Piparkoogitaigen

Umbes 1,800-2 kg taigent

♦ 250 g võid (või margariini)
♦ 2 dl heledat siirupit
♦ 4 dl suhkrut
♦ 2 sl kaneeli
♦ vaevalt 1 sl jahvatatud kardemoni
♦ 1 tl jahvatatud ingverit
♦ 1 sl jahvatatud nelki
♦ 2 dl vett
♦ 1 sl soodat
♦ 13 dl nisujahu (umbes 750g)
♦ natuke jahu rullimise jaoks

Sulata kastrulis rasvaine ja siirup. Mõõda suhkur ja maitseained suurde kaussi. Kalla peale rasvaine-siirupisegu ning sega hästi läbi. Sega juurde vesi. Lase jahtuda toasoojuseni. Sega omavahel jahu ja sooda ning lisa taignasse. Sega puukahvliga või taignakonksudega ühtlaseks. Taigen tuleb pehme, kuid see paisub seistes.
Pane taigen suuremasse kilekotti. (suuremasse selleks, et see paisub natuke) ja tõsta 1-2 päevaks külmkappi tõmbama. Kui taigen on veelgi liialt pehme, siis võid lisada jahu. Parem on lisada jahu ennem küpsetamist, kui teha alguses liiga sitke taigen.
Suuremaid osasid küpseta 175°C umbes 20 minutit. Väikesi piparkooke 5-6 minutit.
Samast taignast on küpsetatud need täidetud piparkoogid. Täidiseks on tükk šokolaadi või martsipanimassi.
allikas Piparkakkutalot

0 Response to "Piparkoogitaigen"