Singi-pähklivõie

♦ 100 g maitsestamata toorjuustu
♦ 50 g sinki
♦ 0,5 dl purustatud kreekapähkleid

Peenesta sink ja siis pähklid minilõikuris. Lisa toorjuust ja sega võie valmis. Mina pigistasin singi läbi TW küüslaugupressi (see on suurem kui teised) ja pähklid vajutasin pudrunuiaga kausis puruks. Lase hea maitsta!

allikas: FB Kööginurk

Pariisi makroonid

Eelistan siiski kõik ained kaaluda, kuna see on täpsem kui umbes... Parim on kui eraldad munavalge kollasest mõni päev ennem, kui küpsetama hakkad. Säilita külmkapis ja kinnises purgis. Õhukindlalt säilib munavalge  kindlasti nädala või rohkemgi. "Vananedes" munavalge sitkus väheneb ja nii tuleb kohevam vaht. Aga võta need toasooja vähemalt tund aega ennem töö alustamist. Täidiseks siin on šokolaadi-banaanitäidis, kuid minu makrooniraamatus  on üldse kokku 59 erinevat täidist nii soolast kui ka magusat. Ja kõige lihtsam võikreem sobib ka. Kui ei tehta värvilisi koori, siis võib heleda täidise erinevate toiduvärvidega värvida ja nii saad ka värvikirevad küpsised . Siin on ka veel selge video valmistamisest.
Alloleval pildil on esimene proov, mis loomulikult läks aia taha :) Põhjad jäid paberile kinni ja läksid katki. Peale seda ostsin spetsiaalse küpsetusaluse millega tegu õnnestus. 


koored:
♦ 100 g munavalget (vastab u. 3 keskmist kanamuna)
♦ 110 g mandlipulbrit ( vastab u. 2,5 dl )
♦ 200 g tuhksuhkrut ( vastab u. 3 dl + 2 sl )
♦ 25 g peensuhkrut ( vastab u. 2 sl )
♦ toiduvärvi

banaanišokolaaditäidis:
♦ 0,75 dl rõõska koort 
♦ 90 g tumedat šokolaadi
♦ 25 g võid
♦ 1 küps banaan 

Ennem kui alustad, mõõda kõik ained valmis.
Vahusta mikseriga munavalged vähese peensuhkruga. Kui vaht on muutunud natuke kohevamaks, siis lisa soovi korral toiduvärv ja vähehaaval ülejäänud suhkur. Vahusta kuni vaht on kohev ja läikiv, kuid mitte niipalju et see muutub "tükiliseks" Kui vispliga tõstad vahtu ja jäävad juba tipud, siis on konsistents sobiv (meenutab habemeajamisvahtu või juuksevahtu). Sega mandlipulber ja tuhksuhkur omavahel (soovitan veel sõeluda) Nüüd lisa kolmes - neljas jaos jahusegu munavalgevahtu ja sega spaatliga. Sega hoolega, põhjast ja kausi servadelt. Tainas on sobiv kui tõstad lusikaga taldrikule kuhjakesi ja  sinna ei jää tipud vaid see vajub laiali. Tõsta tainas pritsikotti ja pritsi ø 3cm läbimõõduga kuhjakesi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Jälgi et küpsetuspaber oleks sirge ja täpselt plaadi suurune. Koorte põhjad peavad jääma tasased, siledad.  Jäta umbes 1 cm vahed. Kui sul on makrooniküpsetus matt, siis pritsi ø 3 cm kuhjakesed. Taigen on paraja paksusega kui pritsides ei jää tippusid.
Lase nüüd plaadil paar-kolm korda kukkuda 10-15 cm kõrguselt vastu lauda. Nii saad õhu tainast välja ja tainas jääb pealt siledam. Jäta lauale "kuivama" umbes tunniks. Nii moodustub makroonile omane sile koor ja küpseb kohev "jalg".  Kui tainas sõrmega katsudes külga ei hakka võib küpsetama hakata. Küpseta 130°C ahjus, keskmisel tasemel umbes 15-20 minutit. Keera panni kui pool ajast on kulunud.  Oma ahju järgi sobiv küpsetusaeg tuleb leida ise. Kui küpseb vähe tuleb koor pehme ja kleepuv, kui kaua siis tuleb koor liiga rabe ja kuiv. Pealt peavad koored olema tasased ja värvus ühtlane. 
Täidiseks kuumuta koor väiksemas potis. Tükelda šokolaad ja lisa pooled kooresse, sega läbi ja lisa ülejäänud šokolaad. Sega hästi , et täidis jääks ühtlane ja läikiv. Tõsta pott pliidilt. Lisa või ja kahvliga püreestatud banaan. Sega kõik läbi ja pane jahedasse kohta tahenema. (mina panin natukeseks sügavkülma). Tõsta või pritsi pooltele koortest täidist ja kata ülejäänud koortega. 
allikas raamat Pariisilainen macaron-leivos
prindi retsept

