Kookospontšikud

♦  1 purk kookospiima (400ml)
♦  50 g pärmi
♦  2 dl suhkrut
♦  3/4 tl soola
♦  1 muna
♦  2 laimi mahl (umbes 0,5dl)
♦  2 tl riivitud laimi koort
♦  0,5 dl õli
♦  11-12 dl nisujahu
♦  umbes 1l õli küpsetamiseks
♦  täitmiseks kookosmoosi (minul kulus ära 2 x 150g purki)

Sega kausis kookospiim ühtlaseks ja soojenda mikroahjus käesoojuseks. Lahusta piimas pärm. Sega hulka suhkru, sool, lahtiklopitud muna, laimi mahl- ja koor. Sega läbi. Hakka vähehaaval sõeluma juurde jahu. Sega puulusikaga ja lõpupoole hakka sõtkuma. Viimasena lisa veel õli ja sõtku taigent kuni hakkab kausist lahti lööma. Kata kauss rätikuga ja pane sooja 30 minutiks kerkima. Ise soojendan rätikuga kaetud kaussi mikros, kõige madalamal võimsusel 1 minut ja siis jätan sinna kerkima. Vormi kerkinud tainast väikeseid pallikesi 40 tk või natuke suuremaid 20-22 tk. Kergita veel rätika all u. 15 minutit. Kuumuta paksu põhjaga potis õli ja küpseta pontšikud mõlemalt poolt helepruuniks. Tõsta vahukulbiga majapidamispaberile jahtuma. Veereta leigeid pontšikuid suhkrus ja täida kookosmoosiga.
Pontšikuküpsetaja meelespea:
* Rohkes rasvas küpsetamiseks kõige sobivam nõu on malmpott. Kuid ka muu paksu põhjaga nõu sobib.
* Kasuta küpsetamisel 100% rasvainet ehk friteerimiseks ettenähtud rasvainet,  kookosrasva või toiduõli. Minimaalne kogus õli potis on 4 cm.
* Sobiv õli kuumus oleks 180°C. Testi sobivat kuumust saiatükiga. Kui saiatükk pruunistub minutiga, siis on õli kuumus sobiv. Liiga kuumsa õlis pontšikud küpsevad väljastpoolt  kiiresti ja jäävad seest tooreks. Liiga külmas õlis taas pontšikud imevad rasva palju sisse.
* Kui oled tööga valmis, lõika potti, õlisse paar viilu kartulit või porgandit või viil leiba/saia. Nii ei küpseta õli potti vaid toiduainet, mis sinna on lisatud.
* Kurna jahtunud õli läbi sõela ja säilita kusagil nõus. Seda võid kasutada veel 2-3 korda.
* Kui pontšikuid tuleb sinu meelest palju, siis pane osa neist jahtununa sügavkülma. Aga ära veereta neid suhkrus. Tee seda alles siis kui oled need sügavkülmast välja võtnud,sulatanud  ja soojendanud. Kui peensuhkur ei meeldi, sõelu peale tuhksuhrut.

Prindi retsept

0 Response to "Kookospontšikud"