast.
Pane želatiinilehed külma vette likku. Vahusta koor, lisa juurde vaniljemaitseline kohupiim või toorjuust ning sulatatud valge šokolaad vanilliinisuhkur, suhkur ja natuke sulanud vaarikad. Sega kõik mikseriga ühtlaseks massiks. Kuumuta vesi või vaarikamahl ja lisa liigsest veest pigistatud želatiinilehed. Sega ühtlaseks ja nirista see täidisesse samas täidist kogu aeg segades, et želatiin ei jääks klimpi. Soovikorral vooderda koogivormid küpsetuspaberiribaga. Aseta põhjad vormi. Tõsta lusikaga peale täidist. Tõsta peale teised põhjad.
Pane mõneks tunniks külmkappi. Veel parem üleööks. Määri koogikesed pealt vaarikamoosiga. Rulli vahukommimass laiali ja vajuta koogivormiga välja kettad pane need koogikeste peale ja kaunista.
Vahukommimass:
Õlita mikroahju kestev kauss ja pane sinna vahukommid. Lisa vesi. Kuumuta vahukomme mikros (800 W) 1 minutit. Sega massi iga 15 sekundi järel. Mass peab olema tasane. Kui kasutad valgeid vahukomme, siis võid soovi korral värvida massi oma meele järgi. Sõelu teise kaussi 1 dl tuhksuhkrut. Kalla vahukommimass peale. Alusta segamist elektrimikseri taignakonksudega.
Sõelu juurde vähehaaval ülejäänud tuhksuhkur. Suhkru kogus sõltub vahukommi sordist. Mass peab olema pehme ja elastne, hästi rullitav. Kui tuhksuhkrut lisad liiga palju, siis tuleb mass liiga sitke.
Prindi retsept
♦ (jasmiini)riisi
♦ 400 g maitsestamata broilerifileepalasid
♦ 2 sl rapsiõli
♦ 6 sl punast karripastat
♦ 2 väiksemat paprikat
♦ 2 punast sibulat
♦ 2-4 küüslauguküünt
♦ 2 porgandit
♦ 1 laim
♦ 1 purk(400g) kookospiima
♦ 1sl (roo)suhkrut
Puhasta paprikad südametest ja lõika ribadeks. Koori ja tükelda sibulad, küüslauguküüned ja porgandid. Pese laim, pigista sellest mahl ja riivi koor. Kalla õli potti või kõrge äärega pannile ja kuumuta ja lisa porgandid. Kuumuta natuke aega ja lisa karripasta. Kuumuta veel hetk kogu aeg segades ja siis lisa sibulad ja paprika. Kalla juurde laimimahl, -koor ja kookospiim ning suhkur. Lase natuke aega keeda. Lisa broilerifileepalad ja sega kõik läbi. Kuumuta keemiseni, alanda natuke kuumust ja jäta 10 minutiks hauduma. Vajadusel lisa natuke vett. Valmista riis pakendil oleva õpetuse järgi niikaua kui broilerikaste haudub ja paku kaste riisiga.
Prindi retsept