Kiivimoos

♦ 5 kiivit
♦ 1 banaan
♦ 1 sl želatiinipulbrit (4-5 lehte)
♦ 200 g suhkrut
♦ poole sidruni mahl

Koori kiivid ja banaan. Lase minilõikuris pudruks. Pane potti. Lisa suhkur ja želatiinipulber ja keeda 5-7 minutit. Kui kasutad želatiinilehti siis leota neid külmas vees umbes 10 minutit, pigista välja liigne vesi ja sulata. Nirista segades moosi hulka. Sega hästi läbi ja pane purki.

Rabarberikissell šokolaadivahuga

kissell:
♦ 500 g rabarberit
♦ 1,5 l vett
♦ 2 dl maasikamahla
♦ 1,5 dl valget suhkrut
♦ 0,5 dl fariinsuhkrut või Demerara suhkrut
♦ 4 sl kartulitärklist
♦ 1 dl vett


Koori rabarberid ja tükelda. Lase tükeldatud rabarber koos vee- ning valge suhkru ning fariinsuhkruga keema tõusta. Keeda tasasel tulel, kuni rabarber on pehme. Sega kartulitärklis  külma veega ning nirista kisselli pidevalt segades potti.  Kuumuta keemiseni ja tõsta pott seejärel kohe tulelt. 

šokolaadivaht:
♦ 100 g valget šokoolaadi
♦ 2 dl 38% vahukoort

Sulata šokolaad, lisa tilgake rõõska koort. Sega ühtlaseks ja tõsta pliidilt. Vahusta koor. Lisa sulašokolaad vahukooresse ja mikserda ühtlaseks. Tõsta šokolaadivaht jahtunud kissellile ja naudi. 

Lisatud 16.6.2013

Röstisin täna pannil ½ dl kookoshelbeid, ½ dl kaerahelbeid, 2 sl fariinsuhkrut ja tsipakene kaneeli. Sõin kisselliga ja maitsev oli :) Puru võib lisada lisaks veel šokolaadivahule!

Prindi retsept

"Liivakoogid"

Minu vormid on 1,5 dl ja sain 4 kooki. Mahla oleksin võinud lisada vähem, siis oleks jäänud mannapudru rohkem kuiveam  ja rohkem liiva moodi. 

♦ 1½ dl mannat
♦ 1 sl kardemoni
♦ 1 tl kaneeli
♦ 1½ dl roosuhkrut (demerara)
♦ 75 g võid
♦ umbes 4 dl apelsinimahla

Rösti mannat kuumal, kuival pannil niikaua kuni see muutub kuldpruuniks. Ära kõrveta, muidu jääb kookidele mõrkjas maitse ! Lisa maitseained ja suhkur. Sega läbi. Sulata või ja sega vähehaaval mannasse. Kuumuta apelsinimahl ja hakka paari supilusika kauppa lisama mannasse. Sega hästi läbi ja lisa taas mahla ja jälle sega. Nii saab manna korralikult paisuda. Lisa mahla senikaua kuni pudru on kuiva väljanägemisega ja manna on pehmeks haudunud. Võib olla et kogu 4dl mahla ei olegi vaja ära kasutada. Aega kulub selleks umbes 15 minutit. Nüüd tõsta "liiv" vormidesse, suru tihedalt kokku. 
Kummuta koogid vormist välja alusele. Võid panna koogid natukeseks ajaks külmkappi. Jahedana on neid kergem käsitleda. Paku maitsestatud vahukoorega või (mandli)piimaga

♥ Ahjukartul Kreeka moodi

♦ umbes 1,2 kg kartuleid
♦ 3 sl oliiviõli
♦ 3 küüslauguküünt
♦ 1 sidruni riivitud koor
♦ soola
♦ ½ tl oreganot
♦ 200 g fetajuustu

Pese, koori kartulid ja lõika suuremateks sektoriteks. Keeda soolaga maitsestatud vees 5-10 minutit (olenevalt kartuli sordist) Kurna ja auruta kuivaks. Kalla kartulid ahjuplaadile ja pritsi peale oliiviõli. Küpseta 200°C ahjus 25 minutit. Tõsta ahjust välja. Riivi peale sidrunikoor ja küüslaugud. Maitsesta soola,- ja oreganoga. Tükelda fetajuust kuubikuteks ja lao kartulitele. Küpseta veel umbes 10 minutit. 

Õlleküpsised

 
Vanad head nõuka-aegsed küpsised. Ära võib jätta kaneelisuhkru. Küpsistest saab hea soolane suupiste kui need katta soolase kreemi või täidisega. Sel juhul küpsetada suuremad küpsised et täidis mahuks peale. Taina võib valmistada juba eelneval õhtul ja säilitada külmkapis.

♦ 400 g margariini (võid)
♦ 3 klaasi jahu (6-7 dl)
♦ 1 klaas õlut (2 dl)

Sega kokku toasoe rasvaine, jahu ja õlu (kasuta käsimikserit ja tainakonkse). Tõsta tainas vähemalt pooleks tunniks külmkappi, siis on seda lihtsam rullida. Puista töölauale jahu ja rulli tainas õhukeseks. Lõika kettaga välja ruudud või vajuta mingi vormiga kujud. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puista üle kaneli-suhkru seguga. Küpseta  200°C 10-15 minutit. Küpsetusaeg sõltub küpsise paksusest ehk siis jälgi kui küpsis on helepruun, siis on see valmis.