Saaristolaisleipä

Leib on soome rannikult ja seal väga soositud pidulaudadel ja jõulude aeg. Leiva valmistamine võtab küll palju aega aga sa ei pea kõrval seisma kerkimises ja küpsemise ajal 😊 
Kogusest tuleb 2 vormileiba

• 1 l kefiiri
• 50 g pärmi
• 3 dl leivasiirupit või tumedat siirupit
• 3 dl õllekaraski puru
• 3 dl nisukliisid
• 3 dl rukkijahu
• 1 sl soola
• 10 dl nisujahu

 pealt pintseldamiseks:
• 2 spl siirupit
• 6 spl sooja vett

Soojenda kefiir käesoojaks (37°C) , murenda sisse pärm ja sega puulusikaga niikaua kuni pärm on sulanud. Lisa siirup ja kõik ülejäänud ained. Sega tainas ühtlaseks. Seda tainast ei sõtkuta kuna see on hästi pehme. Kata tainakauss rätikuga ja jäta sooja kohta kerkima umbes tunniks. Jaota tainas kahte leivavormi ja kergita veel umbes pool tundi.



Pane ahju põhjale väike veekauss.  Küpseta ahju alumise tasemel 1,5 tundi 170 kraadis. Siis pintselda pealt siirupiveega. Kata leivad pealt fooliumiga, alanda kuumust 160kraadini ja jätka küpsetamist veel pool tundi. Sisetemperatuur peab olema 96°C, siis ei ole seest enam toores. Ahjust võttes pintselda pealt veel siirupiveega. Kata rätikuga ja jäta jahtuma. Leib on parim paari päeva pärast. Võib säilitada jahedas. 

Sefiirikorvikesed

korvikesed:
• 200 g jahu
• 1 rkl  suhkrut
• 100 g võid
• 3 rkl külma vett
• korvikestesse hapukat moosi.

Sega omavahel jahu ja suhkur. Tükelda sisse külm või ja haki noaga. Lisa vesi ja sega kiiresti ühtlaseks tainaks. Paki toidukilesse ja pane  pooleks tunniks külmkappi. Taina võid valmistada ka eelmisel päeval.
Vormi tainast 12 pallikest ca 30g. Vajuta vormi põhjale ja servadele. 


Tõsta vormid veel külmkappi ca 30 minutiks. Külmana ahju pannes säilitavad korvikesed paremini oma vormi. Küpseta 225°C 10-12 minutit, kuni korvikesed on kuldpruunid. Eemalda korivkesed vormidest ja jäta jahtuma. Ka korvikesed võid juba päeva-paar varem valmis küpsetada.

sefiir:
• 4 väikese või 3 suure muna valget
• sõrmeotsaga soola
• 300 g suhkrut
• umbes 0,5 dl õunamahla või vett
• 1 tl sidrunihapet

Suhkrusiirupi jaoks mõõda paksupõhjalisse potti suhkur ja mahl/vesi. Kui tundub et suhkur on veel liiga kuiv, siis lisa natukene veel vedelikku. Nii et suhkur on veidi voolav. Tõsta pott pliidile, keera kuumus 7-8 peale. Kui siirup hakkab keemiseni jõudma, siis keera kuumus madalamaks 4-5 peale ja jäta siirup vaikselt podisema. Vahepeal sega nii et suhkrukristallid poti servast lahti tulevad. Keemine kestab umbes 5-8 minutit, kuni sukrusiirupi temperatuur on 118-120°C. Kui tilgutad siirupit taldrikule ja sinna jääb kuulike mis laiali ei valgu siis on siirup valmis. Siirupit üle keeta ei tohi !
Kui oled siirupi keema pannud, siis hakka kohe munavalgeid vahustama. Munad peavad olem jääkapikülmad. Eralda munavalged vahustamisnõusse ja vahusta veidikese soolaga tugevaks vahuks. Nüüdseks on ka siirup valmis. Keera vahustaja kiirus aeglasema peale ja nirista siirupit järjest munavalgevahtu niikaua kuni see lõpeb. Keera kiirus täisvõimsuse peale ja jätka vahustamist. Vahusta seni kuni vaht on käesoe, tugev ja hakkab vahustamisnõu servadest lahti lööma. Aega läheb umbes 10 minutit. Vahustamise lõpupoole lisa sidrunihape. 
Tõsta igasse korvikesse supilusikatäis moosi, ja peale kas lusikaga või läbi pritsikoti pritisides sefiiri. 


Sefiiri võid veel leeklambiga pruunistada. 
Ülejäänud sefiirist pritsi küpsetuspabrile väikesed lilled või tupsud. Jäta ööpäevaks toasooja kuivama. Nii saad magusad ampsud või tordi/koogikaunistused. 

prindi retept


Vahutort

Mina tegin nii et küpsetasin kinnises vormis. Lasin jahtuda natukene, siis keerasin tagurpidi restile ja kohe tagasi teise resti peale täielikult jahtuma. Põhi on hästi vahune/pehme, nii et tegutse ettevaatlikult. Lai koogilabidas on hea abiline. Vahukooresse segasin veel juurde karbist ülejäänudtoorjuustu. Nii tuli katteks hästi siidine kreem 😊
!!! Valmistamise video on siin

põhi:
• ¾ dl piima
• 75 g maitsestamata toorjuustu (macarpone)
• 65 g võid
• ½ dl nisujahu
• ½ dl maisitärklist
• ½ dl kakaopulbrit
• 1 dl munakollast (5-6tk)
• 3 dl munavalget (8-10 tk)
• 1 ½ dl suhkrut

kate:
• 3 dl rõõska koort 35%
• 1 ½ tl suhkrut
• 1 ½ tl vanillsuhkrut
• (lillat/punast toiduvärvi)
• nonparelle

Pane ahi 160 kraadi peale soojenema. Ümbritse Ø 24 koogivormi (või vastava suurusega südamevormi) põhi ja servad fooliumiga. Seestpoolt vooderda vorm küpsetuspaberiga.  Servadele võid lõigata vormist kõrgemad ribad, sest põhi kerkib palju. 

