Hakkilha-porgandikotletid

  • 1 dl rõõska koort
  • 0,5 dl riivsaia
  • 500 g hakkliha
  • 1 muna
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 porgandit
  • 1 sibul
  • 0,5-1 tl soola
  • ¾ tl jahvatatud pipart
  • riivsaia kotlettide vormimiseks
  • rasvainet kotlettide praadimiseks

Sega rõõsk koor riivsaiaga ja jäta hetkeks paisuma. Puhasta ja riivi niikaua peenema riiviga porgandid. Sega kokku hakkliha, riivitud porgand, paisunud riivsai, peenestatud sibul ja küüslauk ning maitseined. Klopi mass sitkeks taignaks ja vormi riivsaias kotletid. Prae pannil, rasvas mõlemalt poolt kuldpruuniks. Serveeri koos meelepärase lisandiga.


prindi retsept

Kebabrull

Nendes rullides ei oskagi öelda täpseid ainete koguseid. Sai pandud täitsa umbes. Kebab-ja jogurtikastet tuli aga niipalju, et neid jätkub 4 rulli jaoks. Seega küpsetasime rulle kaks päeva järjest. Suurema osa tööst tegi ära minu poeg. Poolikust rullist sain kõhu hästi täis. 

TAIGEN:
  • 2 dl leiget vett ( 45°C )
  • 1 tl kuivpärmi
  • ¾ tl soola
  • 2 spl õli
  • 5-5½ dl nisujahu ( soovi korral võib osa jahust asendada durumjahuga)

TÄIDIS:

  • 1 purk purustatud tomateid
  • küüslauuküünt, soola, pipart, sibulat
  • 2 dl riivjuustu
  • kebab liha
  • tomatit, kurki, salatilehte 
  • kebabkastet 
  • jogurtikastet
  • fetajuustu 

    Kalla purutstud tomatid potti kuumuta keemiseni, lisa maitseained, peenestatud küüslauk ja sibul ning keeda pool kuni 1 minut. Jahuta. Maiseined võib lisada ka niisma, tomatisse. Kuid mulle meeldib nii, kui keeta seda hetke.Lisa leigesse vette kõik taigna ained ja sega või sõtku tihedaks.  Jaga kaheks osaks.  Rulli üks osa otse küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pildilt näeb kui suureks, ja kata riivjuustuga. Lao kebabliha umbes kolme  ritta. 
    Küpseta 220°C ahjus, alumisel siinil 5-7 mintuit. Kuid jälgi, et ei küpseks liiga palju, siis on raske rulli keerata. Lase natuke jahtuda ja lao peale täidise ained. Keera küpsetuspaberi abiga rulli.
    Lõika rull pooleks või kolmeks ja serveeri taldrikul. Või keera üks ots fooliumisse ja söö käest. Head isu!

      Jogurtikaste

      • 2-3 dl maitsestamata jogurtit 
      • 3 peenestatud küüslauguküünt
      • peotäis peeneks hakitud peterselli
      • 1-½ tl aroomisoola
      • 0,5-1 tl piprasegu
      Sega küüslauk, petersell ja maitseained jogurtiga. Lase külmkapis vähe aega tõmmata.

      Kebabkaste

      Prindi retsept
      Kaste on mõeldud kebebrullide vahele või kababtikkudele. Aga tegelikult on see hea ka grill-lihaga. Ja üldse võin kastet ära kasutada oma maitse järgi.

      • 1 paprika
      • 1 sibul
      • 3 küüslauguküünt
      • 1 spl suhkrut 
      • 1 spl sinepit
      • ½ dl äädikat
      • 1 dl tomatipüreed 
      • 1/2 dl apelsinimahla
      • 1½ dl õli
      • soola, pipart, basiilikut
      Pane kõik ained blenderisse ja püreeri.

      Bubert

      ♦ 3 klaasi piima (6dl)
      ♦ 5 spl mannat
      ♦ ½ klaasi suhkrut (1dl)
      ♦ 3 muna
      ♦ vanilliini või vnailjesuhkrut
      ♦ mõni tera soola

      Lase piim keema tõusta ja nirista sekka manna, sama aeg segades, et manna klimpi ei jääks. Lase paar minutit keeda. Jahuta natuke. Vahusta kanamunakollased ja suhkur ning sega see leigesse mannapudrusse. Lisa vanilliin ja sool. Kuumuta uuesti keemiseni. Ära enam keeda. Vahusta munavalget tugevaks vahuks ja lisa hästi ettevaatlikult segades pudrusse. Sega ainult nii palju et munavalge on enam-vähem pudruga segunenud. Söö kisselliga.