Rukki-marjasmuuti

Prindi retsept

Panen siia kirja 2 erinevat, kui siiski sarnast smuuti. Pildil  on mustsõstardega ja piimaga. Teine variant on pohlade- ja keefiriga.  Näkileiva asemel kasutan vahel ka Kellgos krõbinaid. Külmutatud marjadest saad tihke ja paksu konsistentsiga jäise joogi. Kui tundub, et jook on liialt paks, siis võid lisada mahla või mingit muud vedelikku.

                                                              

              Mustsõstardega                                        Pohladega                           

  • umbes 15 g näkileiba                                        ♦ umbes 15 g näkileiba
  • 2 dl musti sõstraid                                            ♦ 2 dl pohli
  • 3 dl piima                                                            ♦ 2 dl keefiri
  • 1 spl vedelat mett                                              ♦ 2 spl suhkrut 
  • 1 spl suhkrut

Tükelda näkileivad ja purusta kas saumikseriga või blenderis. Lisa marjad ja suhkur/mesi. Sega! Lõpuks lisa piim/keefir ja püreeri kõik ained ühtlaseks.

Pikkpoiss keedetud munaga

Prindi retsept
Sattusin kogemata sellisele artiklile ja tuli pikapoisi isu. Kuigi seal on juttu kotlettidest, tegin mina siiski pikapoisi. Taigen mahtus ~12 x 28 cm keeksivormi sisse.


  • 1 kg hakkliha(vaba valik)
  • 1 dl jämedat riivsaia või saiapuru
  • 2 dl vedelikku (vett või puljongit)
  • 1 sibul või maitse järgi sibulahelbeid
  • 2 muna
  • 1 tl soola
  • 0,5 tl värskelt jahvatatud musta pipart
  • 4 keedetud kanamuna

Paisuta saiapuru või jämedat riivsaia 5-10 minutit vedelikus/hapukoores. Haki sibul peeneks. Sega hakkliha, muna, sibul ja maitseained kokku ja sõtku ühtlaseks massiks. Tõsta pooled hakklihast vormi. Aseta ridamisi peale keedetud munad ning seejärel teine pool hakklihast. Silu pealispind õliste kätega. Küpseta ahjus 225°C juures umbes 50-60. Lõpupoole võib vormi fooliumiga kergelt kinni katta.

Ahjujuust

Juust on küpsetatud ø27cm madalas klaasvormis.

♦ 6 dl vett
♦ 4 dl piimapulbrit
♦ 2 muna
♦ ½ tl soola

Sega piimapulber veega. Lisa munad ja sool ja klopi ühtlaseks.
Kalla 1,5 l võitatud vormi. Küpseta 175°C ahjus niikaua, kuni juust on hüübinud. Umbes 35-40 minutit. Paku leigena vaarikamoosiga või suhkru ja kaneeliga.

Šokolaadikook õuntega

♦ 100 g tumedat šokolaadi
♦ 100 g võid
♦ 4 muna
♦ 2 dl suhkut
♦ 2 dl jahu
♦ 0,5 tl küpsetuspulbrit
♦ 1 tl vanillisuhkrut
♦ 5 dl väikseid õunatükke


Sulata väikses kastrulis või ja lisa tükeldatud šokolaad. Kuumutada kuni šokolaad on täielikult sulanud ja sega hästi segi. Vahusta munad suhkruga tihedaks vahuks. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja vanillisuhkur ning lisa munasuhkruvahusse. Sega ja lisa šokolaadi-võisegu. Mikserda taigen ühtlaseks. Lõpuks sega käsitsi juurde tükeldatud õunad. Kalla taigen võitatud või küpsetuspaberiga vooderdatud vormi Ø23-24cm.
Küpsetada 175-kraadise ahju keskmises osas 45 minutit. Või kui kasutad sisetemperatuuri mõõtjat, siis nii kaua kuni koogi sisemine temp. on 94°C.

prindi retsept

Seenebatoonid



Need batoonid on küpsetatud kukeseentest.


Taigen:
  • 25 g presspärmi
  • 2,5 dl vett
  • 1 tl soola
  • 1 spl siirupit
  • 7-7,5 dl nisujahu
  • 3 spl oliiviõli

Täidis:
  • 300 g värskeid seeni
  • 2 spl võid
  • 1 tl tüümiani või punet
  • 1 punane sibul
  • 180 g seene maitselist toorjuustu/sulatatud juustu
  • 3 dl riivjuustu
  • soola, pipart
  • määrimiseks muna

Lahusta pärm käesoojas vees koos soola ja siirupiga.Lisa osa jahust ning sega ühtlaseksi.
Lisa õli ja ülejäänud jahu ning sõtku ühtlaseks tainaks. Lase kerkida rätikuga kaetult ~ 40 minutit.
TÄIDISE jaoks tükelda seened. Hauta natuke kuival pannil, et vesi aurustuks. Lisa või ja pruunista koos tüümiani või punega. Lisa hakitud sibul, prae veel veidi ning maitsesta soola-pipraga. Jahuta. Jaga kerkinud tainas pooleks ja rulli kaheks umbes 20 x 35 cm suuruseks plaadiks. Määri taignaplaat toorjuustuga, laota peale täidis ja puista üle riivjuustuga. 



Keera taigen rulli nagu rullbiskviit. Vajuta otsad kokku. Tee pinnale terava noaga diagonaalsed lõiked. Lase rätikuga kaetult soojas kohas veel 15 minutit kerkida. Küpseta 200°C ahju keskosas 15–20 minutit.