Dallase saiake

Nimest hoolimata ei ole saiakesel mingit pistmist Dallasega vaid see on täielikult soomlaste väljamõeldis. Vaniljaksatmepulbri soovitan segada täidisesse vahetult enne täidise määrimist taignaplaadile. Selleks, et muidu paisub täidis väga paksuks. Ja seda on tülikam laiali määrida. Saiakesi tuleb 16 tk.


♦ 2 ½ dl piima
♦ 1 kott (11 g) kuivpärmi  või  25 g presspärmi
♦ 1 dl suhkrut
♦ ¾ tl soola
♦ 1 muna
♦ 2 tl vanilliinsuhkrut
♦ 2 tl kardemoni
♦ 100 g võid
♦ umbes 7 ½ dl nisujahu (umbes 475 g )

täidis:
♦ 50 g võid
♦ 1 muna
♦ 250 g (vaniljemaitselist)kohupiima 
♦ ½ dl suhkrut
♦ 1 tl vanilliinsuhkrut
♦ ½ pakki (à 91 g) vaniljakastmepulbrit (Ekströms)
♦ 70 g (1 dl) kooritud mandleid või valmis jahvatatud mandleid 
♦ märimiseks 1 kanamuna
♦ kaunistamiseks pärlsuhkrut

TAIGNA jaoks soojenda piim käesoojaks (+42º C). Sega piimasse suhkur, sool, muna,vaniljesuhkur ja kardemon. Ja ka väike kogus jahu, millesse on segatud kuivpärm. (Kui kasutad presspärmi, siis lahusta see soojas piimas)
Sega taignasse 1/3 osa jahust. Lisa pehme või. Ja siis lisa sõtkudes juurde ülejäänud jahu. Jäta kerkima.
TÄIDIS:  Sega pehme või hulka muna, kohupiim, suhkur, vanilliinisuhkur ja vaniljakastmepulber,  ja mandlipuru (kui kasutad terveid mandleid, siis jahvata mandlid veskis või köögikombainis. Mitte liiga peeneks, et jääks puru.)
  Kummuta kerkinud taigen jahuga üle puistatud lauale. Rulli 30 x 50 cm suuruseks. Määri täidis ühtlaselt taignale. Rulli kangiks. Jaga kang pooleks. Ja poolikud oma korda kaheksaks. Pane saiakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata rätikuga ja lase veel kerkida umbes veerand tunnikest. Määri saiad  pealt munaga ja puista üle pärlsuhkruga. Küpseta 225°C  keskmisel tasemel umbes 10 minuutit.

!!!  Paku Dallas saiakesi piparmündi kakaoga. Sulata kuumas kakaos mõned tükid piparmündi šokolaadi - ja jook on valmis.

prindi retsept

0 Response to "Dallase saiake"