Tomati-avokaadosalat

Seemned võid soovi korral pannil röstida või kasutada hoopis purustatud pähkleid.

♦ 1 punt (3-4 peotäit) jääsalatit
♦ 4 tomatit
8 musta või rohelist oliivi (umbes ½ dl viilutatuna)
♦ 2 avokaadot
♦ umbes 2 sl (päevalille)seemneid

kaste:
♦ 2 sl sidrunimahla
♦ ½ tl suhkrut
♦ ¼ tl soola
♦ musta peenpipart
♦ 1 dl rapsiõli
♦ 10 lehte värsket- või 1 tl kuivatatud basiilikut

Alusta kastme valmistamisest. Sega sidrunimahla hulka suhkur, sool ja pipar. Nirista juurde õli samas kogu aeg segades. Sega hästi läbi, lisa peeneks hakitud basiilik ja jäta seisma.
Rebi või peenesta salat kausi põhjale. Viiluta tomatit ja lao salati peale. Viiluta oliivid ja lisa tomatitele. Lõika avokaado kuubikuteks ja lisa  salatisse. Puista peale seemneid ja kalla üle kastmega. Lase külmkapis pool tunnikest tõmbuda.

Tort-nõiutud loss

 põhjaks küpseta 2 rullkooki:
♦  4 muna
♦  1 dl suhkrut
♦  1 dl nisujahu
♦  ½ dl tärklist
♦  ½ tl küpsetuspulbrit

♦  marmelaadi "liimimiseks"

vahele:
♦  3-4 dl marjapüreed või moosi
♦  2 dl rõõska koort
♦  suhkrut

peale:
♦  4 dl rõõska koort
♦  2-3 sl suhkrut
♦  2 tl vanillisuhkrut
♦  umbes ½ dl kookoshelbeid
♦  punas toiduvärvi
♦  tordikaunistusi, nonparelle
♦  6-8 vahvlitorbikut

Vahusta munad ja suhkur kohevaks. Sega omavahel kuivad ained ja sõelu munavahu hulka. Sega spaatliga niipalju, et ained on ühtlustunud. Kalla tainas küpsetauspaberiga kaetud ahjuplaadile, aja  laiali ja küpseta 225°C 8-10 minutit. Keera küpsetnud põhi puhtale rätikule. Küpseta ka teine põhi samamoodi. Vahusta vahele tulev koor suhkruga (suhkrut lisa oma maitse järgi) Määri põhjadele marjapüreed ja vahukoort ja keera rulli.Lõika kumbki rull kolmeks osaks. Tõsta osad püsti. Aseta üks alusele, keskele ja teised selle ümber. "Liimi" osad üksteise külge marmelaadiga. 













Vahusta kaunistamiseks rõõsk koor suhkru ja vanillisuhkruga tugevaks. Määri tort pealt ja külgedelt vahukoorega. Ülejäänud vahukoorega kaunista tordi ülemine ja alumine äär. 



Pane kausikesse pool tl vett, lisa tilgake punast toiduvärvi. Lisa kookoshelbed ja sega. Jäta seisma kuniks helbed muutuvad roosaks. Puista kookoshlebeid tordile. Sõelu vahvlitorbikutele tuhksuhkrut ja aseta need tornina tordile. Tee nonparellidest lossile aknad.

Prindi retsept

Quesadilla tuunikalaga

Kahest põhjast jätkub ühele sööjale, nii et korrutage ained siis nii mitme inimesega kui mitmele teete. Hästi lihtne ja maitsev on!

 2 tortillapõhja
♦ 1-2 sl sweet-chilli kastet
♦ 1 karp tuunikala õlis või vees (80/52g)
♦ 1 dl riivjuustu

Määri sweet-chilli kaste ühele põhjale. Nõruta tuunikala õlist/veest. Levita põhjale. Puista peale riivjuust. Tõsta teine põhi peale. Kuumuta praepann  kõrgemal kuumusel ja keera siis kuumus madalaks. Õlita pann. Vajuta tortillad kergelt kokku ja tõsta pannile.
Küpseta niikaua kuni põhi on kenasti pruun ja piilu vahele, kas juust on juba sulanud. Siis vajuta veel kergelt peale, et põhjad kokku jääks ja keera ringi. Küpseta ka teiselt poolt pruuniks. Tõsta küpsenud quesadilla taldrikule ja lase hea maitsta. Isuäratavama välimuse jaoks lõika veidi jahtunult neljaks ja lao üksteise peale.

