Pärm

  •  11 g kuivpärmi =  30 g presspärmi. 
  • Presspärm säilib külmkapis ( +1…+8 asteessa) omas pakendis vähemalt märgitud kuupäevani.
  • Presspärmi pakendi paber kaitseb pärmi muuski kui mehaaniliselt. Pärm "hingab" säilimise ajal ja samas eraldub pärmist vett, mis peabki pakendist välja saama. Muidu pärm vedistub ja läheb halvaks.
  • Pärmi pakendipaber on selline, et pärm võib küll pealt natuke kuivada aga see annab pärmile loomuliku kaitse. Seega ei tohi pärmi pakkida mingil juhul kilesse.
  • Presspärm lisa umbes 37° C vette ja sega niikaua kuni pärm on sulanud.
  • Presspärmi võib sügavkülmutada. Kilesse pakitud pärm säilib sügavkülmas vähemalt aasta.
  • Tõsta pärm umbes 15 minutit ennem küpsetamist toasooja.
  • Sulata veel külm pärm käesoojas taignavedelikus (piim, vesi...). Taigen valmistatakse tavaliselt.
  • Ära sulata sügavkülmutatud pärmi mikrolaineahjus.
   
  • Kuivpärm sega jahude hulka ja kasuta umbes 45°C vedelikku. Kuivpärmiga taigen kerkib   tavaliselt kauem.
  • Kuivpärmi on hea hoida kodus tagavaraks, kui tuleb peale küpsetamise hoog ja presspärmi just pole. Kuivpärm on tavaline pärm, millest on vesi välja "pigistatud". 
  • Kuivpärm säilib kinnises pakendis umbes aasta. Avatud pakike aga säilib tihedalt suletuna külmkapis "elusana" 2-3 päeva.
  • Kasuta taignasse alati toasoojuseid aineid. Külmadest ainetest taigen jahtub ja pärmi toime aeglustub.
  • Väike suhkru-, mee- või siirupi lisamine ei tee veel taigent magusaks aga annab pärmi tegevusele hoogu.
  • Pärmirakud hakkavad hävima üle 50°C kuumuses.

0 Response to "Pärm"