Marjapirukas


taigen:
250 g toasooja võid
250 g kohupiima
4,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

täidis:
umbes. 1 l marju (mustikad, vaarikad, sõstrad)
2 sl tärklist
1 dl moosisuhkrut

peale:
1 kanamuna + tilk vett
suhkrut

1. Sega omavahel või ja kohupiim. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ja sõtku ühtlaseks taignaks. Pane külmkappi tahenema vähemalt tunniks-kolmeks.
2. Rulli jahuga ülepuistatud laiual 2/3 osa taignast ümmarguseks plaadiks ( umbes œØ 28cm). Tõsta plaat (taignarulli abiga) lahtikäiva põhjaga ümmargusse pirukavormi (Ø24cm) Suru taigen põhjale ja servadele. Torka kahvliga põhja auke. 
3. Sega marjad täklise ja suhkruga. Kalla põhjale. 
4. Rulli ülejäänud taignast pirukale kaas (umbes Ø24 cm) Tõsta kaas marjadele ja venita põhja servad kaanele. Vajuta näiteks kahvliga servad kinni. Torgi ka kaas kahvliga läbi ja määri veega lahtiklopitud munaga. Puista üle suhkruga. 
5. Küpseta 225°C ahjus 15 minutit. Keera kuumus 175°C peale ja küpseta umbes 40 minutit. Kata pirukas lõpupoole kahekordse küpsetuspaberiga (mina ei teinud seda). 
6. Serveeri  jahtunud pirukat vaniljekastmega või jäätisega.

!!! Taigen sobib ka soolaste pirukate ntx hakklihapirukate küpsetamiseks. Siis kui taigen on valmis sõtkutud, rulli see laiali küpsetuspaberile ja keera koos paberiga rulli. Tõsta külmkappi tahenema. Välja võttes rulli umbes 3-4mm paksuseks. Vajuta taignast vormiga ümmargusi kettaid, tõsta lusikaga täidist. Määri osa servast veega ja vormi pirukad valmis. Servad võib kahvliga kinni suruda. Küpsevad 225°C umbes 14 minutit.
!!! Taigent võib ka kihistada et saada lehttaigna moodi taigen. Selleks rulli tunni jagu külmkapist olnud taigen umbes 20x30cm plaadiks. Pühi ära ülearune jahu ja paki taigen kolmeks kokku. Tõsta taigen risti ja korda sama. Rulli ja paki kolmeks kokku. Nii võid tomida 2-3 korda. Tõsta taigen veel 30 minutiks külmkappi ennem kasutmaist. Taigen sobib piruka põhjadeks, magusate saiakeste valmistamiseks, soolaste sarvede valmistamiseks. Taigen säilib külmkapis kaetuna paar päeva.


allikas Yhteishyvä Ruoka
prindi retsept

0 Response to "Marjapirukas"