Röstitud kikherned


Siin võib küll maitseaineid lisada oma maitse ja äranägemise järgi.

♦ 1 purk (310/265g) Bonduelle kikernekonservi
♦ 1 spl oliiviõli
♦ 1 tl juustuköömet
♦ 0,5 tl Cayenne’i pipart
♦ (küüslaugu)soola

Loputa kikherned sõelal, jooksva vee all. Jäta nõrguma ja kalla siis majapidamispaberile kuivama. Tõsta suuremasse kaussi. Lisa õli juustuköömen ja pipar. Sega segamini. Kalla küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200°C 30-35 minutit. Puista peale(küüslaugu)soola. Jahuta. Näksi nagu pähkleid.


Coca-Cola aprikoosi-pähklileib


Leiva võib küpsetada 11 x 20 cm suuruses vormis.

♦ 75 g kuivatatud aprikoose
♦ 330 ml Coca-Cola
♦ 2 spl õli
♦ 175 g rukkijahu
♦ 75 g nisujahu
♦ 1 tl küpsetuspulbrit
♦ 1 lahtiklopitud muna
♦ 25 g sarapuupähkleid

Tükelda aprikoosid. Kuumuta Coca-Cola kuni keemiseni. Võta pliidilt ja lisa aprikoosid. Sega korralikult läbi. Sega juurde õli. Jäta jahtuma. Sega kokku jahud ja küpsetuspulber. Lisa Coca-Colas aprikoosid ja sega korralikult. Lisa muna ja (poolitatud)pähklid. Sega taigen ühtlaseks. Vala segu küpsetuspaberika kaetud leivavormi. Küpseta 180°C juures umbes 1 tund. Lase leival 20 minutit vormis jahtuda.Võta leib vormist välja ning jäta ülemine pool üles. Kui leib on jahtunud, kata kinni  ning lase enne serveermist öö läbi seista.

allikas 2l Coca-Cola pudeli etikett

Õuna ampsud

Minu vormi läbimõõt siin ampsudes on 6 cm. Aga vorm tuleb valida õunasektorite suuruse järgi, et sektor kenasti taignasse peitu jääks. Või vastupidi et õunad tuleb valida vormi läbimõõdu järgi :)

♦ 150 g jahu
♦ 50 g suhkrut
♦ 100 g võid
♦ 1 munakollane
♦ (1 spl hapukoort)
♦ 3 õuna

määrimiseks :
♦ munavalge
♦ kaneeli
♦ suhkrut

Mõõda  jahu ja või kaussi. Haki noaga või näpi sõrmedega segi. Lisa suhkur ja munakollane ja näpi  kuni taigen on ühtlane. Juhul kui taigen pudiseb käes, lisa hapukoor. Valmis taigen pane 30 minutiks külmkappi. Koori õunad ja eemalda südamed. Lõika 3-4 sektoriks olenevalt õuna suurusest. Rulli seisnud taigen laiali. Vajuta vormi- või klaasiga kettad. Pane ketta ühele poolele õunaviil ja tõsta teine taigna pool peale. 



Määri munavalgega ja keera neid kaneelisuhkru segus. Küpseta 180°C  ahjus umbes 15 minutit.

allikas Karima's food

Õunaroosikorvikesed

12 korvikest

taigen:
♦ 3 dl nisujahu
♦ ½ dl suhkrut
♦ 150 g võid
♦ 1 spl külma vett

täiteks:
vett, suhkrut, kaeneeli
õunu ja õunamarmelaadi

Sega kokku jahu ja suhkur. Nüpi sisse või. Lisa vesi ja sõtku taigen ühtlaseks. Jaga 12 vormi ja suru jahuste sõrmedega tasaselt põhjale ja servadele. Tõsta igale põhjale umbes teelusikatäis marmelaadi.
Pese õunad ja lõika õhukesteks viiludeks. Keeda õunaviile hetk suhkrukaneeli vees. Nõruta. Nüüd on õunaviile kerge vormida roosiks. Vormi roosinupuks. Suru kergelt marmelaadisse. Tõmba sürmedega kergelt õielehti laiali. Küpseta ahju keskmisel tasemel 200°C  20 minutit.

allikas Onnellinen Oliivi

Sidrunikohupiima saiakesed

Mina lasin taigna segada köögikombainil. 

♦ 500 g jahu 
♦ 0,5 tl peensoola 
♦ 25 g pärmi
♦ 325 ml piima
♦ 35 g toasooja võid
♦ 2½ spl suhkrut

täidis:
♦ 400 g vanillimaitselist kohupiima
♦ 2 spl hapukoort
♦ 2 muna
♦ 1 sidruni riivitud koor
♦ 2 spl mannat
♦ 3 spl sidrunist pigistatud mahla
♦ 3½ spl suhkrut
♦ 1 tl vanillisuhkrut

Murenda pärm kaussi. Soojenda piim 40-42 kraadi ja kalla pärmile. Sega niikua kuni pärm on piimas lahustunud. Sega suuremas kausis jahu, sool ja suhkur ning lisa sinna pärmi-piima segu. Sega niikaua kuni piim on imendunud ning lisa seejärel toasoe või. Sega veel lusikaga, kuni see muutub raskeks. Seejärel kalla pooltöödeldud taigen jahusele tööpinnale ning töötle intensiivselt sõtkudes u. 4 min, kuni taigen lööb laua ja käte küljest lahti ning on läikiv ja sile. Kasuta abiks jahu. Aseta taigen kergelt õlitatud kaussi, kata rätikuga ning lase kerkida soojas kohas 45-50 min.
Täidise jaoks sega kokku kõik koostisained. Ja jäta  maitsestuma niikuakas kuni taigen kerkib. Jäta ühe muna valge saiakesete servade määrimiseks. 
Võta pool kerkinud tainast ning vormi see kangiks. Lõika terava noaga sellest kuus võrdset tükki. Vormi tainast väikesed pallikesed ja tõsta suurte vahedega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kerkima. 
Kui saiad on kerkinud, vajuta klaasi põhjaga nende keskele süvendid. Pane süvendisse täidis. Määri taina ääred munaga. Küpseta 200°C ~ 20 min. Sama tee ka ülejäänud taignaga.

allikas Celebrazione