Täidetud paprikad

Prindi retsept
Paprika täidiseid on kindlasti kümneid ja siin on ka hea fantaseerida. Maitserohelist ja ürte sobib ka lisadad täitsa oma maitse järgi. Nendes paprikates on lihtsaim täidis, mida just kapist leidsin ja ürtidest kasutasin peterselli. Aineid ei olnud palju aga maitsvad tulid küll. 

 6 paprikat (u. à 150g)
♦  600 g segahakkliha
♦  1 sibul
♦  3 küüslauguküünt
♦  2 väiksemat riivitud porgandit
♦  3 sl tomatipastat
♦  1 sl sojakastet
♦  1 dl hapukoort
♦  soola, paprikapulbrtit
♦ vabal valikul maitserohelist, ürte
♦  sidrunipipart
♦  u. 2 dl riivjuustu
♦  2 dl toidukoort (kasutasin Valio kolme juustu koort)

Lõika paprikatelt kaas pealt ja puhasta seemnetest ja südamikust. Prae pannil kergelt läbi hakkliha, tükeldatud sibul, pressitud küüslauguküüned ja riivitud porgand. Siis lisa tomatipasta, sojakaste ja hapukoor. Lõpuks maitsesta soola ja paprikapulbriga ning lisa peenestatud maitseroheline/ürdid. Puista paprikatesse kergelt sidrunipipart. Tõsta igasse paprikasse täidist ja kata riivjuustuga. Tõsta kaaned peale ja kalla peale koor. Küpseta 200°C ahjus, keskosas 20-30 minutit.

Pasta-päikesekuivatatud tomatid ja peekon

♦  1 purk päikesekuivatatud tomateid
♦  2-3 küünt küüslauku
♦  jupp porrut (või väike sibul)
♦  200 g peekonit
♦  1 dl valget veini
♦  2 dl rõõska koort
♦  pastat

Keeda pasta tavalisel moel ja nõruta. Tõsta tomatipurgist mõned lusikatäied õli pannile ja kuumuta. Lisa  peenestatud küüslauguküüned, porru, peekon ja tomatid. Kuumuta kõik läbi. Lisa valge vein ja hauta hetke.  Nüüd vala segu üle rõõsa koorega. Lase keema tõusta. Tõsta pliidilt. Sega kokku keedetud pastaga ja lase mõni minut tõmbuda. 

Prindi retsept

Brita kook maasikatega

põhi:
♦  150 g toasooja võid
♦  1 dl suhkrut
♦  4 munakollast
♦  2 dl jahu
♦  2 tl küpsetuspulbrit
♦  1 tl vanillisuhkrut
♦  1,5 dl piima

besee:

♦  4 munavalget
♦  1 dl suhkrut
♦  1 dl mandlilaaste

täidis:

♦  2 dl vahukoort
♦  0,5 dl suhkrut
♦  200 g kodujuustu
♦  (1-2 sl vaniljekreemi pulbrit)
♦  umbes 0,5l maasikad
♦  tuhksuhkrut

Vahusta või suhkruga. Lisa edasi vahustades ükshaaval munakollased. Sega kokku jahu, küpsetuspulber ja vanillisuhkur. Sega jahu vaheldumisi piimaga tainasse. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja õlita kergelt. Määri tainas plaadile laiali. Vahusta munavalgeid koos näpuotsatäie soolaga aeglaselt kerge vahu tekkimiseni. Kui vaht on juba kohev, kuid veel pehme, suurenda kiirust- Siis hakka lisama vähehaaval suhkrut ja vahusta kuni saad tiheda paksu vahu. Määri besee tainale. 
Puista peale mandlilaaste. Neid võid pudistada rohkem sellele poolele, mis jääb pealmiseks.
Pane eelsoojendatud 175°C kraadisesse ahju, keskele, küpsema 20-25 minutiks. Besee kiht peab olema hele-helepruun, mitte tume. Jahuta põhi ja lõika pooleks. TÄIDISEKS vahusta rõõsk koor suhkruga. Lisa soovi korral vaniljekreemi pulber. Lisa kodujuust ja sega veel korra mikseriga läbi. Määri täidis poolele põhjale. Tükelda peale maasikaid ja tõsta teine pool põhjast peale. Pane jahedasse mõneks tunniks  tõmbuma. Enne pakkumist puista kook üle tuhksuhkruga.

Juustu-sibulaküpsised

Sellest kogusest sain neli plaaditäit.

♦  250 g võid
♦  2 muna
♦  300 g jahu
♦ 1 tl küpsetuspulbrit
♦  300 g tugevamaitselist riivitud juustu
♦  100 g röstitud sibulahelbeid

Vahusta toasoe või. Lisa  ükshaaval segades toasoojad munad. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, sibulahelbed ja riivjuust ning sõtku taignaks. Hoia tainast umbes tund külmkapis. Rulli tainas jahuga üle puistatud laual umbes 3-5 mm paksuseks ja lõika vormi abil välja väikesed küpsised. Küpseta 200°C ahjus 10-12 minutit, olenevalt küpsise paksusest. 


prindi retsept

Šokolaadi-iirisetort


Prindi retsept

Põhi:
♦  4 muna
♦  2 dl suhkrut
♦  1 dl jahu
♦  1 dl kartulitärklist
♦  1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
♦  3 dl piima
♦  2 dl apelsinimarmelaadi

Niisutamiseks:
♦  1,5-2dl veega lahjendatud ühe sidruni mahl

Šokolaadi-iiriseglasuur:
♦  1,5 dl 35% rõõska koort
♦  1 dl fariinisuhkrut
♦  ~50 g tumedat šokolaadi
♦  2 tl  võid
♦  1 tl vanillisuhkrut

Kaunistamiseks:
♦  4 dl 35% rõõska koort
♦  3-4 sl suhkrut

Vahusta toasoojad munad ja suhkur. Sega omavahel kuivad ained. Sõelu jahusegu munavahtu ja sega ettevaatlikult ühtlaseks. Võita koogivorm (~ø23cm)ja puista üle jahuga. Kalla taigen vormi ja küpseta ahju allosas 175°C 35-40 minutit. Valmista moussee pakil oleva õpetuse järgi ehk lisa piim ja vahusta mikseriga 5 minutit, kuni mousse on kohev. Tõsta külmkappi.Jahuta tordipõhi ja lõika kolmeks.(võid põhja panna umbes 20 minutitks sügavkülma, siis põhi ei pudise nii palju lõigates) Immuta põhjad sidruniveega. Pane tort serveerimiskandikul kokku, kihtide vahele määri apelsinimarmelaadi ja mango-passionmoussee. Tõsta peale lõikelaud, et saaksid tordile tasase pinna ja pane mõneks tunniks jahedasse tõmbama. Või üleöö. Mõõda väiksesse nõusse rõõsk koor ja suhkur. Lase keema ja keeda madalal kuumusel 25-30 minutit aegajalt segades. Tõsta pliidilt ja sega hulka tükeldatud šokolaad, või ja vanilliinisuhkur. Lase hetk jahtuda ja kalla tordile. Aja ühtlaselt laiali. Valmista vahukoor ja kaunista tort.