♦ 500 g kohupiima
♦ 2 munakollast
♦ 1 dl nisujahu
♦ veidi soola
♦ 1 sl suhkrut
Sega kohupiim, munakollased, jahu, sool ja suhkur ühtlaseks tainaks. Pane külmkappi 30 minutiks paisuma. Vormi jahuste kätega väikesed pallid ja vajuta laiaks, umbes 1 cm paksuseks pätsiks. Kasta sõrnikud jahusse. Tõsta pannile, kuuma rasvaine sisse praadima. Kuid prae sõrnikuid madalal kuumusel ( et seest toorek ei jääks) mõlemalt poolt umbes 5 minutit.Või niikaua kuni sõrnikud on kuldpruunid.
Serveeri sõrnikuid hapukoore- või hapuka moosiga.
allikas Nami-Nami
♦ 200 g valget šokolaadi
♦ 250 g mascarponet
♦ 30 g kuivatatud jõhvikaid (või muid kuivatatud marju)
♦ 3 sl kama
♦ 1 sl Vana Tallinna likööri (soovi korral)
kaunistamiseks:
- 150 g sulatatud tumedat šokolaadi (vesivannil sulatatult)
- kakaopulbrit
- võrdses koguses kama, kaneeli ja pruuni suhkrut
Sulata šokolaad vesivannil. Lase veidi jahtuda. Sega hulka mascarpone. Mikserda ühtlaseks kreemiks. Lisa marjad, kama ja liköör, kui viimast kasutad. Sega läbi ja lase massil tund aega külmkapis taheneda. Või üle öö. Vormi kõte vahel pallikesed.
Tõsta need taldrikule asetatud fooliumile ja pane veel umbes pooleks tunniks külmakppi tahenema, sest voolides need natukene sulavad. Kaunista oma soovi kohaselt:
- kasta trühvlid kas tumedasse šokolaadi
- sõelu peale kakaojahu
- veereta trühvleid kama-kaneeli-suhkru segus.
Säilita trühvleid jahedas.
Cannelé Bordeaux on Pranstsusmaal üle 200 aasta vana traditsiooniline koogike.
16 tükki
♦ 0,5 l piima
♦ 25 g võid
♦ 125 g nisujahu
♦ 225 g suhkrut
♦ 2 muna
♦ 2 munakollast
♦ 2 tl vanilja aroomi või vanillisuhkrut
♦ 1-2 rkl rummi
Mõõda piim ja või väikesesse kastrulisse ja kuumuta keemiseni. Mõõda jahu ja suhkur kaussi. Lisa kergelt lahtiklopitud munad ja munakollased. Klopi taigen ühtlaseks või sega el. mikseriga. Lisa vanillisuhkur (kui kasutad vanilje aroomi, siis lisa see koos rummiga veidi jahtunud taignasse) Nirista kuum piim munasegu hulka samas kogu aeg segades. Viimasena lisa rumm. Taigen tuleb hästi vedel. Kalla taigen 1,5 l pudelisse ja pane külmkappi 24-max 48 tunniks. Küpsetamise päeval: Määri metallist vormid hoolikalt võiga ja tõsta umbes 10 minutiks külmkappi. Silikonvorme pole vaja võitada. Loksuta pudelis taigent. Täida vormid taignaga nii et ülevalt vormist jääb 5 mm tühjaks. Küpseta 250°C 10 minutit , siis alanda kuumust 180 kraadini ja küpseta edasi veel umbes tund ja 10 minutit. Silikonvormis küpsevad koogikesed natukene kauem kui metallvormis. Kõrbenud välimusega pinda ei pruugi karta. Kibedat maitset ei jää tänu võile ja rohkele suhkrule. Eemalda koogikesed metallvormidest kuumana, silikonvormidest natuke jahtununa. Parimad, krõbedad on samal päeval.
allikas Nami-nami
prindi retsept
Kui kodus ei juhtu sidrunit olema ja just vaja on siis on abiks see kui sügavkümutusest leidub riivitud sidrunit. Selleks pane sidrun kilekotti ja pane sügavkülma. Kui sidrun on korralikult külmunud, siis hakka seda riivima. Tõsta riivitud sidrun säilituskarpi ja pane tagasi sügavkülma. Sobib igasse küpsetisse ja rooga kus on vaja riivitud sidrunikoort. Siin on video!
Külmutatud sidruni võib ka purustada minilõikuris. Selleks tükelda sidrun väikesteks tükkideks ja las lõikuril niikaua käia kuni sidrun on peenestatud.
!!! Värske sidruni riivimisel pane küpsetuspaber riivile ja alusta seal peal riivimist. Niimoodi saab kõik riivitud koore kätte, et ei jää riivi külge ega aukude vahele. Kui on vaja palju riivida siis jälgi, et küpsetuspaber püsiks terve. Kui katki läheb siis vaheta uue vastu.
♦ 1 kotike (200g) kuivatatud, pehmeid viigimarju
♦ 2 dl õnamahla
♦ 200 g margariini või võid
♦ 1 dl suhkrut
♦ 2 muna
♦ 1 dl hapukoort või maitsestamata jogurtit
♦ 1-2 tl riivitud sidrunikoort
♦ 1/2 dl sidrunimahla
♦ 4 dl nisujahu
♦ 2 tl vanillisuhkrut
♦ 1 tl söögisoodat
♦ 1 tl küpsetuspulbrit
♦ 1 tl kardemoni
1. Võita ja puista üle riivsaiaga rõngasvorm või keeksivorm (1,8l). Eemalda viigimarjadelt kõvad kontsud. Lõika väikesteks kuubikuteks. Mõõda mahl sellise suurusega teraspotti, kus saab kogu taigna valmistada. Lisa viigimarjakuubikud ja keeda madalal kuumusel, kaane all 15-20 minutit. Püreesta saumikseriga. Tõsta pott pliidilt. Lisa tükeldatud rasvaine ja sega kuni kõik on sulanud.
2. Kui segu on natuke jahtunud, lisa suhkur ja klopi munad üksaaval taignasse. Lisa hapukoor, riivitud sidrunikoor- ja mahl. Sega ühtlaseks.
3. Sega omavahel jahu, vanillisuhkur, sooda, küpsetuspulbr ja kardemon. Lisa jahusega mitmes jaos taignasse samas kogu aeg segades. Kalla taigen vormi ja küpseta 175-kraadises ahjus, alumises osas umbes 50 minutit.
4. Kummuta kook vormist siis kui see on peaaegu jahtunud. Kook säilib pikalt külmkapis. Sobib ka sügavkülmutamiseks.
allikas K-Ruoka
prindi retsept