Kebabkaste

Prindi retsept
Kaste on mõeldud kebebrullide vahele või kababtikkudele. Aga tegelikult on see hea ka grill-lihaga. Ja üldse võin kastet ära kasutada oma maitse järgi.

  • 1 paprika
  • 1 sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • 1 spl suhkrut 
  • 1 spl sinepit
  • ½ dl äädikat
  • 1 dl tomatipüreed 
  • 1/2 dl apelsinimahla
  • 1½ dl õli
  • soola, pipart, basiilikut
Pane kõik ained blenderisse ja püreeri.

Bubert

♦ 3 klaasi piima (6dl)
♦ 5 spl mannat
♦ ½ klaasi suhkrut (1dl)
♦ 3 muna
♦ vanilliini või vnailjesuhkrut
♦ mõni tera soola

Lase piim keema tõusta ja nirista sekka manna, sama aeg segades, et manna klimpi ei jääks. Lase paar minutit keeda. Jahuta natuke. Vahusta kanamunakollased ja suhkur ning sega see leigesse mannapudrusse. Lisa vanilliin ja sool. Kuumuta uuesti keemiseni. Ära enam keeda. Vahusta munavalget tugevaks vahuks ja lisa hästi ettevaatlikult segades pudrusse. Sega ainult nii palju et munavalge on enam-vähem pudruga segunenud. Söö kisselliga.

Maasikapizza

Prindi retsept

PÕHI:
  • 85 g võid
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 1,5 dl piima
  • 2 dl jahu
  • 0,5 dl tumedat kakaopulbrit
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
KATE:
  • 150 g tumedat šokolaadi
  • 50 g võid
  • 300 g maasikaid
  • 150-200 g hapukoort
Vahusta või, suhkur ja muna. Sega jahu küpsetuspulbri- ja kakaoga. Lisa jahusegu vaheldumisi piimaga võivahu sekka. Sega ühtlaseks. Küpseta põhi lahtikäivas vormis, läbimõõduga 24-26 cm, 200ºC umbes 13-15 minutit. Jahuta. Sulata või ja šokolaad. Levita see põhjale. Viiluta, tükelda või poolita maasikad ja lao šokolaadi peale. Määri maasikatele hapukoor. Kaunista veel maasikatega.

Leiva-hakklihavorm

Ei oskagi kohe öelda, kuidas seda toitu süüa.  Mina lõikasin paksu viilu, soojendasin ja niristasin peale majoneesi.  Kindlasti sobib kõrvale ka toorsalat või mida iganes kellegi maitse ihkab.

♦ 12 viilu vormileiba
♦ 400 g hakkliha
♦ 1 spl hakklihamaitseainet
♦ 1 paprika
♦ 1 väike sibul
♦ 2 tomatit
♦ 15-20  oliivi
♦ 5 muna
♦ 100 ml piima
♦ 2 dl riivjuustu
♦ tilli, basiilikut


Prae pannil  hakkliha omas rasvas, lisa tükeldatud sibul ja prae veel hetke. Tükelda tomatid, paprika, ja oliivid ning sega pannile hakkliha hulka.  Kuumuta kõik  läbi ja jahuta. Lisa jahtunud segule kolm lahtiklopitud muna ning maitse järgi tilli ja basiilikut. Võita piklik keeksivorm või vooderda küpsetuspaberiga. Klopi lahti kaks muna ja piim. Kasta 4 viilu leiba muna-piima segusse ja aseta vormi põhjale ritta. Tõsta peale pool hakklihasegust, kata taas muna-piima segusse kastetud leivaviiludega ja tõsta peale ülejäänud hakklihasegu. Lao peale kolmas kiht muna-piima segusse kastetud leivaviile. Peale võib kallata ka muna-piimasegu, kui seda juhtub järele jääma.


Küpseta 200°C ahjus, alumisel siinil  25 minutit. Siis  kata vorm riivjuustuga ning ja küpseta veel 20 minutit.

allikas Selveri retseptikalender
prindi retsept

Omatehtud jäätis

Supermaitsva, kuid  mitte eriti  odava jäätise valmistamise õpetuse leidsin Kokkama blogist.  Aga tore on see, et jäätise põhiretsepti võib lisada täitsa oma maitse järgi mida iganes.  Külalisetele ja miks ka mitte vahel endalegi võib ju lubada seda luxust. Ja  mittemingisugust jäätisemasinat pole vajagi.


 Põhiretsept:
  • 6 dl rõõska 35% koort
  • 300 g suhkruga kondenspiima

lisaks:
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • peotäis rosinaid

Vahusta rõõska koort seni, kuni moodustuvad pehmed tipud. Mitte rohkem! Lisa kondenspiim ja vahusta niikaua, kuniks kõik seguneb. Lisa tükeldatud või jämedalt riivitud šokolaad ja sega kõik korralikult läbi. Pane karpi  ja vähemalt  5 tunniks sügavkülma. Kuna rosinad ja suuremad šokolaaditükid,  on rasked ja vajuvad põhja, siis sega jäätist poole tunni pärast. Kui vaja siis tee seda taas poole tunni pärast. Korda segamist niikaua, kuniks täidis jääb ühtlaselt jäätisemassi sisse.