Soolapähkli-valgešokolaadiküpsised

Mina ei saanud vormida taignast kangi. Taigen oli liiga pehme. Ehk oleks pidanud panema külmkappi. Aga retsept nii ei käse. Tõstsin teelusikaga pätsikesed plaadile ja niiskete sõrmedega vajutasin lamedaks. Siis puru ja siis ahju.

♦ 100 g soolapähkleid
♦ 100 g hakitud valget šokolaadi
♦ 125 g võid
♦  muna
♦ 2,5 dl jahu
♦ 1 tl küpsetuspulbrit
♦ 1 tl vanillisuhkrut

Haki pähklid (mul läksid kilekotti ja said haamrit )Võta pähklitest 1/3 osa ja valgest šokolaadist 1/2 osa küpsiste peale puistamiseks samasse kaussi. Vahusta pehme või ja suhkur. Lisa muna ja omavahel segatud kuivad ained. Sega juurde pähkid ja šokolaad. Vormi taignast kang ja jaga see 32 osaks. Tõsta küpsetuspaberika kaetud ahjuplaadile. Jaga pähki-šokolaadipuru küpsistele ja vajuta kergelt taignasse. Küpseta 175 kraadis umbes 12 minutit.

Mina ei saanud vormida taignast kangi. Taigen oli liiga pehme. Ehk oleks pidanud panema külmkappi. Aga retsept nii ei käse. Kuid oleksin ikkagi pannud kui oleks aega olnud aga oli kiire. Tõstsin teelusikaga pätsikest plaadile ja niiskete sõrmedega vajutasin lamedaks. Siis puru ja siis ahju.

allikas K-ruoka
prindi retept

Sidrunikoogikesed

Lõikasin koogivormi ühe vormi laiuse küpsetuspaberi riba. Teised kaks vormi serva võitasin. Paberi abil oli kerge kook vormist välja tõsta.

♦ 100 g toasooja võid
♦ 0,5 dl suhkrut
♦ 2 muna
♦ tsipake soola (kui või on mage)
♦ 1 tl vanillsuhkrut
♦ 1 spl sidrunimahla
♦ poole sidruni riivitud koor
♦ 1,5 dl jahu

glasuur:
♦ 1 dl tuhksuhkrut
♦ 1 spl sidrunimahla
♦ poole sidruni riivitud koor

Vahusta või suhkruga kohevaks vahuks. Lisa munad, sool, vanillsuhkur, sidrunimahl ja riivitud koor ning sõelutud jahu. Sega kõik ühtlaseks taignaks. Pane tainas küpsetuspaberiga vooderdatud umbes 20 x 20cm vormi. 


Küpseta 180°kraadises ahjus 15-20 minutit. 
Glasuuri jaoks sega kokku tuhksuhkur sidrunimahl ja riivitud koor. Määri jahtunud koogile ja lõika sobivateks tükkideks.

allikas ampsukas

Odraella

Neljale sööjale

♦  200 g odrakruupi
♦ ½ l köögiviljapuljongit
♦ 500 g (6 keskmist) kartulit
♦ 150 g (1 väiksem) kaalikas
♦ 1 väiksem mugulsibul
♦ 1 suurem porgand
♦ soola, pipart
♦ õli juurviljade praadimiseks

lisandiks:
♦ 100-200 g viilustatud suitsupeekonit
♦ 4 praetud härjasilma
3-4 hapukurki

Keeda leotatud odrakruubid puljongis pehmeks/pudruks. Pese ja koori kartulid, porgandid, sibul ja kaalikas. Tükeldada kõik väiksemateks kuubikuteks. Kuumuta õli poti põhjas ja lisa köögiviljad valmimise järjekorras (kaalikas, porgand, sibul, kartul). Kuumuta köögiviljad rasvaines läbi, lisa veidi kuuma vett ja hauta madalal kuumusel poolpehmeks. Lisa eelnevalt keedetud ja kurnatud odrakruup ning sega kõik toorained kokku. Maitsestada soola ja ürtidega.
Serveeri praetud peekoniviilude, härjasilma ja hapukurgiga.

prindi retsept

Makaroni-hakklihavorm

Selle toidu valmistamise variante on palju. See on mulle meelepärane. Segan makarone vahepeal, sest muna-piimasegu ei kata makarone ja nii nad jäävad pealt kuivaks. Piima ka lisada ei taha siis jääb vorm "märjaks"

♦ 400 g makarone
♦ 400 g hakkliha
♦ 1 sibul
♦ 1,5 tl soola
♦ 1 tl curryt
♦ 1 tl paprikapulbrit
♦ 2 tl tüümianit
♦ 1 tl musta pipart
♦ näpuotsatäis valget pipart
♦ näpuotsatäis cayenne pipart
♦ 3 muna
♦ 7 dl piima
♦ 2-3 dl riivjuustu

Keeda makaronid pakil oleva õpetuse järgi. Loputa külma veega. Prae pannil hakkliha ja sibul. Lisa kõik maitseained. Sega hakkliha makaronidega ja kalla võitatud ahjuvormi. Klopi munad piimaga lahti ja kalla makaronidele. Küpseta praeahjus 200°C umbed tunni jagu. Kui makaronid on pealt kuldsed lisa riivjuust ja lase ahjus veel juustul sulada.

Küpsisetort kirsitäidisega


♦ 36 tk šokolaadilüpsiseid (Selga)
♦ 400 grammi kohupiima
♦ 100 hapukoort
♦ 0,5 dl sukrut
♦ 0,5 tl mandliessentsi
♦ 350 grammi kompoti kirsse
♦ kirsikompoti vedelikku glasuuriks ja küpsiste       niisutamiseks

glasuur:
♦ 100 grammi tumedat šokolaadi
♦ 1 tl tumedat kakaopulbrit
♦ 1 dl kirsikompoti vedelikku

Nõruta kirsid ja tükelda. Lisa kohupiimale hapukoor, suhkrud, mandliessents ja tükeldatud kirsid. Sega ühtlaseks.
Lao alusele kiht küpsiseid 3 x 4 tk. Niisuta kirsikompoti vedelikuga. Kata poole täidisega. Lao teine kiht küpsiseid täidisele ja niistua taas kirsikompoti vedelikuga. Kata ülejäänud täidisega. Lao viimane kiht küpsiseid täidisele ja niisute kergelt. Kata tort toidukilega ja pane paariks tunniks jahedasse maitsestuma. Või üleöö. 
Glasuuriks kuumuta kompotivedelik keemiseni. Tõsta pliidilt ja sega sisse tükeldatud šokolaad ja kakopulber. Jäta väike tükk šokolaadi tordi pealt kaunistamiseks. Sega hoolega et glasuurisse ei jää tükke. Võib kasutada mikserit. Jahuta glasuuri niikaua et see veel aeglaselt voolab. Siis kalla see tordile ja aja ühtlaselt laiali. Kui glasuur on hangunud siis tõmba kartulikoorimisnoaga šokolaadist laaste ja pusta need tordile.

allikas Kätrini kokkamispäevik