Aprikoosi-kaeraküpsised


♦ ½ pakki (à 200 g)  pehmeid, kuivatatud aprikoose
♦ 1 dl nisujahu
♦ 2 dl kaerahelbeid
♦ ½ tl soodat
♦ 1/3 tl soola
♦ 1 tl vanillisuhkrut
♦ 125 g margariini või võid
♦ 2 dl fariinsuhkrut
♦ 1 muna

peale:
♦ 11 tk pehmeid, kuivatatud aprikoose 

Vali pakist 11 ilusaamat aprikoosi küpsiste kaunistamiseks. Peenesta noaga ülejäänud aprikoosid, mis lähevad tainasse. Mõõda kaussi jahu ja lisa sinna tükeldatud aprikoosid. Sega käsitsi nii et tükikesed eralduvad üksteisest. Sega juurde kaerahelbed, sooda, sool, ja vanillisuhkur. Vahusta pehme rasvaine ja fariinsuhkur. Lisa juurde muna ja sega läbi. Lisa kuivad ained ja sega tasaseks. Tõsta tainas külmkappi tahenema. Vormi tainast 44 kuulikest ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (20tk ühele plaadile) Lõika kaunistamiseks mõeldud aprikoosid neljaks osaks ja suru igale pallikesele üks tükike. Küpseta ahju keskosas 200œœ°C 5-6 minutit. Kui tainapallid vajuvad laiali ja võtavad kuldpruuni värvi, siis on küpsised valmis. Lase jahtuda ja siis tõsta kaussi.

Kirsi-valgešokolaadi panna cotta

Tavaliselt panna cotta tehakse alla ja peale kas marjakaste või kerge tarretis. Kuna kirss on raske, siis seekord on tarretis alumine.Retsepti lõpus, pildil näeb ka tagurpidi kummutatud panna cotat aga nagu näha tarretis vajutab panna cota laiaks. Munadepühaks aga võib teha praemuna väljanägemisega panna cota´t. Munakollaseks sobib pooli virsik. Sellest kogusest sain 5 klaasitäit (á 200 ml)
----------------------------------------------------------------------
kirsitarretis:
♦ 250 ml (konserveeritud) kirsse
♦ 250 ml kirsimahla või kompoti vedelikku
♦ 1 sl suhkrut
♦ ½ tl mandliessentsi
♦ 5 želatiinilehte

panna cotta:
♦ 3 dl rõõska koort (35%)
♦ 2 dl piima
♦ 100 g valget šokolaadi
♦ 0,5 dl mandlilaaste
♦ 1 tl vanillisuhkrut
♦ 3 želatiinilehte

* Pane 5 želatiinilehte külma vette likku. Tõsta kirsid väikesesse nõusse, ja kalle peale mahl. Kuumuta keemiseni. Tõsta pliidilt. Lisa mandliessents. Pigista želatiinilehed liigsest veest. Sulata hetke mikrossa (1-3 sekundit täisvõimsusel). Sega kirsside hulka. Jaga tarretis vormidesse. Pane külma tarduma.
Pane 3 želatiinilehte külma vette likku. Mõõda koor ja piim potti ja kuumuta keemiseni. Keera kuumus maha. Lisa vanillisuhkur ja tükeldatud valge šokolaad. Pigista želatiinilehed liigsest veest. Sulata hetke mikrossa (1-3 sekundit täisvõimsusel). Sega vahukoore-šokolaadi hulka. Lisa mandlilaastud ja sega hoolega läbi ja lase  jahtuda. Tõsta leige panna cotta tarretisele. Pane külma mitmeks tunniks. Või jäta üleöö tarduma. Kaunist kirrsidega või mandlilaastudega.
Prindi retsept