♥ Hakklihapalli-porgandi pajaroog

Hakklihapalle/frikadelle võib kasutada valmiskujul ostetuna või ise valmistada. Ise valmistades võib hakklihapallid valmistada täitsa oma maitse järgi. Lisada võib erinevadi juuste, ketšupit, maitseined, mida iganes. Mina valmistasin hakklihapallid Prantsuse sibulasupi kuivsegu (Knorr) pakil oleva õpetuse järgi.


hakklihapallid:
  • 1 kotike Prantsuse sibulasupikuivaineid
  • 1 dl riivsaia
  • 1 dl vett
  • 500 g hakkliha
  • 2 muna
  • 1 tl jahvatatud musta pipart
  • praadimiseks rasvainet

Sega supi kuivainetesegu riivsaiaga. Lisa vesi, sega ühtlaseks ja lase paisuda 5 minutit. Lisa hakkliha, munad ja pipar ning sega taigen tasaseks. Vormi massist lihapallid. Prae pannil, rasvaines enam-vähem valmis ja tõsta kõrvale. Jäta rasvane pann sibula praadimiseks.


patta panemiseks:
  • 5-6 porgandit (550g)
  • 2 sibulat
  • 4 keskmist tomatit
  • 400 g konserveeritud herneid
  • 500 g hakklihapalle
  • 2 dl vett / puljongit
  • 4 dl 10% rõõska koort
  • soola, pipart

Pane ahi soojenema 200°C peale.
Koori porgandid, lõika need pooleks ja vajadusel veel pikkupidi kaheks või neljaks.Tükelda sibul ja hauta samal pannilpannil, kus praadisid lihapalle, klaasjaks. Tõsta patta hautatud sibul, tükeldatud tomatid herned, hakklihapallid ja (eelkeedetud) porgandid. Sega vesi ja koor, maitsesta vajadusel soola ja pipraga ning kalla peale. Pane kaas pajale ja tõsta  ahju küpsema umbes pooleks tunniks. Kui porgandid on pehmed, siis on ka pajaroog valmis. Kaunista rooga serveerides maitserohelisega.

Ananassisalsa

Prindi retsept


  • 2 sibulat
  • õli
  • 3 sl tomatipüreed 
  • 3 peenestatud küüslauguküünt 
  • 140 g purustatud ananassi
  • 1 kuubistatud marineeritud kurk 
  • 2 sl 30% äädikat 
  • 2 dl vett 
  • 0,5 dl sweet chili kastet 
  • soola

    Peenesta sibulad ja hauta õlis klaasjaks. Lisa kõik ülejäänud ained ja keeda madalal kuumusel kastet 10 minutit. Paku näiteks grillitud juurviljadele, - tacole ja tortilladele lisandiks  jne.

Rukkine pohlakoogike

Prindi retsept

Põhi:

  • 4 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1¼ dl rukkijahu
  • ½ dl kartulitärklist
  • 2 tl küpsetuspulbrit

Täidis ja kate:
  • 3 želatiinilehte (1 leht = 2g)
  • 3 dl pohli
  • 1 dl suhkrut
  • 1,5 dl 35% rõõska koort
  • 250 g kohupiima
  • 2 tl vaniljesuhkrut

Põhi küpsetatakse nii nagu rullbiskviidi puhul. Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sega omavahel kuivad ained ja sõelu muna-suhkruvahu sekka. Sega taigent ettevaatlikult, tõstes, vaid niipalju et jahud ja munavaht seguneksid ühtlaseks. Levita taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 225°C ahjus 6-8 minutit. Kummuta põhi teisele, suhkruga ülepuistatud paberile.Jahuta. 
Leota želatiinilehti 5 minutit külmas vees. Püreeri pohlad ja sega suhkruga. Kuumuta 0,5 dl püreest ja lisa sinna "kuivaks pigistatud" želatiinilehed. Vahusta koor tugevaks vahuks. Sega juurde kohupiim, pohlapüree ja želatiini-pohlasegu. Maitsesta vaniljesuhkruga. Kontrolli magusust! Lõika koogi põhi pooleks. Levita umbes 2/3 täidisest põhjale. Tõsta teine pool peale. Tõsta kook mõneks tunniks jahedasse. Siis kata kook pealt ülejäänud täidisega. Kaunista oma äranägemise järgi näiteks nonparellidega, marjadega... ja tõsta taas jahedasse tarduma. 
NB! Lõika kook ruutudeks märja noaga. Iga lõikamise järel loputa nuga. Nii jäävad koogikeste servad puhtad.

Toorjuustukook marjadega

Prindi retsept
Vooderdasin koogivormi ( 23-24cm) küpsetuspaberiga. Nii pole vormi tarvis võitada. Ja veel parem on silikoonvorm.

Põhi:
♦ 1 dl suhkrut
♦ 2,5 dl jahu
♦ 0,5 dl kaerahelbeid
♦ 1 tl küpsetuspulbrit
♦ 1 tl vaniljesuhkrut
♦ 1 muna
♦ 1 dl sulavõid
♦ 1,5 dl maitsestamata jogurtit
♦ põhjale  3,5 dl marju (vaarikad, mustsõstrad ...)

Kate:

♦ 1 dl suhkrut
♦ 1 muna
♦ 2,5 dl maitsestamata toorjuustu
♦ 2 tl vaniljesuhkrut

Sega omavahel kuivad ained. Lisa lahtiklopitud muna, sulavõi ja jogurt. 

Levita taigen lahtikäiva koogivormi põhjale.  Kata põhi marjadega. 
Sega kokku katte ained ja kalla marjadele. Tõsta kook 200°C ahju ja küpseta 35 minutit.



Marineeritud seened

Seekord siis pilvikunupud. Proovi marinaadi ennem, kui lisad seened ja kui soovid, maitsesta oma maitse järgi.

  • 2 kg seeni
  • 1 l vett
  • 4 sl soola
  • 1-3 loorberilehte
  • 4 tera vürtspipart
  • 1 tera nelki (võib ka välja jätta, kui ei meeldi)
  • 6 mustapipra tera
  • 3 sl 30% äädikat
  • (porgandit, sibulat)

Kupata seened. Aja vesi keema. Lisa loorber, vürtspipar, nelk, pipraterad, porgandi- ja sibula viilud. Maitsesta soolaga. Keeda marinaadi kuni porgand ja sibul on (pool)pehmed. Lõpuks lisa äädikas ja kupatatud seened. Keeda veel 8 minutit. Pane eelnevalt pestud, kuumadesse purkidesse ja kaaneta.