- 11 g kuivpärmi = 30 g presspärmi.
- Presspärm säilib külmkapis ( +1…+8 asteessa) omas pakendis vähemalt märgitud kuupäevani.
- Presspärmi pakendi paber kaitseb pärmi muuski kui mehaaniliselt. Pärm "hingab" säilimise ajal ja samas eraldub pärmist vett, mis peabki pakendist välja saama. Muidu pärm vedistub ja läheb halvaks.
- Pärmi pakendipaber on selline, et pärm võib küll pealt natuke kuivada aga see annab pärmile loomuliku kaitse. Seega ei tohi pärmi pakkida mingil juhul kilesse.
- Presspärm lisa umbes 37° C vette ja sega niikaua kuni pärm on sulanud.
- Presspärmi võib sügavkülmutada. Kilesse pakitud pärm säilib sügavkülmas vähemalt aasta.
- Tõsta pärm umbes 15 minutit ennem küpsetamist toasooja.
- Sulata veel külm pärm käesoojas taignavedelikus (piim, vesi...). Taigen valmistatakse tavaliselt.
- Ära sulata sügavkülmutatud pärmi mikrolaineahjus.
- Kuivpärm sega jahude hulka ja kasuta umbes 45°C vedelikku. Kuivpärmiga taigen kerkib tavaliselt kauem.
- Kuivpärmi on hea hoida kodus tagavaraks, kui tuleb peale küpsetamise hoog ja presspärmi just pole. Kuivpärm on tavaline pärm, millest on vesi välja "pigistatud".
- Kuivpärm säilib kinnises pakendis umbes aasta. Avatud pakike aga säilib tihedalt suletuna külmkapis "elusana" 2-3 päeva.
- Kasuta taignasse alati toasoojuseid aineid. Külmadest ainetest taigen jahtub ja pärmi toime aeglustub.
- Väike suhkru-, mee- või siirupi lisamine ei tee veel taigent magusaks aga annab pärmi tegevusele hoogu.
- Pärmirakud hakkavad hävima üle 50°C kuumuses.
0 Response to "Pärm"
Postita kommentaar