Šokolaaditort beseekihiga

♦ 180 g tumedat šokolaadi 
♦ 75 g võid 
♦ 200 g suhkrut
♦ 3 muna
♦ 1 dl piima 
♦ 200 g nisujahu 
♦ 40 g kakaopulbrit 
♦ 2 tl küpsetuspulbrit 
  
besee:
♦ 2  munavalget 
♦ 200 g (tuhk)suhkrut
!! sobib ka poest ostetud valmis beseepõhi

kohupiimakreem:
♦ 400 g kohupiimapastat 
♦ 3 sl suhkrut 
♦ 20 g tumedat šokolaadi 
♦ kirsimoosi 

šokolaadiglasuur:
♦ 50 g tumedat šokolaadi 
♦ 1 sl võid
♦ 1 dl vahukoor 
♦ 2 sl kakaopulbrit 
♦ 2 sl suhkrut 

Põhi: Sulata šokolaad ja jahuta. Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa ükshaaval munad siis piim ja sega ühtlaseks. Lisa sulatatud šokolaad ja omavahel segatud kuivad ained. Sega ühtlaseks tainaks. Kalla taigen ø 24 cm koogivormi. Küpseta 180° C  umbes 50 minutit. Kontrolli koogi küpsust puutikuga. Jahuta põhi.
Beseekiht: Eralda munavalged kollastest. Vahusta mikseriga algul aeglasema kiirusega. Lisa vähehaaval kiirust. Kui munavalge on kergelt vahus hakka lisama suhkrut. Jätka vahustamist kuni tulemuseks on tihe ja tugev vaht. Määri munavalgevaht küpsetuspaberiga kaetud  koogivormi põhjale.  Või joonista küpsetuspaberile vastava suurusega ketas ja tõsta taigen kettale ja aja laiali ketta suuruseks. Küpseta 150°C ahjus 60 minutit. Beseekiht tuleb pealt krõbe, aga seest pehme. Peaasi, et see oleks ilus valge.
Kohupiimakreem: Sega suhkur ja kohupiimapasta, lisa juurde köögiviljanoaga viilustatud šokolaadilaastusid.  Lõika jahtunud koogipõhi horisontaalselt pooleks, nii et saad kaks ühekõrgust põhja. Tõsta üks põhi serveerimisalusele, kata kirsimoosiga ja määri kohupiimakreemiga. Tõsta peale beseekiht. Tõsta ka sellele kirsimoosi ja kata taas kohupiimakreemiga. Tõsta peale teine koogipõhi. 
Glasuur: Sulata šokolaad ja või, lisa vahukoor, suhkruga segatud kakaopulber ning kuumuta samas segades kuni glasuur muutub ühtlaseks. Nirista glasuur koogi peale, määri glasuuriga ka koogi servad. Kaunista marjadega. Pane kook tunniks või üle öö külmkappi maitsestuma. 


Lahtine suvikõrvitsapirukas


Ahjuplaat, millel küpsetasin on 25x37cm. Kasutasin lehttainaplaate ja neid läks mul 4 tk. 
Küpsetasin  20-25 minutit.

♦ 0,5 kg lehttainast (umbes 20 x30 cm suurune plaat)
♦ 100 g kodujuustu
♦ 2 sl majoneesi
♦ 3-4 küüslauguküünt
♦ 150 g riivjuustu
♦ keskmine (300 g) suvikõrvits
♦ natukene soola

Tõsta lehttainaplaadid umbes pooleks tunniks sulama. Rulli ahjuplaadil tainaplaadid kokku. Tee noaga servadesse  umbes 1 cm kaugusele sisselõiked. Ära lõika põhjani! Sega kokku kodujuust, majonees, pressitud küüslauk ja riivjuust. Jäta natukene juustu peale puistamiseks.  Levita täidis põhjale laiali kuni servadesse lõigatud lõigeteni. Kata suvikõrvitsaviiludega. Puista peale soola. Ja pane eelsoojendatud ahju 200°C küpsema umbes 20minutiks. Kui piruka servad on helepruunid, siis puista peale riivjuust ja küpseta edasi kuni piruka servad on kuldpruunid ja juust mõnusalt kuldne.

allikas Kiillike köögis

Küüslauguleiva salat

Äärmiselt lihtne ja ..... maitseasi :) 

♦ 1 banaan
♦ 2 keskmist tomatit
♦ paar peotäit rebitud jääsalatit
♦ 200 g küüslauguleiba

Tükelda banaan ja tomat, rebi salat ja lisa kõik ained kaussi. Sega läbi. Jäta natukeseks maitsestuma.

allikas FB 

Astelpaju jook

Soovitus: iga päev väike pits alla neelata :)
Marjad ja ingver on umbes sellepärast et sellel pole tõesti suurt tähtsust, et nüüd lausa kaaluma peaks :) Sellest kogusest tuleb üks klaasike.

♦ umbes 150 ml astelpajumarju
♦ umbes 10 g ingverit
♦ 1-2 tl mett

Pane marjad ja riivitud ingver väikesesse potti. Kalla peale vett niipalju et marjad on kaetud. Lase keema tõusta ja siis tõsta pliidilt.  Kui jook on veel soe, siis lisa mesi. Jahuta maha ja püreesta jook saumikseriga. Kui valmistad jooki rohkem, siis püreesta blenderis.  Kurna läbi sõela. Suru veel lusikaga viimased tilgad välja. 

allikas noad-kahvlid

Marja-siidri-pannacotta

Kogusest saab magustoit viiele või kümnele inimesele, see sõltub magustoidukausikese suurusest. Minu kausikesed on mahtuvusega 150 ml ja sain 8 tk. Nagu näha ei ole need ääreni täis.

♦ 5 dl 35% rõõska koort 
♦ 1 dl tarretisesuhkrut Multi või 
   3 želatiinilehte  (kui kasutad želatiinilehti siis lisa kooresse 
   1 dl suhkrut)*
♦ 1 tl vanillisuhkrut

peale:
♦ umbes 1 dl vaarikaid või muid marju
♦ 2 dl pirni-või õunasiidrit
♦ 3/4 dl tarretisesuhkrut

Mõõda kopsikusse rõõsk koor ja tarretisesuhkur Multi. Kuumuta keemiseni ja lase madalal kuumusel keeda pool minutit. Maitsesta vanillisuhkruga ja jaga magustoidu kausikestesse või väikestesse pokaalidesse. 
* KUI kasutad želatiinilehti, siis pane lehed külma vette likku 10 minutiks. Kuumuta rõõsk koor ja suhkur keemiseni. Lülita pliit välja. Pigista želatiinilehtedest välja liigne vesi ja sulata need segades koore hulka. Sega juurde vanillisuhkur ja jaga magustoidu kausikestesse või väikestesse pokaalidesse. Pane külmkappi paariks tunniks tarretuma või üleööks. Jaga marjad tardunud pannacotale. Kuumuta siidrit keemiseni. Lisa tarretisesuhkur ja keeda madalal kuumusel niikaua kuni vedelik on selge. Jahuta mõni minut ja jaga marjade peale. Tõsta veel külma tarduma. Serveeri magustoiduna!
allikas Hellapoliisi