Südamekoogikesed

Kooki võid pakkuda ka lihtsalt sellisena nagu ta on.

põhi:
♦ 100 g võid või margariini
♦ ¾ dl tuhksuhkru-kakao segu
♦ 2 dl nisujahu

peale:

♦ 2 muna (toasoojad)
♦ 1 ½ dl suhkrut
♦ 1 sidruni riivitud koor
♦ ½ dl sidrunimahla
♦ 1 ½ dl nisujahu

1. Vooderda Ø 27 cm lahtikäiva koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga. Või vooderda madal koogivorm paberiga nii, et põhi ja servad on kaetud. 

Vahusta või kakaosuhkruga, sõelu juurde jahu ja sega taignaks. Suru jahuste kätega taigen ühtlaselt vormi põhjale. 
Küpseta ahju keskosas 175˚C ~15 minutit.
2. Riivi pestud sidruni koor peene riiviga. (Pane riivi peale niisutatud küpsetuspaberi tükk. Riivi sellel sidrunit. Puru saab kergelt kätte noaga paberit kaapides) pigista sidrunist mahl välja. Vahusta toasoojad munad ja suhkur. Lisa vahule sidrunimahl, koor ja sõelu ka jahu. Sega taigent võimalikult vähe. Vaid niipalju, et kõik ained on segunenud. Kalla taigen tumedale põhjale. 
Küpseta edasi ahju keskosas 175˚C umbes 20 minutit.
3. Eemalda vormist rõngas. Tvalisest vormist tõsta kook koos paberiga välja, et see jahtuks kiiremini. Vajuta südame kujulise vormiga koogist südameid. Puista üle tuhksuhkruga. Toredad koogikesed näiteks sõbrapäevaks, kui kaunistad need šokolaadist pritsitud südametega ja puistad peale tuhksukrut.

 







Prindi retsept 

Juustu-paprikasalat

♦ 250 g juustu
♦ 2 väikest paprikat (à 145g)
♦ 3 keedetud muna
♦ 3 konservananassi rõngast
♦ 250 g majoneesi
♦ soola, sidrunipipart, maitserohelist

Riivi juust jämeda riiviga. Tükelda paprikad ananass ja haki keedetud munad. Lao kihiti klaaskaussi retseptis antud järjekorras. Maitsesta majonees soola ja sidrunipipraga. Kalla kaste salatile ning torka sisse auke, et kaste paremini salatisse imbuks. Tõsta külmkappi mõneks tunniks tahenema. Kaunista enne serveerimist maitserohelisega.
prindi retsept 





♥ Porgandi-toorjuustupirukas

põhi:
♦ 2,5 dl nisujahu
♦ 1 dl riivjuustu (50g)
♦ 100 g võid
♦ 2 sl külma vett
♦ ½ tl soola
 
täidis:
♦ 2 sibulat
♦ 4 porgandit
♦ 2 sl õli
♦ 2 küüslauguküünt
♦ ½ tl soola
♦ 1 tl riivitud muskaatpähklit
♦ 1 tl sidrunimahla
♦ 1 dl riivjuustu


muna-piimasegu peale kallamiseks:
♦ 3 muna
♦ 2 dl piima
♦ musta pipart
♦ 1 tl tüümiani

♦ 150 g oma maitse järgi toorjuustu

Sega kokku jahu, sool, juust ja külm või. Lisa vesi ja sega ühtlaseks tainaks. Vooderda ø 24–26 cm vorm tainaga ja pane 10 minutiks külma. Haki sibul. Riivi porgand jämeda riiviga. Pruunista sibulat ja porgandit õlis madalal kuumusel 10 minutit. Lisa hakitud või pressitud küüslauk ning maitsesta soola ja muskaatpähkliga. Lisa juurde sidrunimahl. Klopi munad piimaga lahti. Sega juurde pipar ja tüümian. 
Küpseta põhja 200°C ahjus, alumises osas 10 minutit. Tõsta porganditäidis eelküpsetatud põhjale. Puista üle riivjuustuga ja vala peale munasegu. Tõsta lusikaga peale toorjuustukuhjakesed. Küpseta  ~ 25 minutit.

Prindi retsept 

Mulgikapsad

  • 1 kg hapukapsast
  • 500 g läbikasvanud sealiha
  • 1 dl kruupe
  • 1 sibul
  • 1 tl köömneid*
  • vett
  • soola
  • suhkrut

Pane kapsad potti. Kapsastele kuubikuteks tükeldatud liha. Lihale pestud kruubid, köömned*, tükeldatud sibul ja sool. Kalla peale niipalju vett, et tangud on veega kaetud. 


Keeda madalal kuumusel, kuni kõik toiduained on pehmed. Maitsesta vajadusel veel soolaga. Liiga hapule toidule lisatakse suhkrut. Lisandiks keedetud kartulid.
*toidu võib valmistada ka köömneteta.


prindi retsept

Maksakotletid

  • 500 g maksa
  • 4 keedetud kartulit
  • 2 muna
  • ½ klaasi riivsaia
  • 1 sibul
  • soola, pipart
  • rasva / õli

Aja maks koos kartulitega läbi hakklihamasina. Lisa rasvas praetud hakitud sibul, muna, riivsai, sool, pipar ja sega läbi.Taigent tõstetakse supilusikaga pannile, kuuma rasvaine sisse ja praetakse mõlemalt poolt helepruuniks (nagu lusikapannkooke). Lisandiks kartulipuder, hautatud aedvili, toorsalat. Kastmeks sobib sibula-või hapukoorekaste.