5.veebruar on Soomes Johan Ludvig Runeberg´i päev. See mees oli Soome rahvuspoeet. Ta oli Soome rootsi luuletaja, kirjanik ja ajakirjanik, kelle toodang on väga isamaaline. Lugu räägib, et Runebergil oli hirmus magusa isu, mistõttu ta palus naisel midagi küpsetada. Ja proua siis küpsetas neid koogikesi ainetest mida parasjagu kodust leidus. Sellel päeval lehvib Soomes ka lipp vardas.
tainas:
♦ 150 g toasooja võid♦ 0,5 dl suhkrut
♦ 1 dl fariinisuhkrut
♦ 2 muna
♦ 1,5 dl jahu
♦ 1 dl jahvatatud mandleid (50g)
♦ 1 dl purustatud piparkooke või muid küpsiseid(digestive)
♦ 1,5 tl küpsetuspulbrit
♦ 2 tl vaniljesuhkrut
♦ 0,5 dl amaretot + vett ( võib asendada 0,5 dl piimaga)
♦ 15 tilka mõrumandliõli (võib ka ära jätta)
kaunistuseks:
♦ 150 g vaarikamoosi või marmelaadi
♦ 0,5 - 1 dl tuhksuhkrut
♦ umbes paar tl sidrunimahla või mandlilikööri, nii et glasuur parajalt paks
tuleb.
1.Sega omavahel kõik kuivad ained. Purusta küpsised minilõikuris või kilekotis tainarulliga rullides.
2. Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa võid vahustades ükshaaval munad.
3. Sega hulka jahusegu ja liköör + vesi. Maitsesta soovi korral mõrumandliõliga.
4. Tõsta tainast kahe lusika abil (muffini)vormidesse. Või pritsi läbi pritsikoti. Täida vormid poolenisti või 2/3 osa vormist.
5. Küpseta 175℃ ahjus 20-25 minutit. Jahuta.
6. Valmista glasuur, segades tuhksuhkrusse tilkhaaval vedelikku.
7. Puuri õunasüdamiku eemaldajaga keskele auk aga mitte lõpuni! Jäta umbes 2 cm põhjaks.
Täida augud moosiga ja tõsta ka koogikeste peale umbes 1 sl moosi. Pritsi moosi ümber glasuurirõngas.
!!! Minu koogikesesd on küpsetatud sellises vormis.
On olemas ka alumiiniumist rõngasvorme, mis samuti sobivad. Ja muffinivormid sobivad ka. Ja üldse võib küpsetada koogina ka tavalises koogivormis :)
♦ umbes paar tl sidrunimahla või mandlilikööri, nii et glasuur parajalt paks
tuleb.
1.Sega omavahel kõik kuivad ained. Purusta küpsised minilõikuris või kilekotis tainarulliga rullides.
2. Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa võid vahustades ükshaaval munad.
3. Sega hulka jahusegu ja liköör + vesi. Maitsesta soovi korral mõrumandliõliga.
4. Tõsta tainast kahe lusika abil (muffini)vormidesse. Või pritsi läbi pritsikoti. Täida vormid poolenisti või 2/3 osa vormist.
5. Küpseta 175℃ ahjus 20-25 minutit. Jahuta.
6. Valmista glasuur, segades tuhksuhkrusse tilkhaaval vedelikku.
7. Puuri õunasüdamiku eemaldajaga keskele auk aga mitte lõpuni! Jäta umbes 2 cm põhjaks.
!!! Minu koogikesesd on küpsetatud sellises vormis.
On olemas ka alumiiniumist rõngasvorme, mis samuti sobivad. Ja muffinivormid sobivad ka. Ja üldse võib küpsetada koogina ka tavalises koogivormis :)
0 Response to "Runeberi koogike"
Postita kommentaar