Lihavõttesaiake

Saiakesi saab sellest tainakogusest 18 tk.  Ega neid päris ümmarguseks vormida ei olegi nii lihtne. Osa vajub ikka lahti ja jääb  sarvekese moodi. Eks neid võibki küpsetada lihtsalt taignakangist lõigatud juppidena. Glasuuri kogust ei osanud kirja panna, sest teen seda täitsa umbes. Võtan mingi koguse tuhksuhkrut ja vedeldan näiteks sidrunimahlaga just nii paksuks, et saiakesele pritsides  alla ei valgu. Võib ka katta lihtsalt tuhksuhkruga. Või munaga määrides peale pudistada pärlsuhkrut.  Või hoopis ilma millegita, sest sees on ju magus martsipan.

♦  2½ dl piima
♦  25 g pärmi
♦  1 dl suhkrut
♦  1 tl soola
♦  2 tl kardemoni
♦  2 tl vanillsuhkrut
♦  1 muna
♦  100 g võid / margariini
♦  7-8 dl nisujahu
♦  200 g mandlimassi/partsipani
♦  määrimiseks muna
♦  kaunistamiseks tuhksuhkrust glasuuri

Lahusta pärm leiges piimas. Lisa suhkur, sool, kardemon, vaniljesuhkur, muna ja pool jahust. Sega hulka pehme rasvaine ja ülejäänud jahu. Sõtku niikaua kuni hakkab kausi-ja käte küljest lahti lööma. Taigen jääb suht pehme. Pane rätikuga kaetult, sooja kohta kerkima umbes 30 minutiks. Puista töölauale jahu, rulli taigen 30 x 45 cm suuruseks plaadiks. Lõika pikkisuunas kolmeks võrdseks ribaks. Vooli martsipanist umbes väikse sõrme paksused "vorstid", mis oleks sama pikad, kui kolm tainariba. Rulli martsipan taignasse (rulli nagu rulkkooki) Jaga iga taignarull kuueks osaks.  Lõika kääridega iga taignarulli pinnale kuus väikest sisselõiget. 



Keera  ringikujuliselt kokku nii, et moodustub lille kuju. 


Tõsta ahjuplaadile ja jäta umbes 20 minutiks kerkima. Määri kerkinud saiakesed lahtiklopitud munaga. Küpseta 225-kraadise ahju keskmisel tasemel  umbes 8 minutit. Kaunista jahtunud saiakesed suhkruglasuuriga ja munadepüha kommidega.

allikas Pirkka
prindi retsept

2 Response to "Lihavõttesaiake"

  1. Anonüümne Says:
    24 aprill, 2011

    Toredaid munadepühi Sulle!:)
    Aires

  2. LG says:
    24 aprill, 2011

    Aitäh ja sama teile kõigile seal :))