Metspähklitort

Ei maksa imestada, et retseptist puudub nisujahu. Nii peabki olema, sest pähklijahu korvab nisujahu.

põhi:
  • 200 g sarapuupähkleid
  • 1 dl kartulijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • terake soola
  • 6 kanamuna
  • 2 dl tuhksuhkrut
  • 2 sl piima

vahele:

  • umbes 250 g konserveeritud pirne
  • niisutamiseks kompotivedelikku
  • 300 g šokolaadi-pähklivõiet, näiteks Nutella (sobib ka ainult šokolaadivõie)
  • 100 g maitsestamata toorjuustu
  • 1 tl suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut

glasuur:

  • 2 spl vett
  • 2 spl võid
  • ½ kl suhrut
  • 1 spl kakaopulbrit
  • väike tahvel šokolaadi

Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud, lahtikäivasse (ø 24 cm)vormi ja küpseta ahju alumises osas 175 °C 45 minutit. Eemalda vormi rõngas ja lase koogil täielikult jahtuda.
Lõika kook kaheks osaks ja niisuta põhjad kergelt pirnikompotivedelikuga. Määri umbes pool šokolaadi-pähklivõidest alumisele põhjale. Kui kreem on liialt paks ja seda on halb määrida, siis sulata seda mõni minut soojas ahjus. Siis lao peale õhukesteks viiludeks lõigatud pirnid.
Teise põhja peale määri eelnevalt suhkru ja vanillisuhkruga segatud toorjuust. Aseta toorjuustuga pool pirniviilude peale.


Mõõda glasuuriks potti vesi, või, suhkur ja kakopulber. Sega ja kuumuta keemiseni. Lase tasasel kuumusel podiseda minuti võrra. Keera kuumus kinni ja sulata juurde šokolaad. Kata kook glasuuriga ja pane jahedasse hanguma.

prindi retsept

♥ Varssellerisalat

Salati originaal nimi oleks Waldorfi-salat, mis on pärit  20-aastatest New Yorgist, Waldorf-Astoria-hotellist. Variante on erinevaid, kuid minu lemmikuks on saanud alljärgnev. Retseptis olevad kogused on arvestatud 10:le inimesele. Ise teen alati poolest kogusest, sellest tuleb ka täitsa palju . . . 

♦ 500 g varssellerit
♦ 2 hapukat õuna
♦ 1 väike ananassikonserv (4 rõngast)
♦ 1 dl sarapuu,- või kreekapähkleid
♦ 100 g sinihallitusjuustu
♦ 2 dl majoneesi
♦ 2 dl hapukoort
♦ soola
♦ tsipa musta pipart
♦ tilk sidrunimahla

Puhasta selleri varred ja lõika õhukesteks viiludeks. Koori õun. Riivi jämeda riiviga või lõika väikesteks kuubikuteks.Nõruta ananassid. Säilita vedelik. Tükelda ananass. Purusta pähklid ja murenda juust. Nüüd sega kõik ained omavahel. Kui salat tundub paks, lisa natuke ananassikonservi vedelikku. Pane salat mõneks ajaks jahedasse tõmbama. Soovitatakse pakkuda külmade liha,- ja kalaroogade kõrvale.

prindi retsept

Šokolaadi-banaanikeeks

Pildil olev keeks on küpsetatud 1,5 l vormis, milles jäi taigent natuke puudu.  Kuid sobib ka 1 l vorm. Siis tuleb vorm kenasti taigent täis ja ka keeks tuleb kõrgem.

  • 2 suurt banaani
  • 150 g tumedat šokolaadi
  • 100 g võid
  • 2 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 0,5 dl rõõska koort/piima
  • 4 dl nisujahu
  • 2 spl tumedat kakaopulbrit
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 1 tl kaneeli


Suru banaanid kahvliga püreeks. Tükelda šokolaad. Vahusta või ja suhkru kohevaks. Sega taignasse ükshaaval munad, siis püreestatud banaan ja rõõsk koor. Sega omavahel kuivad ained. Lisa samasse tükeldatud šokolaad ja sega kokku taignavahuga. Kalla taigen võitatud ja riivsaiaga üle puistatud keeksivormi (silikonist vormi ei ole vaja võitada) Küpseta 175°C ahjus 40 minutit. Ahjust võttes lase hetk jahtuda. Siis kummuta keks vormist alusele. Kaunista oma meele järgi. Mina niristasin peale valget šokolaadi.

