Mandli-šokolaaditort

põhi:
♦ 4 muna
♦ 1,5 dl suhkrut
♦ 1 pakk (80 g) mandlipulbrit
♦ 1 dl nisujahu
♦ 1 tl küpsetuspulbrit

kreem:
♦ 200 g tumedat šokolaadi (Fazer 70%)
♦ 400 ml vahukoort
♦ 400 g hapukoort, 20%
♦ 1 dl suhkrut
♦ 2 - 3 sl likööri Vana Tallinna 
♦ 2 tl vanillisuhkrut
♦ kaunistuseks mandlilaaste


Vahusta toasoojad munad suhkruga kohevaks vahuks. Sega omavahel mandlijahu, jahu ja küpsetuspulber ja sega ettevaatlikult munavahu hulka. Õlita ø 24 cm  koogivorm ja puista üle riivsaiaga. Kalla tainas vormi ja küpseta 175°C juures 35 minutit. Jahuta. Kreemi jaoks sulata šokolaad. Vahusta koor suhkrutega ja nirista ettevaalikult hulka jahtunud sulašokolaad, vahustamist jätkates. Sega juurde liköör ja hapukoor. Lõika jahtunud põhi kolmeks osaks. Tõsta alumine põhi tordialusele. Määri peale kolmandik kreemist, tõsta peale teine põhi ja kata teise kolmandiku kreemiga. Tõsta peale pealmine põhjaosa, kata tort pealt ja külgedelt kreemiga. Pane  mõneks tunniks või üleöö külma tõmbuma. Kaunista röstitud mandlilaastude- või muu meelepärasega.  
allikas Selver

Suvikõrvitsa-kookosmuffinid

 
♦ 2,5 dl fariinsuhkrut
♦ 1 dl vedelat margariini
♦ 2 muna
♦ 1 dl kookospiima
♦ 4 dl nisujahu
♦ 2 tl küpsetuspulbrit
♦ 1 dl jämedalt jahvatatud pähkleid
♦ näpuotsaga soola
♦ 2 dl jämedalt riivitud suvikõrvitsat

toorjuustukate:
♦ 200 g maitsestamata toasooja toorjuustu
♦ 0,5 dl tuhksuhkrut
♦ 1 tl vanillisuhkrut
♦ 0,5 dl kookoshelbeid
♦ kaunistuseks  pähklipuru

Sega kokku jahu, küpsetuspulber, pähklid ja sool. Mikseriga kokku fariinsuhkur, margariin, munad ja kookospiim. Lisa kuivad ained ja sega ühtlaseks. Sega käsitsi juurde riivitud suvikõrvits. Jaga tainas muffinivormidesse.  Küpseta 175-kraadises ahju kesmises osas 15–20 minutit.  Lisa toorjuustu vanilli- ja tuhksuhkur ja sega läbi. Lisa kookoshelbed ja sega ühtlaseks. Kata muffinid toorjustuga ja kaunista pähklipuruga.
allikas Yhteishyvä
prindi retsept



Kookosmuffinid

Kogusest tuleb 12 suuremat vormitäit. Vaniljekreemijahu on umbes sellepärast et hapukoore paksused on erinevad  ja van.kreemijahu veel paksendab. Sega algul 0,25 dl ja kui tundub vedel , siis lisa. 

muffinid:
♦ 110 g toasooja võid
♦ 180 g suhkrut
♦ 2 suurt kanamuna
♦ 1 tl vanillisuhkrut
♦ 245 g nisujahu
♦ 2 tl küpsetuspulbrit
♦ 125 ml kookospiima
♦ 40 g kookoashelbeid

hapukoorekreem:
♦ 100 g hapukoort
♦  0,5 dl kookospiima
♦  umbes 0,5 dl vaniljekreemijahu

Valmista kreem. Sega hapukooresse kookospiim ja vähehaaval vaniljakreemijahu. Võib nii olla, et ei kulugi ära 0,5 dl kreemijahu. Kui kreem on piisavalt paks, pane see külmkappi ootama.

Pane ahi soojenema 180°C (ringleva õhuga 160°C) ja alusta muffinite valmistamist. Vahusta või ja suhkur ühtlaseks, heledaks vahuks. Lisa vahustades ükshaaval munad. Lisa vanillisuhkur. Sega omavahel nisjujahu ja küpsetuspulber. Sõelu jahu tainasse vaheldumisi kookospiimaga. Mikserda ühtlaseks. Lisa kookoshelbed ja nüüd sega veel käsitsi, spaatliga seni kuni tainas on ühtlane. Tõsta tainas vormidesse ja küpseta 25 minutit.
Jahuta ja kaunista. Muffinid on parimad kui nad on saanud seista jahedas, kupli all mõned tunnid või üleöö.

