Rukkine pohlakoogike

Prindi retsept

Põhi:

  • 4 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1¼ dl rukkijahu
  • ½ dl kartulitärklist
  • 2 tl küpsetuspulbrit

Täidis ja kate:
  • 3 želatiinilehte (1 leht = 2g)
  • 3 dl pohli
  • 1 dl suhkrut
  • 1,5 dl 35% rõõska koort
  • 250 g kohupiima
  • 2 tl vaniljesuhkrut

Põhi küpsetatakse nii nagu rullbiskviidi puhul. Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sega omavahel kuivad ained ja sõelu muna-suhkruvahu sekka. Sega taigent ettevaatlikult, tõstes, vaid niipalju et jahud ja munavaht seguneksid ühtlaseks. Levita taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 225°C ahjus 6-8 minutit. Kummuta põhi teisele, suhkruga ülepuistatud paberile.Jahuta. 
Leota želatiinilehti 5 minutit külmas vees. Püreeri pohlad ja sega suhkruga. Kuumuta 0,5 dl püreest ja lisa sinna "kuivaks pigistatud" želatiinilehed. Vahusta koor tugevaks vahuks. Sega juurde kohupiim, pohlapüree ja želatiini-pohlasegu. Maitsesta vaniljesuhkruga. Kontrolli magusust! Lõika koogi põhi pooleks. Levita umbes 2/3 täidisest põhjale. Tõsta teine pool peale. Tõsta kook mõneks tunniks jahedasse. Siis kata kook pealt ülejäänud täidisega. Kaunista oma äranägemise järgi näiteks nonparellidega, marjadega... ja tõsta taas jahedasse tarduma. 
NB! Lõika kook ruutudeks märja noaga. Iga lõikamise järel loputa nuga. Nii jäävad koogikeste servad puhtad.

Toorjuustukook marjadega

Prindi retsept
Vooderdasin koogivormi ( 23-24cm) küpsetuspaberiga. Nii pole vormi tarvis võitada. Ja veel parem on silikoonvorm.

Põhi:
♦ 1 dl suhkrut
♦ 2,5 dl jahu
♦ 0,5 dl kaerahelbeid
♦ 1 tl küpsetuspulbrit
♦ 1 tl vaniljesuhkrut
♦ 1 muna
♦ 1 dl sulavõid
♦ 1,5 dl maitsestamata jogurtit
♦ põhjale  3,5 dl marju (vaarikad, mustsõstrad ...)

Kate:

♦ 1 dl suhkrut
♦ 1 muna
♦ 2,5 dl maitsestamata toorjuustu
♦ 2 tl vaniljesuhkrut

Sega omavahel kuivad ained. Lisa lahtiklopitud muna, sulavõi ja jogurt. 

Levita taigen lahtikäiva koogivormi põhjale.  Kata põhi marjadega. 
Sega kokku katte ained ja kalla marjadele. Tõsta kook 200°C ahju ja küpseta 35 minutit.



Marineeritud seened

Seekord siis pilvikunupud. Proovi marinaadi ennem, kui lisad seened ja kui soovid, maitsesta oma maitse järgi.

  • 2 kg seeni
  • 1 l vett
  • 4 sl soola
  • 1-3 loorberilehte
  • 4 tera vürtspipart
  • 1 tera nelki (võib ka välja jätta, kui ei meeldi)
  • 6 mustapipra tera
  • 3 sl 30% äädikat
  • (porgandit, sibulat)

Kupata seened. Aja vesi keema. Lisa loorber, vürtspipar, nelk, pipraterad, porgandi- ja sibula viilud. Maitsesta soolaga. Keeda marinaadi kuni porgand ja sibul on (pool)pehmed. Lõpuks lisa äädikas ja kupatatud seened. Keeda veel 8 minutit. Pane eelnevalt pestud, kuumadesse purkidesse ja kaaneta.

Mustsõstrarull

Mustsõstramoosi keetsin värsketest sõstardest. Vahele kulus 0,5l marju, 1,5 dl moosisuhkrut ja tilgake vett. Välimus on küll "sopane" aga maitse on väga hea.   Vahustage taigent hoolikalt, sest see mõjutab maitset. Liiga vähe vahustatud taignal võib küpsedes esile tulla munamaitse.

põhi:
♦  4 muna
♦  1 ½ dl suhkrut
♦  1 dl nisujahu
♦  1 dl tärklist
♦  1 tl küpsetuspulbrit
♦  2 rkl tumedat kakaopulbrit

täidis:
♦  mustsõstramoosi
♦  2,5 dl vahukoort
♦  2-3 sl suhkrut
♦  0,5 tl vaniljesuhkrut
♦  (1 sl vaniljekreemijahu)

Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Vaht on sobiv, kui näiteks spaatliga joonistatud kujund püsib hetke vahu pinnal. Sega omavahel kuivad ained ja lisa need munavahtu samas segades väikestes kogustes. Kalla taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200°C ahju keskosas 6-8 minutit. Kummuta põhi teisele, suhkruga kaetud küpsetuspaberile. Eemalda põhjalt paber, kui põhi on veel soe. Liialt jahtudes võib paber jääda kinni.
Kata põhi mustsõstramoosiga. Vahusta koor suhkrutega. Soovi korral lisa vaniljekastmepulbrit. Määri vahukoor moosile ja kääri rulli. Pane mõneks tunniks või üleöö jahedasse.

Prindi retsept

Marinaad kaladele

See on meie lemmikmarinaad. Kala kogus on umbes 1 kg. Ja seekord on munast, jahust ja riivsaiast läbi käinud praetud haug. Marineerimiseks sobib igasugune kala, eriti hea on praetud räim. 

♦  1 l vett
♦  1 porgand
♦  1 mugulsibul
♦  6 terapipart
♦  2 loorberilehte
♦  2 sl 30% äädikat
♦  1 sl suhkrut
♦  1sl soola

Lõika porgand ja sibul ratasteks ja lisa keevasse vette. Keeda pehmeks. Lisa pipar, loorberilehed, sool, suhkur ja äädikas. Lase kõik koos veel korraks keema tõusta ning keera siis kuumus kinni. Lao praetud kalad lameda põhjaga nõusse ja kalla marinaad peale. Jäta mõneks tunniks või üleöö külmkappi maitsestuma.