Singi-juustumuffinid


• 5 dl jahu
• 2 tl küpsetuspulbrit
• 0,5 tl soola
• 1 tl jahvatatud paprika pulbrit
• 100 gr riivjuustu
• 100 gr (suitsu)sinki
• 2 muna
• 2 dl piima
• 1 dl õli

peale:
• 1 dl riivjuustu
• 2 tl mooniseemneid

 Sega kokku jahu, küpsetuspulber, sool ja paprikapulber. Lisa riivjuust ja tükeldatud sink. Sega kokku munad, piim ja õli ja kalla jahusegu hulka. Sega tainas ühtlaseks. Jaga tainas muffinivormidesse ja raputada üle riivjuustu ja mooniseemnetega. Küpsetada 200 kraadi juures 15-20 minutit.

allikas Muffinid, sari 100 rooga

Ahvileib mustikate ja apelsiniga


tainas:
♦ 450 – 500 g jahu
♦ 15 g pärmi
♦ 30 g suhkrut
♦ 0,5 tl soola
♦ 300 ml piima
♦ 60 g sulavõid
♦ 1 muna

täidis:
♦ 100 g võid
♦ 100 g suhkrut
♦ 100 g pruuni suhkrut
♦ 1 apelsini koor ja mahl
♦ 150 g mustikaid
♦ soovi korral 1 spl rummi

K u u m u t a piima käesoojaks. Sega tainasegamiskausis pärm suhkruga. Lisa piim, pool jahukogusest ja sool. Sega. Lisa lahtiklopitud muna ja jahtunud sulavõi. Jätka segamist ja lisa ülejäänud jahu järk-järgult. Sõtku niikaua  kuni tainas lööb kätest ja kausist lahti. Valmis tainas kata rätikuga ja pane sooja kohta umbes 45 minutiks kerkima. Tainas peab olema kerkinud topelt.
T ä i d i s e jaoks sega suhkrud riivitud apelsinikoorega. Teises kausis sega apelsinimahl rummiga (kui otsustasid kasutada rummi). Sulata või ja jäta jahtuma.
M ä ä r i Ø 24 cm keeksivorm võiga. Vormi tainast umbes 25 g pallikesed. Neid saab ca 35 tk. 
L a o vormi esimene kiht – eelnevalt kasta iga palli sulavõi ja seejärel suhkrusegu sisse. Kalla peale natuke apelsinumahla ja puista peale mustikad. Jätka pallikeste ladumist vaheldumisi mustikate ja apelsinimahla niristamisega, kuni vorm on täis. Järelejäänud või, mahl ja suhkur kalla kõige peale.

P a n e ahi sooja 180 kraadi peale ja niikua lase saial veel soojas kohas kerkida. Küpseta  45 – 50 minutit hju alumisel tasemel. Keera keeksivorm ahjust võttes kohe tagurpidi. Lase 10 minutit jahtuda ja eemalda vorm. Kunista mustikatega.



allikas kaju Köök

AURA-iirise tort


põhjad 2 tk:
♦ 100 g küpsetusšokolaadi ( piima- ja tumešoks sobivad ka)
♦ 100 g võid
♦ 2 dl suhkrut
♦ 2 muna
♦ 2 dl nisujahu
♦ 1 tl küpsetuspulbrit

täidis:
♦ 2 želatiinilehte
♦ 2 dl 35%rõõska koort
♦ 2 topsi (à 200 g) maitsestatud kohupiima, pirni-iirise (Valio)
♦ 1 pakk (170 g ) Valio AURA sinihallitusjuustu
 
