Rabarberi mannavaht


Umbes neljale sööjale

♦ 5 dl tükeldatud rabarbereid (u. 250 g)
♦ 9 dl vett
♦ 1,5 dl fariinsuhkrut või pruuni suhkrut
♦ 1,5 dl mannat
♦ 2 tl vanillsuhkrut
♦ 1 dl 35% koort

Koori  ja tükelda rabarberid. Pane potti vesi, fariinsuhkur ja rabarberitükid. Kuumuta keemiseni ning keeda madalal kuumusel 10 minutit.
Nirista vispeldades juurde manna ja hauta veel 5 minutit, vahepeal segades. Jahuta ja vahusta mikseriga kohevaks. Vahusta koor ja sega juurde vanillsuhkur. Sega ettevaatlikult mannavahtu.  Serveeri külma piimaga.

allikas Toidutare

Vanilje-rabarberikook


Kook on parim järgmisel päeval külmkapikülmana. Või samal päeval peale 2-3 tunnist maitsestumist külmkaps.

põhi:
♦ 2 muna
♦ 2 dl suhkrut
♦ 5 dl nisujahu
♦ 1 dl mandlijahu
♦ 1 tl küpsetuspulbrit
♦ 05 tl vaniljejahu (või 1 tl vanillisuhkrut)
♦ 200 g võid või margariini sulatatuna

põhjale:
♦ 250 g rabarberit

kate:
♦ 1 pakk (63 g)  Blå Bandin vana aja vaniljekastmejahu
♦ 1/2 dl suhkrut
♦ 100 g võid
♦ 1 spl maisi-või kartulitärklis
♦ 200 g vaniljemaitselist kohupiima

1. Vahusta munad suhkruga. Sega omavahel jahu, mandlijahu, küpsetuspulber ja vaniljejahu ning lisa munasuhkruvahtu. Sega läbi ja lisa sulatatud rasvaine. Sega mass ühtlaseks taignaks. Võita ø 23-24 cm koogivorm  ja suru taigen põhjale ja servadele. 
2. Tükelda rabarber ja jaga põhjale laiali. 
3. Sulata või, sega vaniljekreemi jahuga, lisa suhkur, täklis ja kohupiim. Mass tuleb suht paks.
Rabarberite peale määrisin selle vette kastetud lusikapõhjaga laiali. 
4. Küpseta eelsoojendatud 175°C ahjus 25-30 minutit (minul oli kook ahjus 30minutit)
allikas Kinuskileipomo nalamuru

Kohupiima-pähklitort

põhjad 3 tk:
♦ 150 g toasooja võid
♦ 100 g suhkrut
♦ 1 muna
♦ 240 g nisujahu (u 4 dl)
♦ 0,5 tl küpsetuspulbrit
♦ näpuotsaga soola

vahele:
♦ 300 g hapukat moosi

kreem:
♦ 250 g toasooja võid
♦ 250-300 g tuhksuhkrut
♦ 500 g teralist kohupiima
♦ 50 g maapähkleid

kaunistamiseks:
♦ 150 g maapähkleid
♦ 100 g tumedat šokolaadi

1. Vahusta toasoe või ja suhkur ühtlaseks. Sega juurde muna. Sega kuivained omavahel, lisa võisegule. Sega taigent niipalju et kõik ained segunevad. Jaota kolmeks osaks ja paki toidukilesse. Pane  külmkappi. 
2. Levita kõik pähklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rösti 200-kraadises ahjus umbes 5-8 minutit või seni kuni pähklid on aromaatsed ja kuldsed. Võta ahjust välja, puista puhtale köögirätikule ning rulli neid rätikus, et kestad eemaldada. Lase pähklitel jahtuda, siis haki pähklid peeneks kas noaga või minilõikuris.  
3. Võta kolm küpsetuspaberit ja rulli igal paberil üks ø 24 cm taignaketas. Küpseta need 220-kraadises ahjus helepruuniks (u 5-7 minutit). Jahuta. 
4. Valmista kreem. Vahusta toasoe või heledaks, kohevaks vahuks (umbes 10 minutit) Poole vahustamise ajal lisa tuhksuhkur.  Sega juurde hakitud pähklid ja lõpuks kohupiim.
5. Pane tort kokku otse tordialusele. Aseta üks koogipõhi tordialusele. Määri peale moos ning kata järgmise koogipõhjaga. Määri peale umbes 1/3 pähkli-kohupiimakreemist. Tõsta peale kolmas koogipõhi.  Määri ülejäänud kreem tordi peale ja külgedele. Tõsta tort umbes pooleks tunniks külmkappi, et kohupiimakreem veidi taheneks. 
6. Kaunist tort pealt ja servadelt pähklipuruga. Suru pähkelid kergelt kreemi sisse. Sulata šokolaad ja nirista vabalt tordile. 
allikas Nami Nami

Kaneeliküpsised-lihtsamast lihtsamad

 
♦ 3 tortillat
♦ 5 sl võid
♦ 3 sl (fariin)suhkrut
♦ 1,5 tl kaneeli

Sega omavahel toasoe või, suhkur ja kaneel. Määri umbes 1 tl segu tortilladele. 
Keera tortillad rulli. Kui segu jääb üle siis määri see väljastpoolt tortilladele ja  lõika diagonaalselt tükkideks. Küpseta 180° C ahjus 7 minutit.

allikas JeenasKitchen

♥ Juubelisai


taigen:
♦ 25 g presspärmi 
♦ 3 dl vett
♦ 3 spl suhkrut
♦ 1 tl soola juhul kui või on mage
♦ 4  munakollast 
♦ 130 g juubeli tordipulbrit 
♦ 600g nisujahu
♦ 130 g toasooja võid

puistesegu:
♦ 1 dl nisujahu
♦ 2-3 spl suhkrut
♦ 0,5 tl vaniljesuhkrut
♦ 35 g külma võid

Lahusta pärm käesoojas vees. Sega juurde suhkur, sool ja munakollased. Lisa umbes 3/4 tordipulbriga segatud jahu. Sõtku umbes 5 minutit. Lisa pehme või ja ülejäänud jahu ja sõtku veel 10 minutit.  Pane sooja kohta kerkima 45 minutiks ehk kuni taigent on topelt. Sõtku taigen veel korra läbi ja jaga  kaheks võrdseks osaks. Põimi nendest kaks saia. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Jäta veel räti alla kerkima umbes 20 minutiks. 
Puistesegu jaoks mõõda kaussi kõik segu ained ja nüpi ühtlaseks puruks. Määri kerkinud saiad pealt munavalgega ja kata puisteseguga. 
Küpseta eelsoojendatud 180 kraadises ahjus  25-30 minuti. (Kui kasutad sisetemperatuurimõõtjat siis see peab näitama valmis saia puhul 94°C siis ei ole sai seest enam toores)