Tomati püreesupp ja rabe salami

♦ 2 purki purustatud tomateid (á 400g)
♦ 1 sibul
♦ 2 küüslauguküünt
♦ 2 spl oliiviõli
♦ 1 dl peenestatud päikesekuivatatud tomatit
♦ 1 tl tüümianit
♦ 1 tl soola
♦ 2 tl suhkrut
♦ musta pipart
♦ umbes 2 dl vett
♦ (värsket basiilikut)

peale:
♦ 50 g salamit
♦ umbes 0,5 dl päevalille-või pinjaseemneid(seedrimänni) või india pähkleid

1. Koori ja peenesta sibul ja küüslauk.
2. Kuumuta potis õli ja kuumuta selles sibulad klaasjaks. Lisa purustatud tomatid, päikesekuivatatud tomatid, tüümian, sool, suhkur, pipar ja vesi. Lase vaikselt podiseda 5 minutit
3. Püreesta supp saumikeriga ja vajadusel lisa veel vett, kui on liiga paks. Kontrolli maitset ja lisa soovi korral värsket basiilikut.
4. Viiluta salami õhukesteks ribadeks ja tõsta külmale pannile. Kuumuta panni suurel kumusel. Kui pann kuumeneb siis sulab vorstist rasv välja. Nüüd lisa seemned või tükeldatud pähklid. Prae kõik läbi. Tõsta supp kaussi ja lisa peale salami-seemnesegu.

prindi retsept

Suflee tort

põhi:
♦ 4 muna
♦ 150 g suhkrut
♦ 150 g jahu
♦ niisutamiseks piima miilesse on lisatud vaniljesuhkrut

suflee:
♦ 5 muna
♦ 175 g suhkrut
♦ 100 g toasooja võid
♦ 100 ml piima
♦ 1 spl nisujahu
♦ 8 želatini lehte (15 g pulbrit)

glasuur:
♦ 5 spl suhkrut
♦ 4 spl vett
♦ 3 spl kakaod
♦ 30 g võid
♦ 50 g tumedat šokolaadi

Valmista põhi. Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sõelu hulka jahu ja sega käsitsi kiiresti taigen ühtlaseks. Vala tainas rasvainega määritud lahtikäivasse 22-24 cm läbimõõduga koogivormi. Küpseta 180 kraadi juures (keerdõhuga ahjus 160°C) ahju alumisel tasemel 20-30 minutit
Pane želatiinilehed külma vette likku.
Suflee jaoks eralda munakollased valgetest. Lisa munakollastele 75 g 175:st gramamist suhkrukogusest  ja vahusta kohevaks vahuks.  Lisa piim ja sega. Lisa jahu ja sega. Hakka segu soojendama kuumaveeveevannil, kuni see pakseneb. Aega läheb  10-15 minutit. Lase segul veid jahtuda ja sega juurde toasoe või.

Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga. Lisa vähehaaval ülejäänud 100 g suhkrut, ning vahusta tugevaks vahuksi. Nõruta želatiinilehtedest välja üleliigne vesi. Sulata mõni sekund mikroahjus ja lisa niristades ja segades munavalgevahusse. Sega sisse ka jahutatud munakollase mass. Sega kõik korralikult läbi ja tõsta külmkappi.
Lõika biskviit kolmeks osaks. Tõsta üks osa küpsetusvormi. Kata biskviit poole sufleega. Tõsta peale järgmine põhi ja sellel teine osa sufleed. Vajuta kergelt peale kolmas põhi.  Pane kook üleööks külmakappi. 
Glasuuri jaoks sega kõik koostisained ja kuumuta, kuni segu hakkab keema. Keeda 5 minutit ja jahuta. Kata kook glasuuriga ja tõsta veel 1-2 tunniks külmikusse.