iiriseglasuur:
♦ 200 dl 35 % rõõska koort
♦ 2 dl fariinsuhkrut

kaunistamiseks:
♦ näpuotatäis sinihallitusjuustu
♦ näpuotsatäis soolahelbeid

Sulata mikroahjus šokolaad ja või sellise suurusega kausis kuhu segad juurde ka muud taigna ained. Kasuta madalamat võimsust ja sega vahepeal. Lisa suhkur ja sega ühtlaseks.
Lisa segades juurde munad. Viimasena lisa küpsetuspulbriga segatud jahu. Jaga taigen pooleks ja kalla kahte(Ø 20 - 22 cm) lahtikäivasse vormi. Tavaline vorm sobib ka. Vormide põhjale lõika küpsetupaberist rõngas või võita vorm  ja puista üle jahuga. Küpseta 175 kraadis 20 minutit. Jahuta. 
Pane želatiinilehed külma vette likku. Vahusta rõõsk koor. Nõruta ligunenud želatiinilehed veest, sulata 1-2 skundid mikros. Sega läbi ja nirista kohupiima hulka, samas hoolega segades, et želatiin klimpi ei jääks. Lisa vahukoor ja sega täidis ühtlaseks. 
Murusta AURA võimalikult peeneks (lasin korra minilõikurist läbi). Tõsta üks põhi rõngasvormi. Tõsta peale pool kohupiimavahust ja aja ühtlaselt laiali. Kata ühtlaselt AURAga, jäta näpuotsatäis torfi kaunistamiseks. 



Nüüd määri ühtlaselt peale teine osa kohupiimavahust. Tõsta peale teine tordipõhi. Kata vorm kinni ja pane külmkappi maitsestuma vähemalt 4 tunniks või veel parem üleööks.
Glasuuri jaoks mõõda paksupõhjaga kopsikusse rõõsk koor ja fariinsuhkur. Lase keema tõusta ja keeda madalal kuumusel 10-20 minuti. Või senikaua kuni glasuur on sobiva paksusega. Kui tilgutad natuke glasuuri veega täidetud nõusse ja selle tilga saab kenasti näpuga põhjast kätte, siis on glasuur sobiv. Kui see aga lahustub vees siis keeda edasi. Kui keedad liiga kaua , siis see muutub tordil liialt kõvaks. Kalla glasuur tordile ja aja kiiresti ühtlaselt laiali. 

allikas Valio
prindi retsept

Kohvi-piparkoogitrühvlid

Umbes 25 tk

♦ 1 dl 35% rõõska koort
♦ 1 ½ spl lahustuva kohvi pulbrit
♦ 250 g šokolaadi (kakaod 50-60%)
♦ 1-2 spl mandlilikööri
♦ 100 g peeneks purustatud piparkooke
♦ (kaunistamiseks kohviube)

Mõõda paksupõhjalisse potti rõõsk koor ja lahustuva kohvi pulber. Kuumuta madalal kuumusel segades, kuni pulber on lahustunud. Lisa tükeldatud šokolaad. Sega, kuni šokolaad on sulanud ja segu on muutunud siledaks ja ühtlaseks. Lisa liköör ja pool piparkoogipurust. Sega läbi ja vala vormi. Kata kilega ning tõsta külmkappi tunniks tahenema. Võta teelusikaga vormist trühvlimassi tükke ja veereta käte vahel kuulikesteks. Veereta piparkoogipurus ja vajuta peale kohviuba. Säilita serveerimiseni jahedas.

allikas Lidl

💛 Pohla-punasesibulamoos

umbes 4 dl

♦ 250 g punast sibulat
♦ 1 õun
♦ 200 g (külmutatud) pohli 
♦ 1 dl pruuni roosuhkrut
♦ 1 dl suhkrut
♦ 1 dl punaveiniäädikat
♦ 1 tl soola
♦ 1 tl jahvatatud musta pipart

Koori, poolita ja viiluta sibulad. Koori õun, eemalda südamik ja lõika väikesteks kuubikuteks. Mõõda kõik ained laia põhjaga potti ja keeda madalal kuumusel 10 minutit. Vahepeal sega paar korda. Pane purki ja jahuta. Säilita külmas.

allikas Lidl