Mõõda kopsikusse piim, toorjuust ja või. Sega madalal kuumusel kui segu on tasane. Sega kokku jahu, maisitärklis ja kakao.

Eralda kahte kaussi munakollased ja munavalged. Vispelda munakollased ühtlaseks. Lisä tasapisi toorjuustu-piimasegu. Sõelu juurde jahusegu. Vispelda kõik ühtlaseks.

Vahusta munavalged kohevaks vahuks. Sega vähehaaval juurde suhkur.

Sega munavalgevaht munakollasevahu hulka umbes 3-4 osa kaupa. Kalla tainas vormi. Aseta vorm suuremasse, servadega ahjuvormi. Vormi põhjale vormi fooliumist väikesed palikesed, et vormi põhi on natuke ahjuvormi põhjast eemal ja vesi on vori all. Kalla ahjuvormi kuuma kraanivett (pole vaja keeta) niipalju, et vorm ei hakkaks ujuma vees vaid püsib ilusti fooliumipallikeste peal.
Tõsta kogu see kupatus ahju ja küpseta algul 25 minutit. Alanda kuumust 135 kraadini ja jätka küpsetamist  55 minuti. Ära vahepeal ava ahju ust!!!

Eemalda ettevaatlikult põhi vormist ja lase toasoojas jahtuda ennem katte peale määrimist. 
Mõõda kaussi rõõsk koor ja suhkur. Soovi korral lisa toiduvärvi. Vahusta. Kata kook vahukoorega ja kaunista.


allikas Kinuskikissa
prindi retspet

Brüleekreem ehk Crème brûlée

Kogusest tuleb 4-6 maiustajale. Oleneb vormi suurusest.
• 1 vanillikaun*
• poole sidruni riivitud koor
• 4 munakollast
• 1 dl suhkrut
• 2,5 dl 35% rõõska koort 
• 0,5 dl  10% rõõska koort
•  pruuni roosuhkrut
* vanillikauna võid korvata 2 tl vaniljesuhkruga. Sel juhul lisa suhkur munakollastesse vahustamise ajal.

Lõika vanillikaun pooleks ja kaabi noaga/lusikaga seemned välja. Mõõda kastrulisse koor ja piim ning lisa sinna ka riivitud sidrunikoor, vanilliseemned ja koored. Kuumuta keemiseni, kuni see mulksatab mõnie korra. Vahusta munakollased suhkruga. Kalla kooreseu läbi sõela. Lisa kuum kooresegu munasegusse peene joana ja vispelda pidevalt. Ära aga hoogu satu, sest vaht ja mullid jäävad peale küpsetamist pinnale ja muudavad kreemi ebaühtlaseks.  Nüüd kalla segu nelja 1,5 dl brüleevormidesse (ramekinid). 



Tõsta vormid sobiva kogusega ahjupannile ning vala pannile niipalju kuuma vett, et see ulatuks umbes samale tasemele kui vormis on kreemi. Küpseta 160 kraadis 35-50 minutit. Brülekreem on valmis, kui ta ei ole enam vedel ja õrnalt võdiseb. Jahuta maha ja tõsta külmkappi. Enne serveerimist puista kreemi pinnale ühtlaselt 1-2 tl roosuhkrut. Liiguta vorme nii, et suhkur jaguneks ühtlaselt pinnale. Pruunista suhkur  gaasipõletiga (leeklamp) karamelliks. Juhul kui leeklampi ei ole siis tõsta vormid 150°C ahju grillielemendi alla 1-2 minutiks.

* vaniljekauna võid korvata 2 tl vaniljesuhkruga. Sel juhul lisa suhkur munakollastesse vahustamise ajal.



Juustu-tomatikorvikesed

Kogusest tuleb 12 suurt või 24 väikest korvikest. 

korvikesed:
2 dl külma vett
1 tl soola
3 dl rukkijau
2 dl muud jahu (spelta, sepiku, nisu)
2 spl õli 

Sega kõik ained omavahel ja jaga kas 12:ks  või 24:ks osaks. Vooderda õlitatud muffinipanni pesad tainaga.

täidis:
1,5 dl rõõska koort
2 kanamuna
1,5 dl riivjuustu
3 spl peenestatud murulauku
4 suurt supilusikatäit ürdimaitselist toorjuustu
tükeldatud päikesekuivatatud tomatit (kogus oma soovi järgi)
tükeldatud punast paprikat (kogus oma soovi järgi)
jahvatatud musta pipart, küüslaugusoola 

Mõõda kõik ained kaussi ja sega omavahel tasaseks massiks. Täida rukkised korvikesed ja küpseta ahjus 230°c väiksemaid 15 ja suuremaid 20 minutit.

allikas Kinuskileipomo Irzu
prindi retsept