Datlikeeks

Ku soovid keeksi küpsetada jõuludeks siis glögi annab jõulumaitset ja keeksi võib valmis küpsetada julgesti 1-2 nädalat ennem jõule. Jahedas säilides maitse ainult paraneb.

* 1 pakk kivideta kuivatatud datleid (250g)
* 2 dl glögi või kohvi või õunamahla
* 1 dl suhkrut
* 200 g võid
* 2 muna
* 200 g hapukoort
* 2 tl vanillisuhkrut
* 1 tl soodat
* 4 dl nisujahu
Vormi määrimiseks 1 spl sulavõid ja riivsaia

Alusta keeksi valmistamist datlite keetmisega. Mõõda väikesesse kopsikusse vedelik mida kasutad ja lisa datlid. Keeda madalal kuumusel kuni datlid muutuvad peaaegu püreeks. Sega vahepeal. Võid ka nuimikseriga püreestada kui sa ei soovi ühtegi tükikest keeksi sisse. Lisa suhkur. Tõsta pliidilt ja lase hetke jahtuda. Kalla segu suuremasse kaussi kuhu lisa  toasoe või. Sega ntx puukahvliga tasaseks. Mina mikserit ei kasuta siin üldse. Lisa munad. Sega jälle. Lisa hapukoor ja viimaseks sõelu taignasse omavahel segatud kuivad ained. Kalla taigen korralikult võitatud ja riivsaiaga üle puistatud 1,8 l vormi. Küpseta keeksi ahju alumisel tasemel 175°C 50 - 60 minutit. Kata keeks küpsetuspaberiga 15-20 minutit ennem küpsetusaja lõppu. Seda  selleks, et põhi liialt ei tumeneks. Lase vormis natuke jahtuda ennem välja kummutamist. Soovi korral puista keeks ennem serveerimist üle tuhksuhkruga. 

allikas Valio

Sidrunikeeks mooniseemnetega

taigen:
♦ 1 sidruni koor ja mahl
♦ 225 g toasooja võid või margariini
♦ 2,5 dl suhkrut
♦ 3 kanamuna
♦ 3,5 dl nisujahu
♦ 1 tl küpsetuspulbrit
♦ 1 sl vanillisuhkrut
♦ 2-3 sl mooniseemneid

glasuuri: 
♦ 1 dl tuhksuhkrut 
♦  sidrunimahla

Pese sidrun ja riivi koor ning pressi välja mahl. Vahusta või suhkruga kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval vahustades munad. Lisa sidrunikoor ja mahl. Sega kuivad ained omavahel ja lisa muna- või vahule. Sega taigen ühtlaseks. Määri kkeeksivorm(umbes 2l)rasvaga ja puista üle riivsaiaga. Tõsta taigen vormi, tasanda  ja küpseta 175°C ahjus, alumisel tasemel 45 min. Kummuta keeks vormist alusele ja lase jahtuda. Glasuuriks mõõda väikesesse kaussi tuhksuhkur ja lisa vähehaaval sidrunimahla. Kui glasuur on sinu arust sobiv siis kata sellega keeks.


prindi retsept
allikas Kinuskikissa

Kiire porgandikook

taigen:
♦ 3 keskmist porgandit
♦ 3 muna
♦ 180 ml toiduõli
♦ 240g jahu
♦ 2,5 dl suhkrut
♦ 1 tl küpsetuspulbrit

glasuur:
♦ 200 g suhkrut
♦ 120 g tumedat kakaojahu
♦ 60 ml piima
♦ 50 g võid

Tükelda porgandid kolmeks-neljaks osaks. Pane blenderisse. Lisa munad ja õli. Lase püreeks.
Mõõda kaussi jahu, suhkur ja küpsetuspulber. Sega ained omavahel. Lisa porgandipüree ja sega spaatliga tasaseks taignaks. Võita Ø 24cm vorm. Kalla taigen vormi ja küpseta 175°C kraadises ahjus 40-45 minutit. 
Mõõda potti glasuuri ained ja kuumuta keemiseni. Lase madalal kuumusel keeda samas segades umbes 1 minut. Nii et glasuur on ühtlane. Kalla koogile.

allikas FB Tastemade

♥ Mudakook

Jahvatasin mandlijahu mandlilaastudest. Mulle meeldib kui selles koogis mandlijahu on natuke rohkem teralisem. 

♦ 200g võid
♦ 200g (tumedat) šokolaadi
♦ 4 muna
♦ 1 dl suhkrut
♦ 1tl vanillisuhkrut
♦ 2/3 dl nisujahu
♦ ½ dl mandlijahu
♦ 1tl küpsetuspulbrit

Sulata või ja šokolaad madalal kuumusel. Sega ühtlaseks ja lase natuke jahtuda. Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Sega omavahel kuivad ained ja lisa need muna-suhkruvahusse ettevaatlikult taigent segades. Lisa vähe jahtunud sula või-šokolaad ja sega ettevaatlikult ühtlaseks. Küpseta Ø 24cm vormis ja 200°C kuumuses 15-20 minutit.
Paku vaniljejäätise, - vaniljekastme, - maitsestatud jogurti, - vahukoore - või moosiga.

allikas Kinuskikissa
prindi retsept

Mahlane kodujuustu-suvikõrvitsapirukas


põhi:
♦ 150 g keedetud kartuleid
♦ 150 g võid
♦ 3 dl nisujahu
♦ 2 sl vett
♦ 0,5 tl küpsetuspulbrit

täidis: 
♦ 300g suvikõritsat
♦ 1 suurem punane sibul
♦ 3sl oliiviõli
♦ 200g kodujuustu
♦ 5tk päikesekuivatatud tomateid või 2 värsket tomatit
♦ 10 lehte värsket basiilikut
♦ soola, pipart
♦ 100 g riivjuustu.

Tükelda toasoe või ja sega kokku riivitud kartulite, jahu ja küpsetuspulbriga. Lisa vesi ja sega ühtlaseks taignaks. Suru mass küpsetuspaberiga kaetud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ja servadele. Täidise jaoks tükelda sibul ja suvikõrvits ning kuumuta mõni minut õlis. Lisa kodujuust ja tükeldatud tomatid ning maitsesta soola-pipraga. Rebi hulka basiilikulehed. Vala täidis põhjale ja küpseta pirukat 200°C juures 15 minutit. Puista peale riivjuust ja küpseta 175° juures veel 15-20 minutit.

allikas 100 rooga
prindi retsept