Siin on põhi lõigatud kaheks.


allikas Bettu Blogib

Pavlovad

Antud kogustest tuleb 6 umbes 8 cm-se läbimõõduga beseepesa

beseepõhjad:
♦ 2 toasooja munavalget 
♦ noaotsaga soola 
♦ 100g suhkrut
♦ 2 tl vaniljesuhkrut
♦ 1 tl (maisi)tärklist 
♦ 0,25 tl sidrunimahla või äädikat

1. Jaga suhkrukogus kolmeks ja lisa viimasele osale ka vaniljesuhkur.  Keera ahi 160 kraadi peale.
2. Vahustada munavalgeid noaotsatäie soolaga pehmeks valgeks vahuks (vaht moodustab tippusid, aga need on pehmed, st hoiavad veidi vormi, aga siis vajuvad ära) 
3. Puista vahu sekka 1 osa suhkrust ja vahusta 2 minutit. Lisa teine osa suhkrust ja vahusta jälle 2 minutit. Seejärel lisa ülejäänud suhkur+vaniljesuhkur ja vahusta niikaua kuni saad ühtlase, tihke ja läikiva vahu. Olenevalt mikserist 5-10 minutit. 
4. Tilguta munavalge peale veiniäädikas ja puista peale tärklis. Vahusta veel natuke, et ka need seguneksid vahuga.
5. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga (võid küpsetuspaberi alla pintseldada natuke õli, siis ei hakka paber plaadi peal "sõitma").
6. Tõsta kahe supilusika abiga küpsetuspaberile 6 võrdset portsu ja vormi nendest seest nõgusad beseepesad (võid klaasiääre ja pliiatsi abil piirjooned ette joonistada.) 


  7. Tõsta plaat ahju keskmisele siinile ja alanda kohe kuumust 110 kraadini. Küpseta 30 minutit. Lülita ahi välja kuid jäta beseed veel ahju 10-15 minutiks. 
8. Jahuta beseed praokil uksega ahjus täielikult maha.
Laimikreem:
♦ 150 g toasooja maitsestamata toorjuustu
♦ 1 dl vahukoort
♦ 2,5 sl tuhksuhkrut
♦ 1 laimi mahl
Lisa toorjuustule tuhksuhkur, hõõru puulusikaga pehmeks kreemiks. Vahusta koor tugevaks vahuks. Sega toorjuust ja vahukoor omavahel. Lisa laimi mahl ja sega kreem ühtlaseks.
Täida beseepesad saadud kreemiga ja kaunista marjadega.


Kurgisalat lillkapsaga

♦ 3-4 rohelise sibula oksa
♦ 10 oksa värsket tilli
♦ väkse lillkapsa õisikuid
♦ 3 väikest värsket kurki
♦ pool suurest paprikast
♦ 1 purk konservmaisi
♦ soola ja pipart
♦ majoneesi

Peenesta sibul ja till. Lõika lillkapsas väikesteks tükkideks. Viiluta kurgid ja tükelda paprika. Kalla kõik ained kaussi. Lisa maitseroheline, sool ja pipar. Sega läbi ja siis lisa juurde majoneesi oma maitse järgi kas vähem või rohkem. 

Pestosai

- 6 dl jahu
- ¾ tl  soola
- 1,5 tl kuivpärmi
- 2 ¼ dl sooja (42°C) vett
- 1,5 tl oliiviõli
½ purkki (à 190 g) rohelist pestot
- umbes 50 g riivjuustu (mozzarella, cheddar...)

 Mõõda kaussi jahu, sool ja kuivpärm. Lisa vesi ja õli. Sega puulusikaga läbi. Kalla taigen kausist jahusele lauale ja sõtku/mudi käega umbes 10 minutit. Tõsta taigen õliga määritud kaussi. Kata toidukliega ja pane tunniks sooja kohta kerkima. Õlita ø 23-24cm (lahtikäiv)vorm. Vormi taignast 20-22 väikest pallikest. Kasta pestosse ja tõsta vormi.


Kata vorm toidukilega ja pane jälle tunniks sooja kohta kerkima. Ennem ahju panemist puista peale riivjuustu ja pane 180°C küpsema 20-25 minutiks.

allikas Proper Tasty