Pashatiramisu

põhi:
♦ 4 muna
♦ 1½ dl suhkrut
♦ 1 dl nisujahu
♦ 1 dl kartulitärklist
♦ 1 tl küpsetuspulbrit


niisutamiseks:
♦ 1 dl kanget kohvi
♦ 1 dl apelsinimahla


täidis:
♦ 2 muna
♦ ¾ dl suhkrut
♦ 2 dl 35% rõõska koort
♦ 250 g kohupiima(pastat)
♦ 2 tl riivitud apelsinikoort
♦ 100 g rosin šokolaadis
♦ ½ dl mandlilaaste või peeneks purustatud mandleid


kaunistamiseks:
♦ 425 g konserveeritud aprikoose või persikuid
♦ 100 g rosin šokolaadis
♦ 1 apelsin


Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Sõelu juurde omavahel segatud kuivad ained. Sega ainult niipalju, et kõik ained segunevad ühtlaseks taignaks.
Määri taigen küpsetuspaberiga kaetud, servadega ahjuplaadile. Küpseta 225°C ahjus 7-8 minutit. Ahjust võttes kummuta põhi teisele, suhkruga kaetud paberile.
VALMISTA TÄIDIS: Vahusta munad suhkruga hästi kohevaks vahuks. Vahusta teises nõus rõõsk koor. Sega muna-suhkruvaht kohupiima hulka. Maitsesta riivitud apelsinikoorega, purustatud šokolaadirosinatega ja mandlilaastudega. Lõpuks sega juurde vahustatud koor.
Eemalda koogi põhjalt paber ja lõika põhi pooleks. Sega niisutamiseks kokku apelsinimahl ja kohvi. Tõsta üks pool koogipõhjast alusele ja niisuta poole vedelikuga. Määri peale pool täidisest. Tõsta peale teine pool põhjast, niisuta ülejäänud vedelikuga ja kata ülejäänud täidisega. Jäta paariks tunniks jahedasse tõmbuma. Kaunista viilutatud aprikooside- ning apelsiniga ja šokolaadirosinatega.

allikas K-ruoka
prindi retsept

Lihavõttesaiake

Saiakesi saab sellest tainakogusest 18 tk.  Ega neid päris ümmarguseks vormida ei olegi nii lihtne. Osa vajub ikka lahti ja jääb  sarvekese moodi. Eks neid võibki küpsetada lihtsalt taignakangist lõigatud juppidena. Glasuuri kogust ei osanud kirja panna, sest teen seda täitsa umbes. Võtan mingi koguse tuhksuhkrut ja vedeldan näiteks sidrunimahlaga just nii paksuks, et saiakesele pritsides  alla ei valgu. Võib ka katta lihtsalt tuhksuhkruga. Või munaga määrides peale pudistada pärlsuhkrut.  Või hoopis ilma millegita, sest sees on ju magus martsipan.

♦  2½ dl piima
♦  25 g pärmi
♦  1 dl suhkrut
♦  1 tl soola
♦  2 tl kardemoni
♦  2 tl vanillsuhkrut
♦  1 muna
♦  100 g võid / margariini
♦  7-8 dl nisujahu
♦  200 g mandlimassi/partsipani
♦  määrimiseks muna
♦  kaunistamiseks tuhksuhkrust glasuuri

Lahusta pärm leiges piimas. Lisa suhkur, sool, kardemon, vaniljesuhkur, muna ja pool jahust. Sega hulka pehme rasvaine ja ülejäänud jahu. Sõtku niikaua kuni hakkab kausi-ja käte küljest lahti lööma. Taigen jääb suht pehme. Pane rätikuga kaetult, sooja kohta kerkima umbes 30 minutiks. Puista töölauale jahu, rulli taigen 30 x 45 cm suuruseks plaadiks. Lõika pikkisuunas kolmeks võrdseks ribaks. Vooli martsipanist umbes väikse sõrme paksused "vorstid", mis oleks sama pikad, kui kolm tainariba. Rulli martsipan taignasse (rulli nagu rulkkooki) Jaga iga taignarull kuueks osaks.  Lõika kääridega iga taignarulli pinnale kuus väikest sisselõiget. 



Keera  ringikujuliselt kokku nii, et moodustub lille kuju. 


Tõsta ahjuplaadile ja jäta umbes 20 minutiks kerkima. Määri kerkinud saiakesed lahtiklopitud munaga. Küpseta 225-kraadise ahju keskmisel tasemel  umbes 8 minutit. Kaunista jahtunud saiakesed suhkruglasuuriga ja munadepüha kommidega.

allikas Pirkka
prindi retsept

Päikesekissell

♦ 4 apelsini
♦ 3-4 kompotivirsikut
♦ 5 dl vett
♦ 2 spl sidrunimahla
♦ 1-1,5 dl suhkrut
♦ 2 sl kartulitärklist
Mõõda potti vesi, suhkur, kartulitärklis ja sega ained tasaseks. Kuumuta kisselli kogu aeg segades keemiseni. Ära keeda! Kui kissell on teinud paar mulksu, siis tõsta pott kohe pliidilt ja lase jahtuda. Pressi kahest apelsinist mahl välja. Lisa apelsinimahl ja sidrunimahl kisselli sekka. Koori ülejäänud kaks apelsini, eralda sektoriteks, eemalda sektoritelt kiled. Tükelda apelsinid ja persikud  (kääridega) kissellisse. Peale võid riputada väheke suhkrut, et jahtudes ei tekiks kilet.

Muna-kodujuustukate

Kogusest jätkub umbes neljale. Ise kasutasin maitsestamata toorjuustu, mille maitsesatsin pressitud küüslauguga.  Paljudele küüslauk ei meeldi, siis sobib ka muu maitsestatud toorjuust.

♦ 4 keedetud kanamuna
♦ 200 g kodujuustu
♦ 100 g küüslaugumaitselist toorjuustu
♦ soola
♦ tilli

Haki muna ja sega toasooja toorjuustuga. Lisa kodujuust ja maitsesta soola ja tilliga

Krõbedad täidetud küpsised



Retsepti olen leidnud lihavõtte teema alt, kusagilt soome blogist aastaid tagasi. Tainakogusest saab 12 küpsist. Ise tegin topeltkoguse. 12 täitsin šokolaadiga ja teised 12 martsipaniga.

  • 50 g võid
  • 1 dl fariinisuhkrut
  • 1 1/2 dl nisujahu
  • 1 rkl piima
  • 1/ tl vaniljesuhkrut
  • 12 väikest šokolaadimuna või tükelda šokolaad (Twix, Mars jne.) 12 tükikeseks.
  • kaunistuseks šokolaadi, nonparelle, mandlilaaste . . .

Vahusta fariinisuhkur ja või elektrimikseriga. Lisa muud ained ja sega taignaks.
Sõtku käega niikaua, et ained seguneks ja taignast jääb pall. Jaga taigen 12 osaks. Umbes 17 g/tk. Veereta käte vahel palliks. Suru sinna šokolaad ja vormi selliseks palliks mis oleks ühtlane ja sile. Muidu võib küpsedes šokolaad kusagilt praost välja sulada. Pane paberiga kaetud plaadile ja küpseta 175 kraadis 13-15 minutit. Jahuta. Sulata kaunistamiseks šokolaad. Glasuuri küpsised šokolaadiga ja kaunista oma äranägemise järgi. Lase jahedas hanguda.


 prindi retsept