- 1 kg kirsse
- 0,5 dl "kirsimahla" mis on keedetud kividest või vett
- 500 g moosisuhkrut
- 0,5 dl Amaretto mandlilikööri
- 100 g mandlilaaste
Eemalda kirssidest kivid. Soovikorral võid kividest keeta mahla. Lisa kividele 2-3 dl vett ja keeda 5-10minutit. Pane kivideta kirsid koos mahla või veega potti. Kuumuta keemiseni ja keeda keskmisel kuumusel 5 minutit. Lisa suhkur ja keeda veel madalal kuumusel 10 minutit. Eemalda pinnale tõusev vaht. Lisa liköör ja mandlilaastud. Sega tasakesi moos ühtlaseks. Tõsta pott pliidilt. Jaga moos purkidesse, sulge ja jahuta. Kirsimoos pakseneb ööpäeva jooksul.
taigen:
250 g toasooja võid
250 g kohupiima
4,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
täidis:
umbes. 1 l marju (mustikad, vaarikad, sõstrad)
2 sl tärklist
1 dl moosisuhkrut
peale:
1 kanamuna + tilk vett
suhkrut
1. Sega omavahel või ja kohupiim. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ja sõtku ühtlaseks taignaks. Pane külmkappi tahenema vähemalt tunniks-kolmeks.
2. Rulli jahuga ülepuistatud laiual 2/3 osa taignast ümmarguseks plaadiks ( umbes Ø 28cm). Tõsta plaat (taignarulli abiga) lahtikäiva põhjaga ümmargusse pirukavormi (Ø24cm) Suru taigen põhjale ja servadele. Torka kahvliga põhja auke.
3. Sega marjad täklise ja suhkruga. Kalla põhjale.
4. Rulli ülejäänud taignast pirukale kaas (umbes Ø24 cm) Tõsta kaas marjadele ja venita põhja servad kaanele. Vajuta näiteks kahvliga servad kinni. Torgi ka kaas kahvliga läbi ja määri veega lahtiklopitud munaga. Puista üle suhkruga.
5. Küpseta 225°C ahjus 15 minutit. Keera kuumus 175°C peale ja küpseta umbes 40 minutit. Kata pirukas lõpupoole kahekordse küpsetuspaberiga (mina ei teinud seda).
6. Serveeri jahtunud pirukat vaniljekastmega või jäätisega.
!!! Taigen sobib ka soolaste pirukate ntx hakklihapirukate küpsetamiseks. Siis kui taigen on valmis sõtkutud, rulli see laiali küpsetuspaberile ja keera koos paberiga rulli. Tõsta külmkappi tahenema. Välja võttes rulli umbes 3-4mm paksuseks. Vajuta taignast vormiga ümmargusi kettaid, tõsta lusikaga täidist. Määri osa servast veega ja vormi pirukad valmis. Servad võib kahvliga kinni suruda. Küpsevad 225°C umbes 14 minutit.
!!! Taigent võib ka kihistada et saada lehttaigna moodi taigen. Selleks rulli tunni jagu külmkapist olnud taigen umbes 20x30cm plaadiks. Pühi ära ülearune jahu ja paki taigen kolmeks kokku. Tõsta taigen risti ja korda sama. Rulli ja paki kolmeks kokku. Nii võid tomida 2-3 korda. Tõsta taigen veel 30 minutiks külmkappi ennem kasutmaist. Taigen sobib piruka põhjadeks, magusate saiakeste valmistamiseks, soolaste sarvede valmistamiseks. Taigen säilib külmkapis kaetuna paar päeva.
allikas Yhteishyvä Ruoka
prindi retsept
Olen teinud ka nii et kastmeks kasutan poole hapukoorest ja muudest ainetest ja teise poole 200g lisan majoneesi.
♦ 100 g porgandit
♦ 100 g spagetti või nuudleid
♦ 1 hapukurk
♦ 100 g külmutatud herneid
♦ 100 g sinki
kaste:
♦ 400 g hapukoort
♦ 1 - 2 tl valget veiniäädikat
♦ 1 tl suhkrut
♦ 1/2 tl soola
♦ 1/2 tl musta pipart
Võta herned sulama. Koori porgandid ja lõika tuletiku paksusteks ribadeks. Kui kasutad spagette siis muura need umbes 7-8 osaks. Pane spagetid ja porgandiribad soolaga maitsestatud vette keema. Keeda pehmeks. Kurna külma veega et küpsemine lõpeks. Valmista kaste segades kokku kõik ained. Lõika sink ja hapukurk ka peenikesteks ribadeks. Sega kõik ained ja kaste kokku ja jäta maitsestuma umbes tunniks ajaks.
allikas Valio
♦ 200 g kohupiima (kindlasti teralist-paksu)
♦ 8 spl kookoshelbeid
♦ 3 spl suhkrut
♦ 1 muna kollane
Mõõda kõik ained kaussi ja sega taignaks. Vormi 16 pallikest ja pane sügavkülma.
taigen:
♦ 200 g pehmet võid
♦ 1 klaas suhkrut
♦ 150 g hapukoort
♦ 3 muna ja
♦ 1 munavalge mis jäi kookospallidest
♦ 0,5 tl soodat
♦ 2 klaasi jahu
♦ 3 spl piima
♦ 2 spl kakaod
glasuur:
♦ 0,5 klaasi suhkrut
♦ 1 sl jahu
♦ 1 tl vanillsuhkrut
♦ 0,5 klaas piima
♦ 1 sl võid
♦ 1 tl kakaopulbrit
Vahusta pehme või ja suhkur. Lisa ükshaaval vahustades munad. Lisa hapukoor millesse sega sooda. Sega. Lisa piim. Sega. Sõelu juurde jahu ja sega käsitsi ühtlaseks taignaks. Kalla pool taignast vormi 20x20 cm ja aja laiali. Teisele poolele taignast lisa kakao, sega ühtlaseks ja kalla heledale taignale ja aja laiali. Võta sügavkülmast kookospallid ja vajuta ühtlaste vahedega kergelt taignasse.
Küpseta kooki 180°C 30-40 minutit.
Kreemi jaoks sega kokku suhkur ja jahu. Lisa vanillsuhkur. Lisa vähehaaval piim samas hoolega segades et sisse ei jääks tükke. Kuumuta pliidil kuni kreem pakseneb samas segades. Lõpuks lisa või. Jahuta kreem ja siis määri koogile. Puista kook üle kakaopulbriga.
♦ 1 kg tomateid
♦ 200g mädarõigast
♦ 50 g küüslauku
♦ 1 sl soola
♦ 6 sl suhkrut
♦ 3 sl äädikat
Aja tomatid, mädarõigas ja küüslauk läbi hakklihamasina, Lisa maitseained, sega ja tõsta purkidesse. Ja kaas peale.