Malta riis ja glögikissell

Prindi retsept


  • 1½ dl pudruriisi
  • ½ l vett
  • ¼ tl soola
  • 2 dl rõõska koort,  35%
  • ½ dl suhkrut
  • 2 tl vaniljesuhkrut
  • 1 sidruni riivitud koor

Kissell:

  • 4 dl punast glögi
  • 1-2 spl tärklist
  • Kaunistuseks mandlilaaste

1. Kalla glögi kopsikusse, sega juurde tärklis ja kuumuta kogu aeg segades. Ära keeda. Tõsta pliidilt ja lase jahtuda.
2. Lase vesi keema, lisa riis ja sool.  Keeda umbes 20 minutit. Loputa külma vee all ja jäta sõelale nõrguma.
3. Vahusta koor. Lisa nõrutatud ja jahutatud riis. Maitsesta suhkru, vaniljesuhkru ja riivitud sidrunikoorega.
4. Jaga riis laiadesse bokaalidesse või magustoidukaussidesse. Tõsta peale glögikiselli ja kaunista mandlilaastudega.


Šokolaadi-marjakommid

Prindi retsept

  • 200g tumedat šokolaadi
  • 2 dl erinevaid pähkleid 
  • 150 g kuivatatud jõhvikaid
  • 1 dl kuivatatud puuviljasegu VÕI
  • ½ dl kuivatatud puuviljasegu ja ½ dl kuivatatud mustikaid
  • 1 tl kaneeli
  • umbes 50g valget šokolaadi

Tükelda šokolaad ja sulata ettevaatlikult mikroahjus aeg ajalt segades. Lisa purustatud marjad, puuviljad, pähklid ja kaneel. Kalla segu küpsetuspaberile ja vajuta laia spaatliga tasaseks 1-1,5 cm paksuseks plaadiks. Sulata nüüd valge šokolaad ja nirista see triipudena peale. Pane mõneks tunniks külmkappi. Lõika noaga plaadist ruudukesi. Kui soovid kinkida, siis võid pakkida tsellofani.

Jõuluküpsised

Prindi retsept

  • 100 g pehemeid, kuivatatud aprikoose
  • 100 g pähkleid (vaba valik, kasvõi segu)
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 3 dl nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • paar tera soola
  • ½ tl kaneeli
  • ½ tl jahvatatud ingverit
  • 100 g võid
  • 1 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 2 spl heledat siirupit


Tükelda  aprikoosid, pähklid ja šokolaad. Mitte väga peeneks. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja maitseained. Vahusta või suhkruga. Lisa vahustades muna. Siis lisa siirup, jahud ja tükeldatud aprikoosid-pähklid-šokolaad. Rulli taignast umbes 30 cm vorst. Keera toidukilesse ja pane külmikusse tahenema mõneks tunniks. Lõika terava noaga taignavorstist umbes cm laiused viilud. Lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Küpseta 175°C ahjus, keskmisel tasemel 12-15 minutit. Lase ahjuplaadil jahtuda.

Datlikompvekid

Prindi retsept
Kompvekeid on mõnus jõulude aeg nosida glögi kõrvale.  Sain sellest kogusest 30 tatlikomvekit. Niipalju oli pakis tatleid ja täidist jätkus ka sobivasti. Mandlite asemel võib kasutada ka valmis madlijahu.


  • 1 kotike (200g) pehmeid, kivideta tatleid
  • 1 dl mandleid
  • 1 dl suhkrut
  • umbes 1½ spl vett või mandlilikööri
  • 150 g tumedat šokolaadi

Mõõda mandlid, 1 spl vett või likööri minilõikurisse. Peenesta võimalikult tasaseks massiks. Vajadusel lisa veel vett või likööri. Vooli massist vorstike ja jaga see nii mitmeks osaks, kui mitu tatlit on pakis. Vooli jagatud osadest väikesed vorstikesed ja täida nendaga tatlid. Sulata šokolaad ja nirista kommidele triibud.
Kompvekid säilivad kümkapis, kaanega karbis, paar nädalat. Kuid kõige maitsvamad on need värskelt ja toasoojana.

Lehttaigna koogikesed

Prindi retsept
Väga lihtsad ja kiiresti valmivad koogikesed.  Moosiks võib kasutada ükskõik, millist moosi ja kaunistada vastavalt kas ploomi,- kirsi,- õunaga jne. Pildil on koogikeste põhjal kirsimoosi ja kaunistanud olen kompotikirsiga. 

  • 500 g pakk külmutatud lehttaignaplaate (17x9)
  • kuumakindlat moosi/džemmi
  • 250 g 35% rõõska koort + 3 spl sukrut
  • 1 tl vaniljesuhkrut või 1 spl vaniljekreemijahu
  • kaunistamiseks marju, nonparelle jne.

Lase taigent natuke sulada. Lõika taignaplaadid pooleks ja suru iga ruut muffinipanni pessa nii, et urgad jäävad august välja.  Tõsta igasse pessa teelusikaga moosi. Küpseta taignapakil oleva õpetuse järgi. Ehk siis 225°C , ahju keskmises osas 15-20 minutit.
Tõsta valmis korvikesed ahjust välja jahtuma. Vahusta koor sukruga ja maitsesta vaniljesuhkruga või vaniljekreemijahuga. Kui lisad vaniljekreemijahu, siis võid suhkru kogust vähendada. Pritsi või tõsta teelusikaga jahtunud korvikestesse vahukoort. Kaunista oma soovi järgi.