Mustika-valgešokolaaditort


põhi:
4 muna
suhkrut
rukkijahu
nisujahu
1 ½ tl küpsetuspulbrit

niisutamiseks:
2 dl piima
mustikatäidis:
2 ½ dl 35% rõõska koort
100 g vaniljemaitselist kohupiima
2 tl suhkrut
200 g mustikaid
½ dl vaniljekastmepulbrit

valge šokolaaditäidis:
3 želatiinilehte
2 ½ dl 35% rõõska koort
130 g valget šokolaadi
200 g vaniljepudingut või paksu vaniljekastet
1 tl kardemoni
½ dl vett

kate vahukommidest:
250-300 g vahukomme
2 spl vett
6-7 dl tuhksuhkrut
toiduvärvi/pastavärv
tordi määrimiseks 1,5 dl vahukoort
! Katteks võib olla ka martsipan või hoopis mingi glasuur (šokolaadi, iirise)

Määri ∅ 22,5-24 cm koogivorm sulavõiga ja puista üle riivsaiaga. Valmista tordipõhi "kõike sama palju" põhimõttel. Löö munad klaasi. Mõõda teise klaasi sama palju suhkrut. Kolmandasse klaasi mõõda jahu, milest pool on rukkijahu ja teine pool nisujahu. Sega hulka küpsetuspulber.
Kalla munad ja suhkur kaussi ja vahusta. Sega paari lusikakaupa juurde jahu. Kalla taigen vormi ja küpseta 175 kraadisesahjus, alumisel tasemel umbes 40 minutit. Kummuta põhi vormist välja ja jahuta. Lõika põhi kolmeks osaks.

Pane valge šokolaaditäidise jaoks želatiinilehed külma vette likku. Kalla mõlema täidise rõõsk koor(5 dl)  kaussi ja vahusta. Jaga vahukoor kahte kaussi mustika ja valge šokolaadi täidise jaoks.

Mustikatäidise jaoks sega vahukoore hulka vaniljekohupiim ja suhkur. Püreesta mustikad ja sega täidisesse.

Tükelda šokolaad ja sulata mikros väiksemal võimsusel aegajalt segades (või sulata šokolaad vesivannil) Sega vahukoore hulka vaniljepuding, sulašokolaad ja kardemon. Pigista želatiinilehtedest liigne vesi ja sulata mõni sekund mikros (või kuumuta 0,5 dl vett keemiseni ja sulata seal želatiinilehed) Nirista täidisesse, samas kogu aeg täidist segades. 

Kui kasutad lahtikäivat koogivormi, siis pane põhjale küpsetuspaber ja tõsta üks põhja osa vormi. Kui kasutad tellitavad rõngasvormi, siis aseta esimene põhjaosa serveerimisalusele ja selle ümber rõngas. Säti rõnga suurus nii, et see oleks ilusti ümber põhja. Niisuta põhja piimaga ja kalla peale pool mustikatäidisest. Aja ühtlaselt laiali. Mustikatäidise peale kalla pool valge šokolaadi täidisest. Aja ühtlaselt laiali. Tõsta peale teine põhja osa. Niisuta piimaga ja tõsta peale samamoodi täidised nagu esimesele põhjale. Siis säti peale viimane põhja osa. Niisuta ja kata toidukilega ning tõsta külmkappi paariks tunniks.
Vahukommimassi jaoks õlita mikroahju kestev kauss ja pane sinna vahukommid. Lisa vesi. Kuumuta vahukomme mikros (800 W) 2 minutit. Sega massi iga 30 sekundi järel. Mass peab olema ühtlane. Kui kasutad valgeid vahukomme, siis võid soovi korral värvida massi oma meele järgi. Sõelu teise kaussi 4 dl tuhksuhkrut. Kalla vahukommimass peale. Alusta segamist elektrimikseri taignakonksudega. 
Sõelu juurde vähehaaval ülejäänud tuhksuhkur. Suhkru kogus sõltub vahukommi sordist. Mass peab olema pehme ja elastne, hästi rullitav. 
Kui tuhksuhkrut lisad liiga palju, siis tuleb massist sitke ja seda on ka kehvem rullida ja ka süüa. Rulli vahukommmimass tuhksuhkruga üle puistatud laual 2-3 mm paksuseks.  Kui mass tundub, et on kõva ja sitke, siis soojenda seda hetke mikrolaineahjus. Määri tort pealt ja külgedelt kergelt vahukoorega. Säti kate kenasti koogile ja suru kätega kinni. Lõika noaga ülejäänud mass alt äärest ära. 
! Käsitle vahukommimassi õlitatud kätega. Massi võid valmistada ka käega sõtkudes.


allikas Kinuskikissa
prindi retsept





0 Response to " Mustika-valgešokolaaditort"