Maasika-näkileivatort

Seda torti võib valmistada edukalt  ka külmutatud maasikatest.  

põhi:
♦ umbes 150 g rukkinäkileiba
♦ 75 g võid
♦ 1 dl fariinisuhkrut

täidis:
♦ 4 lehte želatiini
♦ 1 apelsin
♦ 2 dl rõõska koort 35%
♦ 200 g hapukoort
♦ 1 dl suhkrut
♦  umbes 250 g  maasikaid
♦ ½ dl apelsinimarmelaadi

servadele ja peale:
♦ 250 g maasikaid
♦ sidrunimelissilehti

1. Peenesta näkileib köögikombainis. Lisa sulatatud või ja fariinisuhkur. Kata ø 24 cm lahtikäiv koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja "liimi" toasooja võiga paberiribad ka servadele. Suru näkileivasegu tasaselt põhjale.
2. Viiluta maasikad ja aseta viilud koogivormi servadele püsti nii, et maasikaviilu terav tipp jääb ülespoole ja lõikepind väljapoole. Tõsta vorm jahedasse niikauaks, kuni valmistad täidise. Pane želatiinilehed külma vette likku 5-10 minutiks.
3. Riivi apelsinikoor ja pigista välja mahl. Vahusta rõõsk koor ja sega juurde hapukoor, suhkur ja riivitud apelsinikoor. Sega juurde püreestatud maasikad ja apelsinimarmelaad.
4. Kuumuta potis apsleinimahl ja sulata sinna sisse ülearusest veest pigistatud želatiiinilehed. Kalla segu peene nirena täidise sekka , kogu aeg hoolikalt segades, et ei jääks klimpe. Kalla täidis vormi ja pane vähemalt 4 tunniks kappi tarretuma.  Veel parem üle öö. Kaunista maasikatega ja melissilehtedega.

prindi retsept

Daim-tort

põhi:
♦ 300 g tumedaid täidetud küpsiseid (Domino)
♦ 75-100 g võid
♦ 2 spl kohvi või piima

täidis:
♦ 2,5 dl rõõska koort
♦ 130 g valget šokolaadi
♦ mõni tilgake õli
♦ 250 g kohupiima
♦ 1 dl suhkrut
♦ 2 tl vaniljesuhkrut
♦ 4 želatiinilehte (4 lehte = 1 sl pulbrit)
♦ 2 sl sidrunimahla
♦ 1,5 suurt daimi-šokolaadi (à 56g) või  Marabou Daim´i (à 100g)

    1. Purusta küpsised. Sega need toasooja võiga. Lisa kohvi või piim. Suru saadud taigen küpsetuspaberiga kaetud, lahtikäiva koogivormi põhjale (ø 23cm) Küpsetuspaberi ribadega võib vooderdada ka vormi servad, siis saab koogi kergemini kätte.
    2. Pane želatiinilehed 10 minutiks jääkülma vette ligunema.
    3. Vahusta koor. Maitsesta suhkru- ja vaniljesuhkruga. Lisa kohupiim.
    4. Sulata tilgas õlis valge šokolaad ja lisa massile. Lisa sidrunimahl ja purustatud daim-šokolaad.
    5. Pigista želatiinilehtedest liigne vesi välja ja pane hetkeks pliidile madalale kuumusele sulama (30-60 sekundit)
    6. Lase hetk jahtuda ja nirista peene joana , samas segades, täidisesse.
    7. Kalla täidis vormi, silu ja kaunista veel valge šokolaadiga ja daimi puruga.
    8. Lase jahedas tarduda 2-4 tundi või üle öö.

    Prindi retsept

    Lisatud 10.09.2011
    Pidulikuma välimusega daim-tort ☺