Marianne koogikesed

põhi:
♦ 4 muna
♦ 1 dl suhkrut
♦ 0,5 dl nisujahu
♦ 0,5 dl kartulitärklist
♦ 0,5 dl kakaopulbit(suhkruta)
♦ 1 tl küpsetuspulbrit
♦ 1 tl vanillisuhkurt

täidis:
♦ 3 dl rõõska koort (35%)
♦ 1 dl tuhksuhkrut
♦ 250 g mascarponet
♦ 120 g purustatud Marianne komme
♦ 5 želatiinilehte
♦ 1 dl kuuma piima

Vahusta munad ja suhkur. Sega omavahel kuivad ained ja sõelu samas segades munavahusse. Sega taigent õrnalt kuni kõik ained ühtlustuvad. Kalla taigen küpsetauspaberiga kaetud ahjuplaadile ja aja ühtlaselt laiali. Küpseta ahju keskmises osas, 225°C ja 8 minutit. Kummuta põhi suhkruga üle puistatud küpsetuspaberile.
Pane želatiinilehed külma vette likku. Vahusta rõõsk koor tuhksuhkruga. Lisa purustatud kommid ja mascarpone. Sega ühtlaseks. Pigista želatiinilehtedest välja üleliigne vesi ja pane kuuma piima sisse sulama. Nirista želatiin täidisesse, samas kogu aeg hoolikalt segades, et ei jääks klimpe. Pane täidis umbes pooleks tunniks külmkappi tahenema. 
Poolita põhi. Kata üks pool tasaselt täidisega ja tõsta peale teine pool. Keera toidukuilesse. Tõsta peale lõikelaud ja pane mõneks tunniks külmkappi. Lõika väikesteks ruutudeks ja kaunista oma maitse järgi. Puista peale veel kommipuru

allikas yhteishyvä Ruoka
prindi retsept

Suured vastlakuklid

7 tükki

taigen:
♦ 2,5 dl piima
♦ 25 g pärmi
♦ 100 g suhkrut
♦ 0,5 tl soola
♦ 500 g jahu
♦ 100 g võid
♦ 1 muna (kuklite määrimiseks)

täidis:
♦ 3 dl 35% rõõska koort 
♦ 2-3 sl suhkrut
♦ 100 g vaniljepudingut
♦ 100 g vaniljemaitselist kohupiima
♦ meelepärast moosi
♦ tuhksuhkrut peale sõelumiseks

Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi). Hõõru pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa jahu ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Kui kasutad köögikombaini siis lase masinal segada umbes 10 minutit. Kata taignakauss rätiku või toidukilega ja pane sooja kohta kerkima vähemalt 45 minutiks või niikauaks kuni taigen on kahekordseks kerkinud. Kummuta kerkinud taigen lauale õtku läbi ja jaga taigen seitsmeks osaks. Vormi iga osa ilusaks, tasaseks kukliks. Pane taignapall lauale, peopesa peale ja hakka tegema väikseid ringikesi samas peoga kergelt taignale surudes.  Lase kukltel umbes 10 minutit küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil kerkida. Seejärel määri kuklid pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 180 kraadi juures 20-25 minutit.
Vahusta rõõsk koor suhkruga tugevaks vahuks. Sega puding ja kohupiim omavahel. Lõika jahtunud kuklitel ülemine osa õhukeselt ära ja uurista pisut kuklisisu välja. Tõsta igasse kuklisse 1 sl moosi, seejärel jaota kuklitesse kohupiimasegu.
 ning kata pealt vahukoorega. Aseta kaanekesed uuesti peale ja raputa üle tuhksuhkruga.

allikas Kokkama

♥ Dresdeni juustukook

põhi:
♦ 200 gr jahu
♦ 100 gr võid
♦ 1 tl riivitud sidrunikoort
♦ 1 muna
♦ 50 g suhkrut

täidis:
♦ 350 g toorjuustu
♦ 75 g suhkrut 
♦ 2 muna
♦ 1-2 tl riivitud sidrunikoort
♦ 0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit
♦ 50 g rosinaid
♦ 50 g mandlilaaste
♦ 2 spl tuhksuhkrut

Mõõda kõik põhjaks vajaminevad ained kaussi. Näpi taignaks. Pane 30 minutiks külmkappi. 
Mikserda toasoe toorjuust suhkruga. Lisa munad, sidrunikoor ning muskaatpähkel. Sega ühtlaseks. Lisa täidisesse rosinad ja sega läbi. Suru taigen ühtlaselt koogivormi põhjale. 


Kalla peale täidis ja tasanda. Puista peale mandlilaastud. Küpseta 200 kraadises ahjus 25-30 minutit. Sõelu jahtud koogile peale tuhksuhkrut ja lõika sobivateks tükkideks.

allikas FB
prindi retsept

Jõlumaitseline pajaleib

Pajaleiva küpsetamiseks on vaja 2-3 liitrist kaanega malmpotti. Kuid sobib ka klaas või teras, mis juhivad soojust.

