♥ Mudakook

Jahvatasin mandlijahu mandlilaastudest. Mulle meeldib kui selles koogis mandlijahu on natuke rohkem teralisem. 

♦ 200g võid
♦ 200g (tumedat) šokolaadi
♦ 4 muna
♦ 1 dl suhkrut
♦ 1tl vanillisuhkrut
♦ 2/3 dl nisujahu
♦ ½ dl mandlijahu
♦ 1tl küpsetuspulbrit

Sulata või ja šokolaad madalal kuumusel. Sega ühtlaseks ja lase natuke jahtuda. Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Sega omavahel kuivad ained ja lisa need muna-suhkruvahusse ettevaatlikult taigent segades. Lisa vähe jahtunud sula või-šokolaad ja sega ettevaatlikult ühtlaseks. Küpseta Ø 24cm vormis ja 200°C kuumuses 15-20 minutit.
Paku vaniljejäätise, - vaniljekastme, - maitsestatud jogurti, - vahukoore - või moosiga.

allikas Kinuskikissa
prindi retsept

Mahlane kodujuustu-suvikõrvitsapirukas


põhi:
♦ 150 g keedetud kartuleid
♦ 150 g võid
♦ 3 dl nisujahu
♦ 2 sl vett
♦ 0,5 tl küpsetuspulbrit

täidis: 
♦ 300g suvikõritsat
♦ 1 suurem punane sibul
♦ 3sl oliiviõli
♦ 200g kodujuustu
♦ 5tk päikesekuivatatud tomateid või 2 värsket tomatit
♦ 10 lehte värsket basiilikut
♦ soola, pipart
♦ 100 g riivjuustu.

Tükelda toasoe või ja sega kokku riivitud kartulite, jahu ja küpsetuspulbriga. Lisa vesi ja sega ühtlaseks taignaks. Suru mass küpsetuspaberiga kaetud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ja servadele. Täidise jaoks tükelda sibul ja suvikõrvits ning kuumuta mõni minut õlis. Lisa kodujuust ja tükeldatud tomatid ning maitsesta soola-pipraga. Rebi hulka basiilikulehed. Vala täidis põhjale ja küpseta pirukat 200°C juures 15 minutit. Puista peale riivjuust ja küpseta 175° juures veel 15-20 minutit.

allikas 100 rooga
prindi retsept

Röstitud kikherned


Siin võib küll maitseaineid lisada oma maitse ja äranägemise järgi.

♦ 1 purk (310/265g) Bonduelle kikernekonservi
♦ 1 spl oliiviõli
♦ 1 tl juustuköömet
♦ 0,5 tl Cayenne’i pipart
♦ (küüslaugu)soola

Loputa kikherned sõelal, jooksva vee all. Jäta nõrguma ja kalla siis majapidamispaberile kuivama. Tõsta suuremasse kaussi. Lisa õli juustuköömen ja pipar. Sega segamini. Kalla küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200°C 30-35 minutit. Puista peale(küüslaugu)soola. Jahuta. Näksi nagu pähkleid.


Coca-Cola aprikoosi-pähklileib


Leiva võib küpsetada 11 x 20 cm suuruses vormis.

♦ 75 g kuivatatud aprikoose
♦ 330 ml Coca-Cola
♦ 2 spl õli
♦ 175 g rukkijahu
♦ 75 g nisujahu
♦ 1 tl küpsetuspulbrit
♦ 1 lahtiklopitud muna
♦ 25 g sarapuupähkleid

Tükelda aprikoosid. Kuumuta Coca-Cola kuni keemiseni. Võta pliidilt ja lisa aprikoosid. Sega korralikult läbi. Sega juurde õli. Jäta jahtuma. Sega kokku jahud ja küpsetuspulber. Lisa Coca-Colas aprikoosid ja sega korralikult. Lisa muna ja (poolitatud)pähklid. Sega taigen ühtlaseks. Vala segu küpsetuspaberika kaetud leivavormi. Küpseta 180°C juures umbes 1 tund. Lase leival 20 minutit vormis jahtuda.Võta leib vormist välja ning jäta ülemine pool üles. Kui leib on jahtunud, kata kinni  ning lase enne serveermist öö läbi seista.

allikas 2l Coca-Cola pudeli etikett

Õuna ampsud

Minu vormi läbimõõt siin ampsudes on 6 cm. Aga vorm tuleb valida õunasektorite suuruse järgi, et sektor kenasti taignasse peitu jääks. Või vastupidi et õunad tuleb valida vormi läbimõõdu järgi :)

♦ 150 g jahu
♦ 50 g suhkrut
♦ 100 g võid
♦ 1 munakollane
♦ (1 spl hapukoort)
♦ 3 õuna

määrimiseks :
♦ munavalge
♦ kaneeli
♦ suhkrut

Mõõda  jahu ja või kaussi. Haki noaga või näpi sõrmedega segi. Lisa suhkur ja munakollane ja näpi  kuni taigen on ühtlane. Juhul kui taigen pudiseb käes, lisa hapukoor. Valmis taigen pane 30 minutiks külmkappi. Koori õunad ja eemalda südamed. Lõika 3-4 sektoriks olenevalt õuna suurusest. Rulli seisnud taigen laiali. Vajuta vormi- või klaasiga kettad. Pane ketta ühele poolele õunaviil ja tõsta teine taigna pool peale. 



Määri munavalgega ja keera neid kaneelisuhkru segus. Küpseta 180°C  ahjus umbes 15 minutit.

allikas Karima's food