Singi-pähklivõie

♦ 100 g maitsestamata toorjuustu
♦ 50 g sinki
♦ 0,5 dl purustatud kreekapähkleid

Peenesta sink ja siis pähklid minilõikuris. Lisa toorjuust ja sega võie valmis. Mina pigistasin singi läbi TW küüslaugupressi (see on suurem kui teised) ja pähklid vajutasin pudrunuiaga kausis puruks. Lase hea maitsta!

allikas: FB Kööginurk

Pariisi makroonid

Eelistan siiski kõik ained kaaluda, kuna see on täpsem kui umbes... Parim on kui eraldad munavalge kollasest mõni päev ennem, kui küpsetama hakkad. Säilita külmkapis ja kinnises purgis. Õhukindlalt säilib munavalge  kindlasti nädala või rohkemgi. "Vananedes" munavalge sitkus väheneb ja nii tuleb kohevam vaht. Aga võta need toasooja vähemalt tund aega ennem töö alustamist. Täidiseks siin on šokolaadi-banaanitäidis, kuid minu makrooniraamatus  on üldse kokku 59 erinevat täidist nii soolast kui ka magusat. Ja kõige lihtsam võikreem sobib ka. Kui ei tehta värvilisi koori, siis võib heleda täidise erinevate toiduvärvidega värvida ja nii saad ka värvikirevad küpsised . Siin on ka veel selge video valmistamisest.
Alloleval pildil on esimene proov, mis loomulikult läks aia taha :) Põhjad jäid paberile kinni ja läksid katki. Peale seda ostsin spetsiaalse küpsetusaluse millega tegu õnnestus. 


koored:
♦ 100 g munavalget (vastab u. 3 keskmist kanamuna)
♦ 110 g mandlipulbrit ( vastab u. 2,5 dl )
♦ 200 g tuhksuhkrut ( vastab u. 3 dl + 2 sl )
♦ 25 g peensuhkrut ( vastab u. 2 sl )
♦ toiduvärvi

banaanišokolaaditäidis:
♦ 0,75 dl rõõska koort 
♦ 90 g tumedat šokolaadi
♦ 25 g võid
♦ 1 küps banaan 

Ennem kui alustad, mõõda kõik ained valmis.
Vahusta mikseriga munavalged vähese peensuhkruga. Kui vaht on muutunud natuke kohevamaks, siis lisa soovi korral toiduvärv ja vähehaaval ülejäänud suhkur. Vahusta kuni vaht on kohev ja läikiv, kuid mitte niipalju et see muutub "tükiliseks" Kui vispliga tõstad vahtu ja jäävad juba tipud, siis on konsistents sobiv (meenutab habemeajamisvahtu või juuksevahtu). Sega mandlipulber ja tuhksuhkur omavahel (soovitan veel sõeluda) Nüüd lisa kolmes - neljas jaos jahusegu munavalgevahtu ja sega spaatliga. Sega hoolega, põhjast ja kausi servadelt. Tainas on sobiv kui tõstad lusikaga taldrikule kuhjakesi ja  sinna ei jää tipud vaid see vajub laiali. Tõsta tainas pritsikotti ja pritsi ø 3cm läbimõõduga kuhjakesi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Jälgi et küpsetuspaber oleks sirge ja täpselt plaadi suurune. Koorte põhjad peavad jääma tasased, siledad.  Jäta umbes 1 cm vahed. Kui sul on makrooniküpsetus matt, siis pritsi ø 3 cm kuhjakesed. Taigen on paraja paksusega kui pritsides ei jää tippusid.
Lase nüüd plaadil paar-kolm korda kukkuda 10-15 cm kõrguselt vastu lauda. Nii saad õhu tainast välja ja tainas jääb pealt siledam. Jäta lauale "kuivama" umbes tunniks. Nii moodustub makroonile omane sile koor ja küpseb kohev "jalg".  Kui tainas sõrmega katsudes külga ei hakka võib küpsetama hakata. Küpseta 130°C ahjus, keskmisel tasemel umbes 15-20 minutit. Keera panni kui pool ajast on kulunud.  Oma ahju järgi sobiv küpsetusaeg tuleb leida ise. Kui küpseb vähe tuleb koor pehme ja kleepuv, kui kaua siis tuleb koor liiga rabe ja kuiv. Pealt peavad koored olema tasased ja värvus ühtlane. 
Täidiseks kuumuta koor väiksemas potis. Tükelda šokolaad ja lisa pooled kooresse, sega läbi ja lisa ülejäänud šokolaad. Sega hästi , et täidis jääks ühtlane ja läikiv. Tõsta pott pliidilt. Lisa või ja kahvliga püreestatud banaan. Sega kõik läbi ja pane jahedasse kohta tahenema. (mina panin natukeseks sügavkülma). Tõsta või pritsi pooltele koortest täidist ja kata ülejäänud koortega. 
allikas raamat Pariisilainen macaron-leivos
prindi retsept