♦ 4 dl nisujahu
♦ 2½ dl sepikujahu
♦  ½ dl rukkijahu
♦ 1 tl kuivpärmi
♦ 1 - 1 ½ tl soola
♦ 1 tl fenkoli seemneid
♦ ½ tl aniisiseemneid
♦ ½ tl pomerantsi (mõruapelsini) koort
♦ 3 dl vett
♦ 1/2 dl tumedat siirupid või leivasiirupit
♦ (1 tl õli)*

1.päev
Sega kõik kuivad ained omavahel. Lisa 42 kraadini soojendatud vee-siirupisegu. Sega kõik kiiresti taignaks. Ära sõtku !!! Kata taignakauss toidukilega ja jäta toasooja 12-16 tunniks kerkima.
2.päev
Puista lauale palju jahu. Kummuta taigen lauale ja moodusta jahu abil ümmargune leib. Ära sõtku !!! Keera taigna servad leiva alla nii saad kena ümmarguse kuju.
Võta suurem kauss. Pane kaussi küpsetuspaber ja tõsta leib kaussi. Kata rätikuga ja jäta kerkima umbes 30 minutiks. 

Tõsta pada koos kaanega külma praeahju. Keera pliidi kuumus 250° peale. Kui ahi on saavutandu teatud temepratuuri, siis tõsta pada ahjust välja. Tõsta kaas pealt. Ole ettevaatlik, et ei põleta kätt kaant kergitades sella alt tuleva auruga ! Tõsta leivapäts koos küpsetuspaberiga patta. Pane kaas peale ja tõsta ahju küpsema 30 minutiks. Võta kaas pealt ja küpseta veel 15 minutit. Kui sul on sisetemperatuuri mõõtja siis sellega võid kontrollida leiva küpsust. Kui sisetemperatuur on 94°-96° siis on leib valmis. 
* Kui soovid krõbedat põhja siis ära kasuta küpsetuspaberit. Õlita kuuma paja põhja ennem kui tõstad taignapätsi patta. 

!!! Aniisi,- fenkoliseemnete ja pomeransikoore asemel võib leivasse lisada näiteks 1 dl röstitud ja purustatud pähkleid või seemneid.

allikas K-ruoka
prindi retsept

Prantsuse sai

♦ 250 g piima
♦ 17 g (umbes pool pakki kuivpärmi*) presspärmi
♦ 12 g (umbes 1 sl) suhkrut
♦ vaevalt tl soola
♦ 400 g nisujahu
♦ 25 g võid või margariini või 1,5 spl õli**

*Kuivpärmi puhul sega pärm jahuga ja lisa kuuma piima sisse koos suhkruga. 
**Kui kasutad õli siis lisa see kohe sõtkumise alguses. 

Soojenda piim pärmi jaoks sobivasti soojaks; presspärmi jaoks käesoojaks ja kuivpärmi jaoks soojemaks, 42 kraadini. Lisa sooja piima sisse pärm, suhkur ja jahu.  Sõtku umbes 10 minutit kas käsitsi või masinaga. Lisa sool ja rasvaine. Sõtku veel umbes 2 minutit ehk niikaua kuni sool ja rasv on ilusti taignasse imendunud. Kergita taigend umbes 20 minutit sellises paigas kus pole tuuletõmmet, näitkes pane kausiga mikrohaju. Sõtku taignast õhk välja ja hakka "voolima"saia: 
Aseta taigen lauale ja tao see rusikaga tasaseks. Võta taignatüki ülemisest servast kinni ja keera rulli nagu rullbiskviiti tehes. Keera hästi tihedakas rulliks. Rulli nüüd  taignakangi laual edasi-tagasi ja kahanda kangi otstest rulli pikkust. Patsuta taignakangi otsad kätega kenasti kinni. Tõsta sai küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nii, et liitekoht jääb allapoole.



                                             pilt on laenatud

Pane ahi 240 kraadi peale sooja. Lase saial kerkida veel 30-40 minutit. Tõmba saia peale hästi terava noaga  pikkupidi viil. Lase veel hetk kerkida. Sai peab olema pealt puudutades vetruv. Ennem ahju panemist pintselda saia pealt veega. Vesi aitab kaasa kooriku moodustamisel. 
Alanda ahju kuumust 210 kraadini ja küpseta saia umbes 25-30 minutit. Selleks et saada prantsuse saiale omane kuulus krõbe koorik peab saama ahju niiskeks. Viska klaasitäis vett ahju põhjale küpsetamise alguses ja lükka kähku aju uks kinni et aur välja ei pääseks. Soovi korral võid seda tempu korrata küpsetamise lõpu poole.
 Mina panin ahju põhjale veekausi.

prindi retspet