Rukkijahust ahjuplaadileivad

3 dl keefiri 
♦ ½ dl õli 
♦ 1½ dl kaerahelbeid 
♦ 2 dl rukkijahu 
♦ ¼ dl linaseemneid 
♦ ½ tl soodat
♦ soola maitse järgi kui soovid

Sega kõik ained kokku, lase umbes pool tunnikest kerkida. Soojenda ahi 225°C : ni. Tõsta neli kuhjakest küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile. Patsuta ümmargusteks Ø13 cm ketasteks ja küpseta ahju kekosas 20-25 minutit.


prindi retsept

Majonees

Kodune majonees säilib külmkapis 4-5 päeva. Sellise kiire retsepti võtsin siit. Majoneesi võid maitsestada oma maitse järgi. Kõik ained olgu toasoojad!

♦ 1 muna
♦ 1 tl kanget sinepit
♦ 1 sl sidrunimahla või valgeveiniäädikat
♦ 0,25 tl soola 
♦ tsipa musta pipart
♦ (suhkrut)
♦ 250 ml (taime)õli

Võta nõu või selline purk, millesse majonees jääb valmistamise järel. Löö muna nõusse nii et see munakollamne jääb terveks. Lisa sinep, sidrunimahl või äädikas, sool (soovi korral suhkur) pipar ja õli. Aseta saumikser nõusse nii, et muna jääb sinna alla. Mikserda saumikseriga seni, kuni majonees muutub kreemjaks. Kui soovid omamaitselist majoneesi, siis lisa maitseained (küüslauk, till, juustukööme, mädarõigas või mida iganes)

Lahtine hakklihapirukas

Põhi:
♦ 125 g margariini
♦ 3,75 dl nisujahu
♦ 1 tl küpsetuspulbrit
♦ 1 dl kuhjaga riivitud(emmentali) juustu
♦ 1/2 tl soola
♦ 1/2 dl külma piima

Kate:
♦ 400 g segahakkliha
♦ 1 paprika(200g)
♦ 1 sibul(100g)
♦ 1 tl tüümiani
♦ ¾ tl soola
♦ ½ tl musta pipart
♦ 1 purk konservmaisi(340g)
♦ 75 g sinihallitusjuustu
♦ 1 muna
♦ 200 g hapukoort
♦ 1½ dl riivitud (emmentali)juustu

Tükelda pehme või taignakaussi ja nüpi juurde jahu. Lisa küpsetuspulber, sool ja riivjuust.
Sega. Lisa piim ja haki kõik ained segi. Sõtku käega niikaua kuni tainast moodustub suur pall. Ära sõtku liiga palju, siis jääb tainas sitke. Suru taigen ø 28-30 cm vormi põhjale ja servadele. Torka põhja kahvliga auke ja tõsta külmkappi seniks kuni valmistad täite.
TÄITEKS prunista pannil hakkliha omas rasvas. Lõika paprikast rõngadi kunistamiseks ja kuuvist ülejäänud paprika. Peenesta sibul. Lisa paprika ja sibul hakkliha hulka ja kuumuta kõik läbi. Maitsesta tüümiani,- soola,-ja pipraga. Tõsta pann pliidilit. Sega juurde nõrutatud mais ja murendatud  sinihallitusjuust. Sega munad hapukoorega ja lisa hakklihasegule. Sega kõik läbi. Esiküpseta põhja ahju alumises osas 8 minutit 200°C. Kalla täidis põhjale, puista peale riivjuust. Pane peale paprikarõngad ja küpseta edasi 25-30 minutit. Kata piruka pind fooliumiga, kui see kipub lõpupoole liiga pruuniks küpsema. Kaunista värskete ürtidega. Paku soojana või külmana.

Pasta koos spargelkapsa,-pekaanipähklite-, sidruni- ja fetajuustuga

♦ 1 spargelkapsas(1 cm tükid)
♦ 150-200 g (täistera)pastat
♦ 3-4 sl oliiviõli 
♦ 1 porrulauku (u. 20cm valget ja rohelist osa)
♦ 4 küüslauguküünt 
♦ 1/4 tl paprikapulbrit
♦ 1 väikese sidruni koor ja mahl
♦ 2 dl purustatud ja röstitud pekaanipähkleid 
♦ pipart pipraveskist
♦ soola
♦ 2 dl murendatud fetajuustu

Keeda spargelkapsast rohkes vees 1-2 minutit. Nõruta ja loputa külma voolava vee all. Tõsta kõrvale. Keeda pasta pakendil oleva õpetuse järgi. Nõruta ja säästa 1/4 klaasi keeduvett. Võta kõrgete servadega pann ja kuumuta seal õli. Lisa õhukeseks viilutatud porru ja kuumuta 7-9 minutit. Lisa tükeldatud küüslauk ja kuumuta veel hetk. Lisa brokoli tükid ja paprikapulber ja kuumuta kõik läbi. Tõsta pliidlit. Sega hulka sidruni riivitud koor, sidrunimahl ja pähklid. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa pasta keeduvesi, murendatud fetajuust ja kuum pasta. Sega kõik läbi, kata kaanega ja lase tõmbuda umbes 15 minutit.

Prindi retsept

Mokarullkook


♦ 4 muna
♦ 1,5 dl suhkrut
♦ 1,5 dl kartulitärklist
♦ 0,5 dl mõrut kakaopulbrit
♦ 2 tl küpsetuspulbrit

Täidis ja glasuur:
♦ 3 sl kuumaa kanget kohvi
♦ 25 g sulatatud võid
♦ 2 sl mõrut kakaopulbrit
♦ 2,5 dl tuhksuhkrut
♦ 2 tl vanillisuhkrut
♦ 200-250 g toasooja maitsestamata toorjuustu
♦ nonparelle kaunistamiseks

Vahusta toasoojad munad suhkruga. Sega omavahel kuivad ained. Sõelu ja sega ettevaatlikult muna-suhkruvahusse. Määri taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile j küpseta 225°C, 7-8 minutit. Kummuta põhi suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile. Lase jahtuda ja eemalda küpsetuspaber.Sega kuumast kohvist, võist, sõelutud kakopulbrist, tuhk-ja vanillisuhkrust glasuur. Sega toorjuust läbi ja lisa 1 dl glasuuri. Sega ühtlaseks ja määri põhjale nii, et ühest servast jääb umbes 5 cm ulatuses puhtaks. Keera kook küpsetuspaberi abiga rulli alustades täidise poolsest servast. Kata rull pealt glasuuriga ja kaunista nonparellidega.


Prindi retsept