Kondenspiimaküpsised

Õiget küpsetusaega nagu polegi. Kui on paksemad küpsised, siis minu küpsised küpsesid 8 minutit. Õhemad ehk 6 minutit. Nii et tunde ja värvi järgi ! 

♦ 275 g nisujahu
♦ 1 tl küpsetuspulbrit
♦ soola
♦ 1 tl vanillisuhkrut
♦ 150 g külma võid
♦ 175 g suhkruga kondenspiima 

 määrimiseks:
♦ lahtiklopitud muna

Sega kausis omavahel kuivad ained. Lisa külm või ja haki noaga segi. Sega juurde kondenspiim ning sõtku käega tainaks. Pane vähemalt  pooleks tunniks külma tahenema. Rulli tainas jahusel laual 3-4 mm paksuseks ja lõika oma soovi järgi kujundid.Tõsta küpsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri pealt munaga. Küpseta 200°C ahjus kuldpruuniks.

allikas: Nami-Nami
prindi retsept

♥ Pariisi õunakook

Mina lõikasin õunad sektoriteks ja vormi vooderdasin küpsetuspaberiga. Koogi soovitan küpsetada eelmisel päeval, kuna minu meelest on kook järgmisel päeval jne.  parim! 
Muidugi kui kooki üldse nii kauaks jätkub :))

tainas:
♦ 1,5 dl jahu
♦ 1 dl suhkrut
♦ 1,5 sl küpsetuspulbrit
♦ 1/4 tl soola
♦ 1 tl vanilliinsuhkur
♦ 3 muna
♦ 3 sl õli
♦ 1 dl piima
♦ 700 g kooritud, puhastatud ja viilutatud õunu

kate:
♦ 3/4 dl suhkrut
♦ 1  muna
♦ 50 g võid 

Sega suuremas kausis kokku kõik kuivad ained. Sega omavahel muna, õli ja piim ning sega kokku kuivade ainetega. Klopi vispliga ühtlaseks. Nüüd lisa õunaviilud tainasse. Sega kõik tasaseks ja kalla segu võitatud koogivormi (ø 24 cm). Pane kook 200°C ahju keskmisele tasemele küpsema 30-35 minutiks. 
Katteks sulata või ja jahuta. Sega juurde suhkur ja lahtiklopitud muna. Sega kõik ühtlaseks. Tõsta lusikaga koogile nii et segu kataks kogu koogi ja pane veel 10 minutiks ahju küpsema. Jahuta ja serveeri jäätise või vahukoorega.
allikas: retseptiraamat <<Õunakoogid>>
prindi retsept

Lindströmi kotletid

♦ 400 g hakkliha
♦ 1 dl riivsaia 
♦ 1/2 dl vett
♦ 1 sibul
♦ 2-3 marineeritud peeti
♦ 1 muna
♦ (1 sl kappareid)
♦ 1 tl soola
♦ 1/2 tl musta pipart
  
Sega kokku riivsai ja vesi ja lase 10 minutit paisuda. 
Peenesta sibul ja riivi peedid. Kuumuta sibulaid pannil, rasvaines. Lisa need riivsaia hulka, lisa ka riivitud peet , hakkliha, muna ja (kapparid). Lisa sool ja pipar ning sega kõik läbi. ! Kasuta mikseri tainakonkse ! Vormi tainast kotletid ja küpseta pannil, kuumas rasvas mõlemalt poolelt pruuniks. Kotletid võid küpsetada ja praeahjus 200 °C  15-20 minutit. Kotlettide peale sobib hästi võis praetud sibularõngad.

allikas: Pirkka.fi prindi retsept